Ξενία (1958 – 2009)

Όποιος ψάχνει βρίσκει. Ψάχνοντας λοιπόν στο αρχείο (σχετικά μικρό) βρήκα και ένα σχετικό πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινής” σχετικά με τα “Ξενία”.

Η χρυσή ελληνική αρχιτεκτονική του ’60

Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης δημιουργεί δίκτυο με τα πιο αξιόλογα «Ξενία» που βρίσκονται διάσπαρτα στη χώρα

Η επιβλητική είσοδος
Η επιβλητική είσοδος

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

Πώς θα σας φαινόταν αν αυτό το καλοκαίρι αντί για ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο ή κά­ποιο μαζικό ξενοδοχείο διακοπών, σας πε­ρίμενε το ανακαινισμένο, μίνιμαλ δωμά­τιο ενός αρχετυπικού σίξτις Ξενία, περι­κυκλωμένο από πεύκα και με τη θάλασσα στα πόδια σας; Ξέρετε: με τις τέλειες μο­ντέρνες πολυθρόνες, τα έπιπλα γνωστών σχεδιαστών, τα φαρδιά μπαλκόνια και την πιο καταπληκτική θέα που μπορούσατε να έχετε ζητήσει;

Μετά τον χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέων, θα ξεκινά η αποκατάστασή τους και η απόδοσή τους στην «αγορά».

Δεν αρέσουν σε όλους τα σίξτις, ούτε τα μοντέρνα κουφάρια των τουριστικών μο­νάδων που έσπειρε κατά δεκάδες το 1950 και το 1960 ο Ελληνικός Οργανισμός Του­ρισμού σε μερικές από τις πιο ειδυλλιακές τοποθεσίες, επιστρατεύοντας αρχιτεκτο-νικές ιδιοφυΐες της εποχής.

Αλλά δεν χρειάζεται να αρέσουν σε όλους. Και, προς το παρόν, χρειάζεται αρκετή φαντασία για να οραματιστούμε την επιστροφή των Ξενία στην ελληνική ζωή του 21ου αιώνα. Τα περισσότερα βρί­σκονται αγνώριστα και παρατημένα στο έλεος του χρόνου.

Μήπως, όμως, ήρθε η ώρα να σταμα­τήσουμε να γκρινιάζουμε για τα Ξενία;

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από την ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμ­βουλίου Νεοτέρων Μνημείων να χαρα­κτηρίσει διατηρητέες πέντε ξεχωριστές μο­νάδες: στην Καλαμπάκα, το Παλιούρι Χαλκιδικής, την Ηγουμενίτσα (Αρης Κωνσταντινίδης), τον Πλαταμώνα (Φ. Βώκος) και τη Βυτίνα (Κ. Μπίτσιος). Ο χαρακτη­ρισμός δεν λέει από μόνος του πολλά πράγ­ματα: ξορκίζει τον θάνατο, δεν εξασφαλί­ζει τη ζωή.

Αλλά η συζήτηση στο Κεντρικό Συμ­βούλιο Νεοτέρων Μνημείων αποκάλυψε μία νέα αντίληψη στο αρμόδιο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Η πρόταση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων για την ένταξη των πιο αξιόλογων μονάδων σ’ ένα καινούργιο δίκτυο Ξενία φαίνεται πως υιοθετείται έν­θερμα από την ηγεσία του υπουργείου που οργανώνεται σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Ετσι, τα πρώτα πέντε Ξενία ήταν μόνο η αρχή. θα ακολουθήσουν άλλα 15 με τις μονάδες του Μεσολογγίου, της Ολυμπιας (μοτέλ) και της Επιδαύρου (ξενώνες) να προηγούνται. Αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης προσ­διορίζονται οι λεπτομέρειες της λειτουρ­γίας του Δικτύου. Αντίθετα, από την πα­λαιότερη τακτική της ΕΤΑ (Εταιρεία Του­ριστικής Ανάπτυξης) που εξέδιδε προ­σκλήσεις ενδιαφέροντος για τα συνήθως ερειπωμένα ξενοδοχεία, τώρα φαίνεται πως επιλέγεται ένας διαφορετικός δρόμος. Μετά τον χαρακτηρισμό, θα ξεκινούν οι επείγουσες σωστικές εργασίες και ο κα­θαρισμός του κτιρίου. Μόνο τότε θα «βγαίνουν» στην αγορά. Ο Σύλλογος Αρχι­τεκτόνων πιέζει το υπουργείο έτσι ώστε η αποκατάσταση να προηγείται της εκμί­σθωσης. Και η ετήσια συντήρηση να γί­νεται από το κράτος, στο μοντέλο των ι­σπανικών «Paradores».

«Σε κάθε περίπτωση», τονίζει η κ. Βού­λα Μποζινέκη – Διδόνη, αρχιτέκτων, στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, «ο χαρακτηρισμός και η ένταξη των μονάδων στο Δίκτυο θέτει μία σειρά αυστηρών προ­διαγραφών για τα έργα αποκατάστασης α­νεξάρτητα από τον φορέα που θα τα ε­κτελέσει».

Ο Παντελής Νικολακόπουλος από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων πιστεύει ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να προχωρήσει η ιδέα του Δικτύου, γιατί ακριβώς υπάρ­χει «αγορά» για να τα υποστηρίξει: Ελλη­νες και ξένοι που απαιτούν ένα διαφορε­τικό ήθος ταξιδιωτικής εμπειρίας.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (12/07/2008)


Αφού το διάβασα προσεκτικά πήρα τη φωτογραφική μου μηχανή και έκανα μία βόλτα προς τα εκεί. Και ιδού το αποτέλεσμα.

Αυτό που με στενοχωρεί περισσότερο είναι πως εμείς και η Δημοτική Αρχή αντέχουμε να βλέπουμε αυτό κτήριο να ερειπώνεται και δεν απαιτούμε ή δεν σκεπτόμαστε να προτείνουμε να κρατήσει τον εξωτερική του σχεδιασμό αλλά εσωτερικά να μετατραπεί σε κτήριο πολιτισμού (πολιτιστικό κέντρο, συνεδριακό κέντρο). Γιατί θα πρέπει οπωσδήποτε ή να κατεδαφισθεί ή να μετατραπεί πάλι σε ξενοδοχείο;

Σχετικά άρθρα

Έρμαιο και το Ξενία Ναυπλίου

Τα “Ξενία” και η “βιωσιμότητα”

Μνημεία τα πρώτα 5  Ξενία

Είναι διατηρητέο το Ξενία Ναυπλίου;

One thought on “Ξενία (1958 – 2009)

Comments are closed.