Το κτήριο ΒΙΓΚΑ

Το κτήριο ιδιοκτησίας Αφών Βίγκα βρίσκεται στη πλατεία Συντάγματος (Πλατάνου) σχεδόν δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου. Το 2000 απαλλοτριώθηκε με τη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και περιήλθε στη κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού. Η απαλλοτρίωση έγινε κατόπιν μουσειακής μελέτης που εκπονήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ. και παραχωρήθηκε τόσο στη Δ΄ ΕΠΚΑ για τη στέγαση γραφείων της, στους ορόφους, όσο και στο ΤΑΠΑ για τη στέγαση εκθετηρίου – πωλητηρίου στο ισόγειο.

Από το 2000 έως και σήμερα το εν λόγω κτήριο αποτελεί αποθήκη διαφόρων φακέλων, ενώ η εξωτερική του όψη χρειάζεται επεμβάσεις και αποτελεί ίσως το μόνο κτήριο στη πλατεία που είναι σε τόσο χάλια κατάσταση.

Λέγεται ότι τα εκατομμύρια θα αρχίσουν να ρέουν προς αποκατάσταση του κτηρίου. Ίδωμεν…

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε προς τον υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Μανιάτης.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΒΙΓΚΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ (29/1/2008)

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:  Πολιτισμού.
Κύριε Υπουργέ,
Το κτίριο Βίγκα δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου έχει ήδη απαλλοτριωθεί με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση γραφείων. Πρόκειται για ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος, δηλαδή στο κεντρικότερο σημείο της πόλης και ανήκει στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Πολιτισμού. Δυστυχώς, όμως μέχρι σήμερα παραμένει εντελώς αναξιοποίητο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
Υπάρχει σχετική μελέτη από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού για την αξιοποίηση του κτιρίου Βίγκα, καθώς και πρόθεση χρηματοδότησης των απαραίτητων έργων;

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2008
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

Η απάντηση του υπουργού Πολιτισμού:

ΞΕΝΙΑ ΜΥΚΗΝΩΝ – ΚΤΙΡΙΟ ΒΙΓΚΑ

17/3/2008

Θετικά φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μιχ. Λιάπης, τα δύο αιτήματα του βουλευτή Αργολίδας, καθ. Γιάννη Μανιάτη για: α) αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ Μυκηνών και β) αποκατάσταση του κτιρίου ΒΙΓΚΑ στην Πλατεία Συντάγματος Ναυπλίου.

Για το κτίριο ΒΙΓΚΑ ο Υπουργός δεσμεύεται για δαπάνες ύψους 1.500.000 Ευρώ για την αποκατάσταση του κτιρίου, καθώς και για το ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2008 θα ολοκληρωθεί η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου αποκατάσταση του κτηρίου.

Αναλυτικά, οι απαντήσεις του Υπουργού για τα δύο θέματα, έχουν ως εξής:

Β. ΚΤΙΡΙΟ ΒΙΓΚΑ
«Το κτήριο πρώην ιδιοκτησίας Αφών Βίγκα στο Ναύπλιο, απαλλοτριώθηκε με τη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και περιήλθε στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού το 2000. Η απαλλοτρίωση έγινε κατόπιν μουσειακής μελέτης που εκπονήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ. και παρχωρήθηκε τόσο την Δ’ ΕΠΚΑ για τη στέγαση γραφείων της στους ορόφους, όσο και στο ΤΑΠΑ για τη στέγαση εκθετηρίου – πωλητηρίου στο ισόγειο.
Μετά την αρ. πρωτ. ΥΠ.ΠΟ/ΔΑΝΣΜ/101080/2743/30.10.2007 Απόφαση έγκρισης εκτέλεσης των εργασιών του έργου «Λήξη άμεσων μέτρων άρσης ετοιμορροπίας του πρώην κτηρίου «Βίγκα», ιδιοκτησίας ΥΠ.ΠΟ. στο Ναύπλιο» και την με αρ. πρωτ. ΥΠ.ΠΟ/ΔΑΝΣΜ/5099/147/9.1.2008 Απόφαση έγκρισης αποτελέσματος του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για την εκτέλεση των προαναφερθέντων εργασιών, ορίστηκε ανάδοχος του έργου και υπεγράφη η από 5.2.2008 σχετική Σύμβαση.
Οι εργασίες έχουν το χαρακτήρα του επείγοντος και αφορούν στη λήψη μέτρων για την προστασία και την αποφυγή ατυχημάτων από τους κινδύνους που απορρέουν για το κτήριο και τους διερχόμενους (πεζούς και τροχοφόρα) από την ετοιμορροπία των επικίνδυνων τμημάτων του, προβλέπεται δε να εκτελεστούν εντός 30 ημερολογιακών ημερών.
Οι ανωτέρω εργασίες αποτελούν απαραίτητα προϋπόθεση για να συνεχιστεί η μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του κτηρίου, που εκπονεί η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων και που αποσκοπεί αφ’ ενός μεν, στην ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του κτηρίου, αφ’ ετέρου δε, στην αποκατάσταση της κύριας όψης προς την πλατεία Συντάγματος και στη διαμόρφωση εκθετηρίου – πωλητηρίου του ΤΑΠΑ στο ισόγειο.
Το ποσό της δαπάνης για την εκτέλεση των εργασιών που ήδη ανατέθηκαν, ύψους 17.500,00 Ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) όσο και το ποσό της δαπάνης για την εκτέλεση των εργασιών στερέωσης και αποκατάσταση, εκτιμώμενου ύφους 1.500.000,00 Ευρώ θα καλυφθούν από το ΤΑΠΑ.
Υπολογίζεται ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2008 θα ολοκληρωθεί η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου αποκατάστασης του κτηρίου.».