Ένα νέο βιβλίο που αφορά το Ναύπλιο

Ένα βιβλίο που απέκτησα τελευταία για την Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου και τη Ναυπλιακή Επανάσταση.

Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου 1809 - 1898 : Η γυναίκα που κλόνισε το θρόνο του Όθωνα / Ξηραδάκη Κούλα. - Αθήνα : Φιλιππότη, 1998.

Αντιγράφω από το βιβλίο:

Γεννημένη σ’ επαναστατικό περιβάλλον, γαλουχημένη με τις πιό επαναστατικές ιδέες του 19ου αι. ευφυέστατη, μορφωμένη καί γλωσσομαθής, γίνεται στην αρχή ευθύς μετά τήν επανάσταση τό δεξί χέρι του πολιτευτή άντρα της Σπύρου Παπαλεξοπούλου. Μετά τόν πρόωρο θάνατό του αναμειγνύεται στην πολιτική καί γίνεται ή ψυχή της αντιπολιτευόμενης τόν Οθωνα μερίδας. Μετά τό συνταγ­ματικό κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 καί την παραχώ­ρηση Συντάγματος, το αντιοθωνικό ρεύμα γιά λίγο κοπά­ζει, μα η συνέχιση της αυταρχικής πολιτικής του Οθωνα, δίνει αφορμή να δημιουργηθούν νέες εστίες αναταραχών σ’ όλο την Ελλάδα. Καί τον Φλεβάρη του 1862 έρχεται τό Ναύπλιο νά δώσει τη μεγάλη μάχη εναντίον του να γιά τήν κατάλυση του δεσποτισμού καί τόν σεβασμό των συνταγματικών ελευθεριών.

Σ’ αυτή τήν μάχη η Παπαλεξοπούλου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή καί γίνεται «η τρομερή συνωμότις», «η φλο­γερή επαναστάτις», ή «ιεροφάντις τών επαναστατικών ιδεών», ο «ιθύνων νους» καί «παίζει τόν ρόλο της Ζάν ντ΄Aρκ καί της μαντάμ Ρολλάν». Τό παιγνίδι στο Ναύπλιο για μιά στιγμή χάνεται, η Παπαλεξοπούλου υποχωρεί, μά ο θρόνος έχει σειστεί τόσο πού είναι ετοιμόρροπος. Καί δέν αργεί να έρθει ο Οκτώβρης του 1862, η εκθρόνιση του Οθωνα καί η νίκη των συνταγματικών γιά νά δικαιω­θεί η Παπαλεξοπούλου καί το έργο της.

Τό επίσημο κράτος αναγνώρισε τους αγώνες της καί την ετίμησε ισάξια. Καμιά Ελληνίδα δέν δοξάστηκε τόσο καί καμιά δέν εγνώρισε τον θρίαμβο πού γνώρισε ή Καλ­λιόπη Παπαλεξοπούλου. Οι δρόμοι της Αθήνας μιά φορά στρώθηκαν με δάφνες για να περάσει μιά θνητή κι οι  Αθηναίοι μιά φορά έκοψαν τριαντάφυλλα γιά να ράνουν το πέρασμα της ηρωΐδας. Κι αυτή ήταν ή Καλλιόπη Παπα­λεξοπούλου.

Ο χρόνος πέρασε. Τα γεγονότα πάλιωσαν. Η λήθη έσβησε τις ζωηρές αναμνήσεις των ημερών πού συγκλονίσανε την Ελλάδα κι η ηρωίδα μας γιά τους πολλούς ξε­χάστηκε. Ομως η Ιστορία ποτέ δεν θα πάψει να θυμίζει στον μελετητή, ότι η εκθρόνιση του πρώτου βασιλιά της νεώτερης Ελλάδας, του μοιραίου Οθωνα, είναι στενά συνδεδεμένη με το όνομα της Καλλιόπης Παπαλεξοπού­λου.

Κ. Ξ.

Tagged , ,

One thought on “Ένα νέο βιβλίο που αφορά το Ναύπλιο

Comments are closed.