Τα Σκουπίδια, Ο Κανονισμός Καθαριότητας και τα Πρόστιμα

Με αφορμή ένα δημοσίευμα της εφημερίδας “ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ” αλλά και μιας δημοσίευσης στο ιστολόγιό της για το κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Ναυπλίου έχουμε κάποιες απόψεις.
Photobucket

Σαφώς και πρέπει να υπάρχει κανονισμός καθαριότητας. Όλοι πρέπει να συμβάλλουμε για να είναι αυτή η πόλη καθαρή και αξιοπρεπής και για τους κατοίκους της αλλά και για τους επισκέπτες της.
Photobucket
Σαφώς και πρέπει να προβλέπει πρόστιμα για τους παραβάτες.

Συμφωνούμε με τον Κο Γκάτζιο που σε άρθρο του στην ίδια εφημερίδα με τίτλο “Ελληναράδες Ναυπλιώτες, τα σκουπίδια σας” γράφει:

ΠΕΤΟΥΝ ΟΠΟΥ λάχει τα σκουπίδια τους, ότι ώρα γουστάρουν, με όποια συσκευασία αυτοί επιθυμούν, χωρίς να παρουσιάζουν καμιά ατομική υπευθυνότητα (προφανώς μιμούμενοι την απουσία υπευθυνότητας του ίδιου του δήμου που επιτρέπει στην κατ΄ εξοχήν τουριστική παραλία του, την Καραθώνα, να λειτουργεί βρομερός σκουπιδότοπος).
ΕΠΕΙΔΗ όμως σε αυτή την πόλη, υπάρχουν πολίτες που θέλουν να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους, ας αρχίσει επιτέλους να εφαρμόζεται ο Κανονισμός Καθαριότητας που ψηφίστηκε τον Αύγουστο και ας πέσουν τα πρώτα πρόστιμα σε ιδιώτες και επαγγελματίες που ρίχνουν τα σκουπίδια τους όπου λάχει, βρωμίζοντας όλο το Ναύπλιο.
ΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ο κανονισμός καθαριότητας τυπωμένος σε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο και να τον γράφουν όλοι στα παλιά τους τα παπούτσια, δεν ωφελεί σε τίποτα. Καλύτερα να μην σπαταλούσαν το χρόνο τους οι δημοτικοί σύμβουλοι, για να τον ψηφίσουν.

Πρέπει να κάνω όμως δύο επισημάνσεις.

  • Δεν έχω δει καθόλου το ενημερωτικό φυλλάδιο του Δήμου. Δεν αρκεί να τυπωθεί, πρέπει και να μοιρασθεί. Δεν αρκεί  απλώς να μοιρασθεί αλλά να μοιρασθεί σωστά (π.χ. μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΝ).
  • Το να μοιρασθεί όμως δεν σημαίνει ότι έγινε συνείδηση και στους πολίτες. Πρέπει ο Δήμος να αποβάλλει εν μέρει τον ρόλο του εισπράκτορα και να έχει και το ρόλο του συμβούλου. Πρέπει να μάθουμε, να εκπαιδευθούμε. Τί κάνει ο Δήμος γι’αυτό;

Ένα απλό παράδειγμα. Στην 25ης ΜΑρτίου, στη μεγάλη ανηφόρα στο ύψος από τη διασταύρωση που ήταν η αστυνομία μέχρι σχεδόν τη στροφή για την Ευαγγελίστρια δεν υπάρχει κάδος (πιθανόν λόγω της μεγάλης κλίσης;) με αποτέλεσμα να βγάζουν τα σκουπίδια στο πεζοδρόμιο άλλοι από το βράδυ και άλλοι το πρωί. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι με το ενημερωτικό φυλλάδιο θα καταλάβουν ή πρέπει να εκπαιδευθούν να κάνουν κάτι άλλο από αυτό που συνήθιζαν τόσο χρόνια;

Επίσης, αν ο Δήμος αποφασίσει να μας εκπαιδεύσει καλό θα είναι να σκεφτεί και την ανακύκλωση. Είναι ντροπή που ένας Δήμος σαν το δικό μας δεν έχει κάνει καμμία σοβαρή προσπάθεια για την ανακύκλωση.
Photobucket
Πρέπει να γίνει κτήμα μας, μέρος του πολιτισμού μας η καθαριότητα αλλά τα πρόστιμα πρέπει να είναι το τελευταίο, το έσχατο μέτρο.

Ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Ναυπλίου είναι ΕΔΩ