Ανασκαφές στο Φράγκικο κάστρο της Ακροναυπλίας

Ανασκαφές στο Φράγκικο κάστρο της Ακροναυπλίας

μετάφραση από το πολύ ενδιαφέρον ιστολόγιο

Surprised by Time

AkroNauplion002
Το Φράγκικο κάστρο, Francis Schaefer, 1936. Εγκάρσιο τοίχος, αριστερά – κεντρικός πύργος με τοιχογραφίες, δεξιά – Καμπαναριό, πάνω αριστερά.

Tο 1210-1212, όταν οι Φράγκοι κατέλαβαν την πόλη, χώρισαν την περιοχή της Aκροναυπλίας σε δύο περιβόλους, που ονομάστηκαν κάστρα. Στο μέσο περίπου της χερσονήσου βρισκόταν το λεγόμενο Φράγκικο κάστρο, το οποίο προοριζόταν για την κατοικία των Φράγκων αρχόντων και αποτελούσε το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο της πόλης, ενώ το Pωμέικο κάστρο, στο δυτικό τμήμα της χερσονήσου και σε υψηλότερο επίπεδο, προορίστηκε για τους Έλληνες.

Tο Pωμέικο κάστρο θα πρέπει να υπήρχε ήδη από τη βυζαντινή περίοδο, ενώ το Φράγκικο θα πρέπει να διαμορφώθηκε λίγο αργότερα. Oι Φράγκοι έχτισαν τείχος μεταξύ των δύο κάστρων και τετράγωνο πύργο στο μέσο του λόφου, για να ελέγχουν την επικοινωνία μεταξύ των δύο κάστρων.

akronafplia_three castles
Η διάταξη των κάστρων στην ακροναυπλία

Στη διάρκεια της Πρώτης Eνετοκρατίας, και πιο συγκεκριμένα από το 1470, οι Eνετοί, υπό την απειλή των τουρκικών επιδρομών, προέβησαν σε επισκευή και επέκταση των οχυρώσεων της Aκροναυπλίας. Ένα από τα πρώτα και πιο σημαντικά τους έργα ήταν η ενίσχυση της οχύρωσης της Aκροναυπλίας με την προσθήκη ενός νέου περιβόλου, του λεγόμενου Kάστρου των Tόρων, σε χαμηλότερο επίπεδο, στα ανατολικά του κάστρου των Φράγκων. To όνομά του προέρχεται πιθανώς από την ιταλική λέξη torrione που σημαίνει το μεγάλο πύργο σε τείχος φρουρίου.

End of Frankish cross-wall at bell tower
Τέλος του Φράγκικου εγκάρσιου τοιχώματος στο Ρολόϊ

 

Remains of square Frankish tower.
Ερείπια τετράγωνου πύργου των Φράγκων.
Inner entrance to tower with frescos
Εσωτερική είσοδος στο Πύργο

 

View of frescoed chamber with Angel barely visible above
Προβολή της εισόδου

Όταν Francis Schaefer είδε τις τοιχογραφίες του πύργου το 1956, σκέφτηκε πως είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, έτσι ώστε να μην χρειάζονται καμία εργασία αποκατάστασης. Το 1977 ο πύργος σφραγίστηκε και η επακόλουθη επιδείνωση ήταν ταχεία. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αποκατασταθεί στο μέτρο του δυνατού – και η παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν πόσο πολύ χλωμό, είναι τώρα.

Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται μεταξύ 1291 και 1311, και πιθανώς δημιουργήθηκαν από Έλληνες ζωγράφους για Φραγκοκρατίας εργοδότες.

Ornamentation shown on right of previous photograph.
Διακόσμηση εμφανίζεται στα δεξιά της προηγούμενης φωτογραφίας

 

Πολεμιστής
Πολεμιστής

 

Αγίος Αντωνίος
Αγίος Αντώνιος

 

Επίσκοπος
Επίσκοπος

 

Άγιος
Άγιος

 

Άγγελος της Ανάληψης, ca. 1261-1311, πρόσφατα ανακαινισμένο. Φράγκικο τοιχογραφία, κύρια πύλη του Άκρου-Ναυπλίου. Φωτογραφίες από Allan Brooks.
Άγγελος της Ανάληψης, ca. 1261-1311, πρόσφατα ανακαινισμένο.
Φράγκικο τοιχογραφία, κύρια πύλη του Άκρου-Ναυπλίου.
Φωτογραφίες από Allan Brooks.

 

ΠΗΓΗ

Excavations at Nauplion’s Castle of the Franks

Angel of the Ascension