Στα ερείπια της Τίρυνθας και της Ναυπλίας, EDWARD DODWELL (1801)

Κλασική και τοπογραφική Περιήγηση Στην Ελλάδα
Κατά τα έτη 1801, 1805, και 1806.
EDWARD DODWELL
Στα ερείπια της Τίρυνθας και της Ναυπλίας

Αφού παραμείναμε τρεις ημέρες σε αυτό το ενδιαφέρον μέρος (Μυκήνες), ετοιμάσαμε τα άλογά μας, με την πρόθεση να επισκεφτούμε το υπόλοιπο της Αργολίδας. Αφού κατεβήκαμε από το Χαρβάτι προς τον κάμπο, παρατηρήσαμε κάποια αρχαία ίχνη κοντά στους πρόποδες των λόφων, είκοσι λεπτά από το χωριό. Μισή ώρα παραπάνω βρήκαμε κάποια άλλα παρόμοια κατάλοιπα, μερικές εκατοντάδες βήματα από τα οποία είναι μια εκκλησία, η οποία έχει κατασκευαστεί με τα ερείπια ενός ναού, παρατηρήσαμε δύο Δωρικούς κίονες από πέτρα, μικρών διαστάσεων, που διαιρούνται σε δεκαπέντε αυλακώσεις.
Εδώ είναι επίσης μερικά ακροκέραμα από τερακότα, στολισμένα με ζωγραφισμένο φύλλωμα και μαιάνδρους. Ο Παυσανίας, επισκεπτόμενος την Αργολίδα, πέρασε από την Κόρινθο, στις Κλεωνές, στη Νεμέα και στις Μυκήνες, από εκεί στο Άργος, και ο ίδιος περιγράφει στη συνέχεια το δρόμο για την Επίδαυρο, περνώντας από την Τίρυνθα. Αλλά, όπως φαίνεται, δεν είχε ταξιδέψει στο δρόμο από τις Μυκήνες προς την Τίρυνθα, γιατί δεν υπήρχαν πολλά προς αυτή την κατεύθυνση για να προσελκύσουν την προσοχή του. Είναι προφανές, ωστόσο, από αυτά που μπορεί να δει κανείς, ότι αυτός ο δρόμος είχε άφθονα αντικείμενα που προκαλούσαν το ενδιαφέρον.


Σε σύντομη απόσταση από την τελευταία αναφερθείσα εκκλησία, είναι μια άλλη, η οποία έχει επίσης κατασκευαστεί με τα θραύσματα ενός αρχαίου οικοδομήματος. Παρατηρούνται διάφοροι μεγάλοι ογκόλιθοι διάσπαρτοι, και ένα κωνικό δωρικό κιονόκρανο που περιέχει δεκαέξι αυλακώσεις . Εκτεταμένες βάσεις παρατηρούνται στην περιοχή. Εδώ είναι επίσης ένα αρχαίο πηγάδι , και δύο επιμήκη αναχώματα της γης , που αξίζει να ανασκαφούν και όποιος είναι αρκετά τυχερός θα ανταμειφθεί από μερικές ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις .
Επτά λεπτά από αυτό το μέρος φθάσαμε μέσα από ένα χωριό που ονομάζεται Phonika Χώνικα , όπου υπάρχουν μερικοί μεγάλοι ογκόλιθοι , και κάποιοι Δωρικοί κώνοι κοντά σε ένα αρχαίο πηγάδι . Η λέξη Phonika σημαίνει σφαγή , και μπορεί να είναι παραδοσιακή. Ο Παυσανίας, στο δρόμο του από το Άργος στην Επίδαυρο , πριν φτάσει Τίρυνθα, πέρασε από ένα οικοδόμημα με πυραμιδική μορφή, η οποία περιείχε τις ασπίδες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους σε μια μάχη σε εκείνο το σημείο , μεταξύ Προίτου και Ακρίσιου . Δεν θα μπορούσε να ήταν μακριά από αυτό το σημείο, καθώς το όνομα του Phonika , που δίνεται στο χωριό , μπορεί ενδεχομένως να είναι αναμνηστικό της εν λόγω μάχης.

