ΝΑΥΠΛΙΑΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ – ΤΟΜΟΣ 2007

Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα 7.00 μμ πραγματοποιήθηκε στο Βουλευτικό η παρουσίαση του νέου τόμου (τόμος 2007) των Ναυπλιακών Αναλέκτων.

            Η παρουσίαση έγινε από τους κυρίους Χρ. Πιτερό (Αρχαιολόγο) και Γ. Ρούβαλη (Δρ Ιστορίας – Λογοτέχνη) που μας μετέφεραν περιληπτικά τα περιεχόμενα του τόμου 2007. Κείμενα της κ. Κατερίνας Γαρδικιώτη – Κοϊνη διάβασαν τόσο η ίδια όσο και η κ. Ελένη Κοββατζή – Στοϊκοβιτς, ενώ στο πιάνο έπαιξε η  καθηγήτρια του Δημοτικού Ωδείου «Κ. Νόνης» κ. Μαριάννα Αϊβάζοβα – Λιβαθινού.

            Ο νέος τόμος από τα Ναυπλιακά Ανάλεκτα, μιας περιοδικής έκδοσης του Δήμου Ναυπλιέων είναι μια προσεγμένη έκδοση 525 σελίδων που περιλαμβάνει πλήθος μελετών και εικαστικών δημιουργιών αφιερωμένες στο Ναύπλιο.

            Στο κεφάλαιο Ιστορικά υπάρχουν μελέτες για τον 19ο αιώνα καθώς και φωτογραφίες και μελέτες για τις δεκαετίες 1920 – 1930.

            Στο κεφάλαιο Αρχιτεκτονικά έχουμε άρθρα γύρω από τον μοντερνιστικό ρεύμα στο Ναύπλιο ( Γυμνάσιο Ναυπλίου, Οικία Τόμπρα, ξενοδοχείο Ξενία) καθώς και στοιχεία για τη χρονολόγηση της εκκλησίας της Παναγίας αλλά και μια παρουσίαση της ψηφιοποίησης του ιστορικού κέντρου από το πρόγραμμα ΚΟΙΤΙΔΑ της ΔΕΠΑΝ.

            Στο Λογοτεχνικό τομέα δεν ξέρουμε τι να ξεχωρίσουμε πρώτα. Υπάρχει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Αργολιδέα ποιητή Γιώργο Μακρή, κείμενα για την ποιητική του Νίκου Καρούζου, ανάλυση του περιοδικού «κύτταρο» του 1959 καθώς και ένα αφιέρωμα στους απελθόντες συνεργάτες του περιοδικού, συγγραφείς Γιώργο Καραμάνο, Αρχιμ. Γεώργιο Χώρα και Θοδωρή Κοϊνη.

            Καινοτομία του παρόντος τόμου αποτελούν τα εικαστικά, με έγχρωμη εκτύπωση, όπου παρουσιάζονται παλιοί Αναπλιώτες ζωγράφοι και εικαστικοί και φωτογράφοι που εμπνεύστηκαν από το Ναύπλιο.

            Κλείνουν την έκδοση Βιβλιοπαρουσιάσεις εκδόσεων που αναφέρονται στο Ναύπλιο (ιστορικά και λογοτεχνικά) καθώς και μια πλήρη σειρά από Πολιτιστικά Χρονικά των εκδηλώσεων τοπικών φορέων τα τελευταία χρόνια.

            Το εξώφυλλο κοσμεί ο πίνακας του Αγήνορα Αστεριάδη «ΠΑΛΑΜΗΔΙ».

 

 

 

Σημείωση Σχολιαστή: Στη σελίδα 12 του παραπάνω τόμου αναφέρονται οδηγίες στους ενδιαφερόμενους μελλοντικούς συνεργάτες των «Ναυπλιακών Αναλέκτων» και ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: “Οι εργασίες πρέπει να αναφέρονται στο Ναύπλιο ή την επαρχία του και να είναι έργον Ναυπλιέων.» Και αναρωτιέμαι ένας μη Αναπλιώτης δεν μπορεί να γράψει για το Ναύπλιο;

Τελικά ποιός είναι Ναυπλιώτης αυτός που απλά κατοικεί σε κάποια οδό του Ναυπλίου αλλά δεν νιώθει τίποτα μέσα του γι’αυτή ή αυτός που κατοικεί αλλού αλλά είναι ερωτευμένος με τη πόλη μας;