Ο Άγιος Σπυρίδων…στο Ναύπλιο

Από χθες 15/10/2007 μέχρι και τη Τετάρτη 17/10/2007 η Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας και η Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου θέτουν σε ιερό προσκύνημα τμήμα του δεξιού χεριού του Αγίου Σπυρίδωνα.

Και επειδή ο γιός μου κατά τον χθεσινοβραδινό μας περίπατο, αφού προσκυνήσαμε με ρώτησε ποιός ήταν ο Άγιος Σπυρίδωνας, έψαξε, βρήκα, του είπα και τα παραθέτω έτσι για την ιστορία.

Ο Αγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός, πολιούχος του νησιού της Κέρκυρας που κατέχει το λειψανό του, είναι από τους περισσότερο λατρευόμενους αγίους της εκκλησίας μας και γνωστός ως Πατέρας της Α’ Οικουμενικής Συνόδου.

Παρ’ όλο που δεν έζησε στην Κέρκυρα, οι Κερκυραίοι τον λατρεύουν και τον θεωρούν δικό τους.

Εζησε τον 4ο αιώνα στην Κύπρο, διακρίθηκε για την αγάπη του στον συνάνθρωπο και έκανε πολλά θαύματα. Πάντοτε φτωχός, εργατικός, ταπεινός και ενάρετος προσευχόταν και βοηθούσε όσους είχαν ανάγκη. Ηταν βοσκός, έγγαμος και πατέρας μιας κόρης, της Ειρήνης. Οταν πέθανε η γυναίκα του, ο Σπυρίδων αφιέρωσε ολοκληρωτικά τη ζωή του στη θρησκεία.

Χάρις στη μεγαλοσύνη της ψυχής του αναδείχτηκε επίσκοπος Τριμυθούντος και στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο που έγινε το 325 μ.Χ. κατέδειξε την Τριαδικότητα του Θεού. Η ψυχή του μετέστη εις Κύριον στις 12 Δεκεμβρίου 348, σε ηλικία 78 ετών. Αυτή την ημέρα εορτάζεται και η μνήμη του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λιτανείες του σκηνώματος είναι τέσσερις και γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι η λιτανεία του Μεγάλου Σαββάτου που καθιερώθηκε το 1553 επειδή ο άγιος έσωσε το νησί σιτοδεία, η Κυριακή των Βαΐων από το 1630 για την απαλλαγή από την πανώλη, η λιτανεία κάθε πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (Πρωτοκύριακο) από το 1673 όταν ο άγιος έσωσε για δεύτερη φορά το νησί από την πανώλη και τέλος, η λιτανεία της 11ης Αυγούστου από το 1716 που έσωσε το νησί από την πολιορκία των Τούρκων.

Έτσι για την ιστορία.

ΥΓ:Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήθος κόσμου που περιμένει υπομονετικά στην ουρά για να προσκυνήσει.