Σε δεκαοκτώ λεπτά από το Phonika , φτάσαμε σε ένα χωριό που ονομάζεται Aniphi (Ανυφί), όπου υπάρχουν μερικά διάσπαρτα ελαιόδεντρα . Ολόκληρη η πεδιάδα είναι απόλυτα επίπεδη , και οι καλλιέργειές της, προμηθεύουν τη διαβίωση στις πολυπληθείς πόλεις του Άργους και Ναυπλίου, καθώς και σε πολλά χωριά . Οι χωριάτες ήταν , αυτή τη στιγμή , στο όργωμα και τη σπορά, και η εύφορη εμφάνιση του εδάφους έδωσε το προμήνυμα μιας άφθονης συγκομιδής. Υπάρχουν μερικά δέντρα στον κάμπο, με εξαίρεση τους πρόποδες των λόφων πίσω από τα ερείπια της Τίρυνθας όπου υπάρχει ένα παχύ και εκτεταμένο άλσος ελιάς.
Σε δέκα λεπτά από το Aniphi , περάσαμε μέσα από το χωριό PlaTanita (Πλατανίτι), όπου υπάρχει μια ερειπωμένη εκκλησία με μερικούς μεγάλους πελεκημένους ογκόλιθους , και ένα περίεργο μικρό δωρικό κιονόκρανο με μοναδική μορφή.
Σε ένα τέταρτο της ώρας περισσότερο ήρθαμε σε κάποια απομεινάρια της αρχαιότητας, και είδα ένα χωριό προς τα αριστερά , που ονομάζεται Mebaka (Μέρμπακα). Περάσαμε πάνω από κάποια άλλα θεμέλια , και παρατήρησα έναν απλό κίονα. Στην αριστερή πλευρά τα χωριά της Kushi (Κούτσι, Αργολικό) και Kofina (Κοφίνι, Νέα Τίρυνθα) ήταν ορατά, που βρίσκονται στη βάση των δύο μυτερών λόφων , οι οποίοι διακρίνονται από το Άργος. Η κορυφή του καθενός στέφεται με μια εκκλησία, τις οποίες θα ήθελα να συστήσω προς εξέταση στους μελλοντικούς ταξιδιώτες, καθώς είναι πιθανόν να χτίστηκαν με τα ερείπια κάποιων αρχαίων κτιρίων. Πράγματι το σύνολο της διαδρομής μεταξύ Μυκηνών και της Τίρυνθας φαίνεται να έχει ενδιαφέρον.


Φτάσαμε στα ερείπια της Τίρυνθας σε δυόμιση ώρες από Krabata (Χαρβάτι). Παραμείναμε εδώ μόνο για λίγα λεπτά, γιατί θέλαμε να φτάσουμε στο Ναύπλιο (Ναυπλία για τους Έλληνες, Napoli di Romania και Ανάπλι για τους Ιταλούς) πριν το ηλιοβασίλεμα, ώρα κατά την οποία οι πύλες της πόλης έκλειναν. Σε σαράντα λεπτά, φτάσαμε σε ένα χάνι, που βρίσκεται περίπου μισό μίλι από το Ναύπλιο αλλά επειδή ήταν πολύ αργά για να περάσουμε την πύλη, περάσαμε τη νύχτα στο χάνι, όπου βασανιστήκαμε από αμέτρητες σκνίπες, καθώς και άλλα έντομα.
Το επόμενο πρωί προχωρήσαμε στην πόλη και παρατηρήσαμε το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, και τα ενετικά όπλα πάνω από την πύλη, τα οποία η τρέλα ή η σοφία
των Τούρκων, έχουν αφήσει σε πολλές σημαντικές θέσεις που κατέλαβαν από την εν λόγω δημοκρατία, και τα οποία είναι εμφανή τρόπαια για τις νίκες τους.

