Νιτρορύπανση ένα πρόβλημα που χρονίζει

Υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία γίνεται ακριβής προσδιορισμός, σε επίπεδο Δημοτικών Διαμερισμάτων, των περιοχών που έχουν χαρακτηρισθεί ως ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση.

Η Αργολίδα, όπως και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας όπου γίνονται εντατικές καλλιέργειες, πίνει νερά εμπλουτισμένα με καρκινογόνα κατάλοιπα νιτρικών εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης αζωτούχων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Καθώς ο καρκίνος θερίζει σε αυτές τις περιοχές, έξι συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν να πάρουν κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Την ίδια στιγμή η καταστροφή συνεχίζεται. Οπως ισχυρίζονται πολλοί, η Αργολίδα δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Ο δρόμος που οδηγεί από την Αγία Τριάδα προς το Ναύπλιο περνάει μέσα από μεγάλα περιβόλια, γεμάτα πορτοκαλιές φορτωμένες καρπούς. Στην έξοδο του χωριού Αργολικό μπορεί κανείς να δει ένα μικρό πλήθος ανθρώπων που περιμένουν στη σειρά για να γεμίσουν δοχεία με πόσιμο νερό, αφού στα χωριά τους το νερό της βρύσης είναι ακατάλληλο εξαιτίας της μόλυνσής του από νιτρικά. Πρόκειται για μια σκηνή που θα ήλπιζε κανείς ότι δεν θα αντίκριζε στην Ελλάδα του 2000.

Στα όρια του Δήμου Αργους τα χωριά Ηρα και Δαλαμανάρα δεν πίνουν νερό από τη βρύση, ενώ ακόμη και στις μεγάλες πόλεις, όπως το Αργος και το Ναύπλιο, παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, οι κάτοικοι πίνουν εμφιαλωμένο. Χρησιμοποιούν όμως το νερό σε μαγειρικές χρήσεις, αυξάνοντας έτσι ­ με τον βρασμό ­ τις δυσμενείς επιπτώσεις από τα νιτρικά που περιέχει, όπως βεβαιώνουν ειδικοί επιστήμονες.

Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι μέρος άρθρου από το ΒΗΜΑonline από το 2000. Ακόμη τίποτα δεν έχει γίνει για να ξεκινήσει καμία προσπάθεια για το περιορισμό του προβλήματος. Οι αγρότες το αγνοούν, και οι δημοτικές αρχές αναμένουν την κεντρική εξουσία χωρίς πρωτοβουλίες, χωρίς πρόγραμμα πιθανόν και χωρίς άποψη. Ενώ οι κάτοικοι που οι πιό πολλοί είναι και παραγωγοί αφήνουν τη μοίρα τους στο Θεό !!!

Ολόκληρο το άρθρο από το ΒΗΜΑonline είναι εδώ

Για την Αργολίδα οι περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση είναι οι ακόλουθες:

ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Δ.Δ. Ναυπλιέων

Δ.Δ. Αρίας

Δ.Δ. Λευκακίων

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ

Δ.Δ. Άργους

Δ.Δ. Δαλαμανάρας

Δ.Δ. Ήρας

Δ.Δ. Ινάχου

Δ.Δ. Κεφαλαρίου

Δ.Δ. Κουρτακίου

Δ.Δ. Λάλουκα

Δ.Δ. Πυργέλας

ΔΗΜΟΣ ΑΣΙΝΗΣ

Δ.Δ. Δρεπάνου

Δ.Δ. Ασίνης

Δ.Δ. Τολού

ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥ

Δ.Δ. Κουτσοποδίου

ΔΗΜΟΣ ΛΕΡΝΑΣ

Δ.Δ. Μύλων

Δ.Δ. Σκαφιδακίου

ΔΗΜΟΣ ΜΙΔΕΑΣ

Δ.Δ. Ανυφίου

Δ.Δ. Ηραίου

Δ.Δ. Μιδέας

ΔΗΜΟΣ ΜΗΚΗΝΑΙΩΝ

Δ.Δ. Μυκηνών

Δ.Δ. Μοναστηρακίου

Δ.Δ. Νέου Ηραίου (Χώνικα)

Δ.Δ. Φιχτίου

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ

Δ.Δ. Νέας Κίου

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΤΙΡΥΝΘΑΣ

Δ.Δ. Νέας Τίρυνθας

Δ.Δ. Αγίου Αδριανού

Δ.Δ. Νέου Ροεινού

Tagged , , ,