Δύο ενδιαφέρουσες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στο Ναύπλιο

Παρουσίαση του νεοκδοθέντος βιβλίου του κ. Ιωάννη Κορνιλάκη

” Ιωάννης Καποδίστριας, Ο Άγιος της Πολιτικής “

 

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012, στις 19.30 στο Βουλευτικό Ναυπλίου θα γίνει παρουσίαση του νεοκδοθέντος βιβλίου του κ. Ιωάννη Κορνιλάκη ” Ιωάννης Καποδίστριας, Ο Άγιος της Πολιτικής ” με ομιλία του συγγραφέα.

Πρόκειται για ένα συλλεκτικό έργο που περιέχει 137 ανέκδοτες επιστολές του Κυβερνήτη, με τον γραφικό χαρακτήρα του ιδίου αφού ο εκδότης δημιούργησε γραμματοσειρά με απόλυτη πιστότητα της προσωπικής γραφίδας του Ιωάννη Καποδίστρια.

Η έκδοση αυτή είναι επετειακή δεδομένου ότι για πρώτη φορά από την αρχική έκδοση του 1841, κυκλοφορεί ξανά ένα μεγάλο μέρος των επιστολών του Καποδίστρια. Επιπλέον η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Κυβερνήτη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Ναυπλιέων, του Πνευματικού Ιδρύματος “Ιωάννης Καποδίστριας” και των εκδόσεων “Αιγηίς”. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης θα απευθύνει χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ναυπλίου κ. Δημήτρης Κωστούρος και θα προλογίσει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος “Ιωάννης Καποδίστριας”, κ. Κωνσταντίνος Χελιώτης.

 

Ευρωπαϊκές Μέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Ναύπλιο

Ευρωπαϊκές Μέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Ναύπλιο: πιλοτική εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος «Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου- 150 χρόνια από τη Ναυπλιακή Επανάσταση».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών  Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με θέμα για φέτος «Κρίσεις: Συνέχειες και ασυνέχειες της Ιστορίας» ο Δήμος Ναυπλιέων γιορτάζει και συμμετέχει με την πιλοτική εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος «Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου- 150 χρόνια από τη Ναυπλιακή Επανάσταση»στους μαθητές της Στ΄ τάξης του 5ου δημοτικού σχολείου Ναυπλίου, την Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012.

Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί όλο το σχολικό έτος 2012-2013 με αποδέκτες τους μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων των δημοτικών σχολείων του Νομού Αργολίδας αλλά και όλης της Ελλάδας.

Οι μαθητές θα προσεγγίσουν τη Ναυπλιακή Επανάσταση (1862) μέσα από την προσωπικότητα της Καλλιόπης Παπαλεξοπούλου και θα έρθουν σε επαφή με την εποχή παρατηρώντας τα εκθέματα της Εθνικής Πινακοθήκης – Παράρτημα Ναυπλίου και του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος. Οι ιστορικές πλατείες του Ναυπλίου και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» συμπληρώνουν βιωματικά το πρόγραμμα.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ομάδας εργασίας, που συγκροτήθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή του εορτασμού των 150 χρόνων από τη Ναυπλιακή Επανάσταση, για τον σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, υπό τον συντονισμό του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.

Στην Ομάδα Εργασίας του ανωτέρω εκπαιδευτικού προγράμματος για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους παρακάτω φορείς:

α) Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα

β) Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Ναυπλίου

γ) Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ»

δ) Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας- 5ο Δημοτικό σχολείο Ναυπλίου

ε) Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου

στ) Θεατρική Ομάδα «Θεατροδρόμιο»

ζ) Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι μαθητές είναι:

α) Εθνική Πινακοθήκη-Παράρτημα Ναυπλίου

β) Πλατεία Τριών Ναυάρχων

γ) Μουσείο «Β.Παπαντωνίου»

δ) Πλατεία Συντάγματος

ε) Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ»