Τα εκλογικά έκτροπα των Λιμνών, 1926

Τα εκλογικά έκτροπα των Λιμνών, 1926

Δημοσιεύσεις από την τοπική εφημερίδα “Αγροτική Αργολίς”

για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 1926.

ektropa limnon_1926_1

Ουδέποτε άλλοτε συνέβησαν παρόμοια εκλογικά έκτροπα προς τα λαβόντα χώραν κατά την διενεργηθείσαν τελευταίαν εκλογήν βουλευτών, εκ τω εκλογικώ τμήματι Λιμνών, τοιαύτα. Ο Πρόεδρος  της Κοινότητας Μιχαήλ Παπαψωμάς, επί κεφαλής εξ ροπαλοφόρων αγροφυλάκων του χωρίου, προς μιας και πλέον εβδομάδος προ της εκλογής ενήργει κατά τρόπον πιεστικώτατον πλησίον των ποιμένων του χωρίου όπως ψηφίσωσιν ούτοι υπέρ του Λαϊκού Συνδυασμού.

Κατά δε την ημέραν της εκλογής αυτός τε και τα παλληκάρια του, (ως απεκάλει τους αγροφύλακας, ενώπιον του στρατιωτικού επόπτου υπολοχαγού κ. Παυλάκη), περιφερόμενοι προ του καταστήματος της ψηφοφορίας και κατ’ επανάληψιν βιαίως εισελθόντες εντός του καταστήματος ετρομοκράτουν παν α όστις ήθελεν τολμήση να είπη ότι δεν ήθελε ψηφίσει υπέρ του ως άνω Λαϊκού Συνδυασμού, κατ’ επανάληψιν οι αγροφύλακες ανήρπασαν από της θύρας του εκλογικού καταστήματος ψηφοφόρους τολμήσαντας να φέρωσι ψηφοδέλτιον όχι Λαϊκόν, “εάν δεν ψηφίσης τον Λαϊκόν Συνδυασμόν αύριον θα σου πωλήσωμεν όλα τα γιδοπρόβατα” ήτο η μικροτέρα απειλή των αγροφυλάκων προς τους ποιμένας και εις όσους δεν είχον γιδοπρόβατα εφηρμόζοντο διάφοροι άλλαι απειλαί και πιεστικά μέσα και ούτω κατορθώθη, να λάβη ο Λαϊκός Συνδυασμός από 30 – 40 υπολογιζόμενα ψηφοδέλτια 107 τοιαύτα, αυταί είνε αι λαϊκαί ελευθερίαι δι άς αγωνίζεται το Λαϊκόν κόμμα; και ήδη ας ίδωμεν τί θα είπη ο κ. Εισαγγελεύς των εν Ναυπλίω Πλημμελειοδικών προς όν κατηγγέλθησαν τα ανωτέρω, ως και το Εποπτικόν Συμβούλιον Αγροφυλακής Άργους προς ό θα αναφερθώσι ταύτα, ίνα τούτο κρίνη περί των ως άνω αγροφυλάκων τους οποίους ατυχώς διώρισε το ίδιον εποπτικόν Συμβούλιον ολίγας ημέρας προ των εκλογών, παρά τας σχετικάς αντιρρήσεις και  ενστάσεις.

Λιμναίος

ektropa limnon_1926_2

Τα εκλογικά έκτροπα των Λιμνών

Εν ω εις όλα τα μέρη του Κράτους αι εκλογαί διεξήχθησαν εν απολύτω τάξει και ανομολόγουν τούτο και τα πλέον εχθρικώς διακείμενα κόμματα κατά της Κυβερνήσεως, εις εν όμως μέρος, και ατυχώς εις την Επαρχίαν μας, έγιναν τοιαύτα έκτροπα, όσα δεν έγιναν ούτε εις τας χειροτέρας εκλογάς του απωτέρου παρελθόντος. Εις το χωρίον Λίμνες, οι αγροφύλακες οπλισθέντες τη προτροπή του προέδρου της κοινότητος, ως πληροφορούμεθα, ετοποθέτησαν έξωθι του εκλογικού τμήματος ηρεύνων τους ποιμένας δια την ανέρευσιν των ψηφοδελτίων των και εξηνήγκαζον τούτους δι’ απειλών, να ψηφίζωσι τους υποψηφίους του Λα”ικού κόμματος. Η στρατιωτική δύναμις αποτελουμένη από έναν αξιωματικόν και δύο στρατιώτας ηδυνάτει να επέμβη κατά των αγροφυλάκων.

  Επεδόθη μήνυσις και η δικαιοσύνη θα επιτελέση το καθήκον της. Δια την Κυβέρνησιν όμως Κονδύλη, έχομεν την αντίληψιν ότι είχε ζήτημα τιμής δι’ αυτήν, η ταχίστη απόλυσις και αμείλικτος τιμωρία των καθυστερημένων δια σήμερον ταραξιών και η επιδίωξις της ακυρώσεως των αποτελεσμάτων του εκλογικού τμήματος Λιμνών, εφόσον με ελαχίστους ψήφους απέτυχεν εις των ακραιφνεστέρων δημοκρατικών  εξ αιτίας των τρομοκρατησάντων αγροφυλάκων και προέδρου.