Με την είσοδό μας στο Ναύπλιο, είχαμε στο αριστερό μας χέρι το μεγάλο και αγέρωχο βράχο του Παλαμηδίου, που υψώνεται απότομα, και στέφεται με ένα ισχυρό φρούριο, ορισμένα σπίτια της φρουράς, και ένα τζαμί.
Η ανάβαση στο φρούριο γίνεται από ένα καλυμμένο πέρασμα των πεντακοσίων βημάτων, που έχουν κοπεί στο βράχο. Είναι ένα από τα ισχυρότερα κάστρα στην
Ελλάδα, φυλάσσεται με ζηλευτή επαγρύπνηση, και είναι εξίσου απρόσιτο σε ξένους όπως της Ακροκορίνθου. Το όνομα του Παλαμηδίου, το οποίο φέρει ο βράχος, προέρχεται από τον Παλαμήδη, γιο του Ναύπλιου, όνομα το οποίο προέρχεται από την αρχαιότητα, αν και δεν αναφέρεται από το Στράβωνα, ή τον Παυσανία. Το Ναύπλιο υποτίθεται ότι έχει περίπου τέσσερις χιλιάδες κατοίκους, αποτελείται από ένα μικτό πληθυσμό Ελλήνων, Εβραίων και Τούρκων, αλλά η πλειοψηφία είναι Τούρκοι, οι οποίοι έχουν πέντε τζαμιά, εκτός από αυτό που είναι μέσα στο φρούριο. Υπάρχουν αρκετοί τεκέδες χωρίς μιναρέ, μερικοί από τους οποίους ήταν αρχικά χριστιανικές εκκλησίες.

Το καλαμπόκι, το βαμβάκι, το μαλλί, το λάδι, και το ρύζι, αποτελούν τα κύρια είδη της εξαγωγής. Το παζάρι φαίνεται καλύτερα εφοδιασμένο από οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Ελλάδα. Το θαλάσσιο τμήμα της πεδιάδας του Άργους ανήκει στην Ναυπλία, εκτός από τη περιοχή προς την Επίδαυρο, η οποία αποτελεί το σύνολο
του βασιλείου του Προίτου (βασιλιάς της Τίρυνθας). Ο πυρετός της ελονοσίας μαίνεται εδώ το φθινόπωρο. η πόλη θα μπορούσε πιθανότατα να έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί για την πιο υγιεινή περιοχή του Άργους, αν δεν είχε τα πλεονεκτήματα της θάλασσας, καθώς και την υπεροχή του λιμανιού της. Μέσα το λιμάνι υπάρχει ένα μικρό νησάκι, στο οποίο είναι ένα φρούριο και φυλακή.
Η Ναυπλία ήταν ακατοίκητη κατά το δεύτερο αιώνα. Ορισμένα από τα τείχη θεωρούνται αρχαία και η αρχαιότητα τους πιστοποιείται από το πολυγωνικό στυλ με το οποίο είναι κατασκευασμένα.
Ο Παυσανίας, μάλιστα, υποστηρίζει ότι ανεγέρθηκαν από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης. Ο χώρος του ναού του Ποσειδώνα δεν είναι γνωστός αλλά η πηγή Κάναθος, αν και εξακολουθεί να έχει άφθονο νερό, έχει χάσει τη παλιά της αίγλη, και δεν έχει πλέον τις ίδιες θαυματουργές δυνάμεις, για τις οποίες σύχναζαν οι κυρίες της αρχαιότητας και ιδιαίτερα από την Ήρα, που όπως λέγεται ανακτούσαν την παρθενιά τους.
Παρατήρησα δύο επιγραφές στην πόλη. Αλλά μία από αυτές ήταν στο πιο πολυσύχναστο δρόμο, και όποια προσπάθεια να την αντιγράψετε θεωρείται προσβολή από τους Τούρκους, οι οποίοι είναι δύστροποι και θρασείς με τους ξένους σε αυτή την πόλη, από ό, τι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του Μοριά.

Η συντομία της άλλης επιγραφής , και η απόμερη θέση που έχει τοποθετηθεί, μου έδωσε τη δυνατότητα να την αντιγράψω χωρίς παρενόχληση. Είναι χαραγμένη
σε ένα μαρμάρινο βάθρο, που πιθανότατα καταλαμβάνεται από ένα άγαλμα. Η επιγραφή γράφει ότι « Η ΒΟΥΛΗΝ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΦΑΝΑΚΤΗΝ ΙΕΡΕΑ ΓΕΝΟΜΕΝΟΝ ΚΑΙΣΑΡΟΣ ΑΡΕΤΗΣ ΕΝΕΚΕΝ».