Ναύπλιο, Η Πρωτεύουσα της Ιστορίας

Ναύπλιο, Η Πρωτεύουσα της Ιστορίας

ένα καινούργιο αφιέρωμα

της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ

στο ένθετο ΤΑΞΙΔΙ

στις 16/10/2011

Από ψηλά, η Νάπολι ντι Ρομάνια, όπως έλεγαν οι Βενετοί το Ναύπλιο, απλώνεται σε τρία σκαλοπάτια. Στο υψηλότερο “θεϊκό” σκαλί η Ακρόπολη του Παλαμήδη και πιο κάτω η Ακροναυπλία με τα τείχη, τους προμαχώνες και τον γύρο της Αρβανιτιάς. Στο χαμηλότερο σκαλί η παραλία, με το Μπούρτζι, την παλιά πόλη με τις δρομόσκαλες, τα αρχοντικά, τα πλήθη των επισκεπτών και την Κάναθο, την πηγή της παρθενίας για την Ηρα και της ομορφιάς για τις Ναυπλιώτισσες.

 

Nα περνάς κάτω από τον πλάτανο της Πλατείας Συντάγματος με τη σκέψη ότι ακολουθείς τα ίδια βήματα που έκαναν εκεί ο Κολοκοτρώνης κι ο Νικηταράς ή ότι, μαζί με τα γέλια των Αθηναίων τουριστών του Σαββατοκύριακου στις καρέκλες του “Κεντρικού”, αφουγκράζεσαι ακόμη τον ήχο των όπλων από την αλλαγή της ενετικής φρουράς στον Στρατώνα και απέναντι, τη φωνή του μουεζίνη από το τζαμί της πλατείας. Να μια εικόνα που υποβάλλει το Ναύπλιο στον επισκέπτη του.

Λίγο ψηλότερα το Παλαμήδι μελαγχολικό στη φθινοπωρινή συννεφιά σαν να περιμένει τη βάρκα με τους δήμιους από το Μπούρτζι για μια τελευταία δοκιμή στην καρμανιόλα. Γραφικές δρομόσκαλες της παλιάς πόλης που ανηφορίζουν στους Προμαχώνες και τις Πύλες της Ακροναυπλίας, ο “Μεγάλος Δρόμος” πάντοτε φωτισμένος και “μεγάλος”, παρά το περιορισμένο πλάτος του, πλατείες με ενετικά, οθωμανικά και νεοκλασικά δημόσια κτήρια στην πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας, με αγάλματα του Καποδίστρια και των ηρώων του ’21, μαρμάρινα λιοντάρια βαυαρικά και ενετικά, ενθύμια διαφορετικών εποχών και πολιτισμών του Ναυπλίου, μιας από τις ομορφότερες επαρχιακές πόλεις της χώρας, με ενάμισι εκατομμύριο τουρίστες ετησίως και σε απόσταση 145 χιλιομέτρων από την Αθήνα. Πρώτος οικιστής της περιοχής ο μυθικός Ναύπλιος, που γεννήθηκε από την ένωση του θεού Ποσειδώνα με την εκθαμβωτική Αμυμώνη.

Τίτλοι στο Αφιέρωμα:

Τα εμβλήματα και τα μνημεία της Παλιάς Πόλης

Περιήγηση στην Πλατεία Συντάγματος

Ακροναυπλία, αδελφικοί προμαχώνες και πύλες

Το Παλαμήδι του μύθου και της Ιστορίας

Παραλία Ναυπλίου

Το φοβερό Μπούρτζι

Η πλατεία Κολοκοτρώνη

Το “Λάθος” του Τάσου Γκολέμη

Ο Συνοικισμός της Πρόνοιας

Ολόκληρο το Αφιέρωμα “Ναύπλιο, Η Πρωτεύουσα της Ιστορίας” μπορείτε να το διαβάσετε στη σελίδα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

 

Tagged , ,