Περιηγητές στο Ναύπλιο του 1800

Σε παλαιότερη δημοσίευση είχαμε αναφέρει για το καινούργιο βιβλίο “Το Ναύπλιο των Περιηγητών“.

Με αφορμή αυτό έψαξα και βρήκα κάποια αποσπάσματα περιηγητών από το βιβλίο “Το Ναύπλιο” της Σέμνης Καρούζου από τις εκδόσεις της Εμπορικής τράπεζας.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πως έβλεπαν το Ναύπλιο και τα περίχωρά του οι τότε περιηγητές. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας που πρέπει να ξέρουμε για να μπορέσουμε να ατενίσουμε το μέλλον με διαφορετική ματιά.

«Το Ναύπλιο είναι η καλύτερα χτισμένη πολιτεία του Μοριά και η ονομαστική έδρα του Πασά. Βρίσκεται σε μιαν απόκρημνη άκρη, όπου υπάρχουν αρκετά υπόλοιπα από αρχαία τείχη. Το λιμάνι είναι εξαίρετο και πολύ οχυρωμένο. Οι οχυρώσεις, αν και παραμελημένες, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι συνηθίζεται ανάμεσα στους Τούρκους. Σ’ ένα νησί κοντά στη στεριά είναι επίσης ένα μικρό κάστρο. Πάνω από την πολιτεία, στην κορυφή ενός πολύ ψηλού βράχου, είναι το φρούριο Παλαμήδι, φημισμένο σαν άπαρτο, δεν όμως απρόσβλητο από το ανατολικό μέρος. Οι Τούρκοι προφέρουν το όνομα Νάπλι ή Ανάπλι: οι Ιταλοί του έδωσαν το όνομα Νάπολι: οι Έλληνες προφέροντας το u σαν v Navplia”.

William Gell, Itinerary of the Morea being a Description of the Routes of that Peninsula. Λονδίνο 1817, σ. 181

Περισσότερα εδώ