Ακροναυπλία, Πύλη Σαγρέδου και Ενετικό κτήριο Αγ. Γεωργίου

Ακροναυπλία, Πύλη Σαγρέδου και Ενετικό κτήριο Αγ. Γεωργίου
Δύο ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις από το ιστολόγιο της “Άλλης Πρότασης”
που αξιζει να διαβασουμε

 

Η δημοτική αρχή πρέπει να ενώσει τη φωνή της με την Εφορεία Αρχαιοτήτων για να ανοίξει επιτέλους η πύλη του Σαγρέδου.

…Η Ακροναυπλία ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης του Ναυπλίου τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίστηκε περισσότερο σαν ένας βράχος τουριστικής αξιοποίησης και όχι σαν αρχαιολογικός χώρος…

…Ο Δήμος Ναυπλιέων μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων πρέπει άμεσα να διεκδικήσουν το άνοιγμα της πύλης του Σαγρέδου. Η Πύλη του Σαγρέδου είναι η είσοδος στην Ακροναυπλία όπως διαμορφώθηκε στην Β Ενετοκρατία 1713 και λειτούργησε μέχρι το κλείσιμο των φυλακών το 1966. Το όνομα της το πήρε επειδή την κατασκευή την επιμελήθηκε ο γενικός προβλεπτής του στόλου Αυγουστίνος Σαγρέδος σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στην πύλη. Μάλιστα μια από τι επιπτώσεις της απομόνωσης και της απαγόρευσης της διέλευσης ήταν η κλοπή πριν από μερικά χρόνια του συμβόλου των Ενετών του λιονταριού που κοσμούσε την είσοδο.

Το άνοιγμα της πύλης μπορεί να διαμορφώσει μια κυκλική πορεία περιήγησης στην Ακροναυπλία και να αποκαταστήσει όλες τις ιστορικά διαμορφωμένες εισόδους του κάστρου…

Περισσότερα εδώ

 

Το σημαντικό ιστορικά κτήριο δίπλα από τον Αγ Γεώργιο ίσως από τα παλαιότερα κτήρια στην πόλη μας, στέκει μετά δυσκολίας περιμένοντας καρτερικά κάποιους να του ρίξουν μια ποιο στοργική ματιά.

Το κτήριο

Αρχικά πρέπει να λειτούργησε ως Scuola/ έδρα αδελφότητας-συντεχνίας. Κατά την τελευταία πολιορκία του Ναυπλίου το 1823 τμήμα του κτιρίου πρέπει να καταστράφηκε και στη συνέχεια να επιδιορθώθηκε πρόχειρα.

ΦΩΤΟ:Το εσωτερικό του ενετικού κτηρίου στον Αγ Γεώργιο όταν δεν ήταν ερείπιο και λειτουργούσε σαν σχολείο.

Εξαιρετικά σημαντικό, μεγάλο, τριώροφο κτίριο με εμφανή λιθοδομή, από τα παλαιότερα και αξιολογότερα του Ναυπλίου. Κτίστηκε την περίοδο της Β’ Ενετοκρατίας (17ος αιώνας) και ανήκε σε μεγαλύτερο κτιριακό συγκρότημα, μαζί με το ναό του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για τριώροφο οικοδόμημα σε σχήμα Γ, με εσωτερική τριγωνική αυλή που περιβάλλεται στο ισόγειο από ανοικτή στοά, και στους ορόφους από αντίστοιχους – πιθανότατα ανοικτούς αρχικά, κλειστούς διαδρόμους, που επικοινωνούν με το αίθριο με τοξωτά ανοίγματα. Στο ΒΔ άκρο του αιθρίου-αυλής κλείνεται από τη βάση πυργοειδούς παραρτήματος του ναού, που αποτελεί πιθανότατα βάση μιναρέ. (τα στοιχεία από το πρόγραμμα ΚΟΙΤΙΔΑ)

 

Περισσότερα εδώ

Tagged , ,