Εικόνες της Ελλάδας στο Ναύπλιο (ΦΡΕΝΤ ΜΠΟΥΑΣΟΝΑ)

Η έκθεση φωτογραφίας «Fred Βoissonnas, Εικόνες της Ελλάδας» (φωτογραφία) παρουσιάζεται στον Εκθεσιακό Πολιτιστικό Χώρο της Αlpha Βank (Κωλέττη 4, Ναύπλιο, τηλ.

27520-96234), από 15 Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου 2010, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ναυπλίου 2010, στο οποίο τιµώµενη χώρα είναι η Ελβετία…

Μια «άλλη», χαρούµενη, χώρα είχε αποθανατίσει ο Ελβετός φωτογράφος µετά το 1900. Οι φωτογραφίες του θα εκτεθούν στο Ναύπλιο
Στις αρχές του 20ού αιώνα, το ενδιαφέρον των ελάχιστων ξένων φωτογράφων που ταξίδευαν στην Ελλάδα επικεντρωνόταν στα µνηµεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισµού. Τη διαφορά έκανε ο φιλέλληνας Ελβετός Φρεντ Μπουασονά, ο οποίος δεν στάθηκε στη στηµένη φωτογραφία και την καταγραφή της πραγµατικότητας.

Είδε πίσω από τη φτώχεια, πέρα από τον πολιτισµό και προσέγγισε τους ανθρώπους στην καθηµερινότητά τους. «Εικόνες της Ελλάδας» του Φρεντ Μπουασονά παρουσιάζονται σε µια έκθεση στον Εκθεσιακό Πολιτιστικό Χώρο της Αlpha Βank, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ναυπλίου 2010, στο οποίο τιµώµενη χώρα είναι η Ελβετία.

Τα 90 καρέ της έκθεσης αποτελούν ένα πανόραµα της Ελλάδας, από την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες έως την Ηπειρο, την Ιθάκη και τη Μακεδονία. Η αγορά των Καλαβρύτων, πλύστρες στη λίµνη των Ιωαννίνων, οι Κήποι Ζαγορίου, καΐκια στην Πάργα, είναι εικόνες που τράβηξε µε τις µηχανές και τις γυάλινες πλάκες του, που ζύγιζαν εκατοντάδες κιλά και τις οποίες µετακινούσε συνήθως µε µουλάρια και άλλα πρωτόγονα µέσα.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ      ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο

Ο Ελβετός Fred Boissonnas (1858-1946), ο επιφανέστερος γόνος της γνωστής «δυναστείας φωτογράφων» της Γενεύης, έχει συνδέσει το όνομά του με την Ελλάδα. Από το 1903 που πρωτογνώρισε τη χώρα μας, η ζωή του καθορίσθηκε και φωτίσθηκε από τη μαγεία της. Επί 30 και πλέον χρόνια, όχι μόνον ως φωτογράφος αλλά και ως συγγραφέας, εικονογράφος και εκδότης βιβλίων με θέματα από την Ελλάδα, αποτέλεσε έναν από τους καλύτερους «πρεσβευτές» μας, αποκαλύπτοντας και προβάλλοντας στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, με τη σπάνια αισθαντικότητα και τη μοναδική τεχνική του στη φωτογραφία, τα γεμάτα φως τοπία μας, τα λαμπρά αρχαία μνημεία και τη ζωντανή καθημερινότητα του λαού μας.

Με την ίδια τεχνική και αισθητική θεώρηση, θα μας δώσει όλα τα αριστουργήματά του από περιοχές της Ελλάδας, τις οποίες φωτογράφισε με τις μηχανές και τις γυάλινες πλάκες του, που ζύγιζαν εκατοντάδες κιλά και τις οποίες μετακινούσε συνήθως με μουλάρια και άλλα πρωτόγονα μέσα.

ΠΗΓΗ: apeironphotos.com

Tagged , , , , ,

One thought on “Εικόνες της Ελλάδας στο Ναύπλιο (ΦΡΕΝΤ ΜΠΟΥΑΣΟΝΑ)

Comments are closed.