“Άλλη Πρόταση” για το Κάστρο Παλαμηδίου

Φωτογραφία από τις φυλακές στο Παλαμήδι από τον Φρεντ Μπουασονά στις αρχές του 1900

Κάστρο Παλαμηδίου : Μια διαφορετική πρόταση ανάδειξης

Αντωνιάδης Μπάμπης

Συμμέτοχος στην ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Παίρνοντας αφορμή από δηλώσεις παραγόντων του υπουργείου Πολιτισμού που δήλωναν με έκπληξη για τα προβλήματα ανάδειξης των Αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα το παράδειγμα του Παλαμηδίου που δεν έχει  αναψυκτήριο, σκέφτηκα ότι  η απλή διαπίστωση της πραγματικότητας δεν μας πάει από μόνη της ένα βήμα μπροστά.

Μου θύμισε έναν ντόπιο πολιτικό, ο οποίος με όποιον έκανε συνάντηση στην Αργολίδα πριν από τρία χρόνια, έταζε  και κάποια εκατομμύρια σε εντάξεις έργων. Όσο εσείς τα είδατε τα έργα άλλο τόσο τα είδαν και αυτοί που τους τα έταξε. Μάλιστα ο δήμος Ναυπλίου ευχαρίστησε με δημόσια ανακοίνωση τον κ. Σαμαρά σαν Υπουργό Πολιτισμού  για χρήματα που έταξε για το νεκροταφείο Ναυπλίου αλλά ευρώ δεν είδαν στο Δήμο. Τα ευχαριστήρια όμως τα πήρε ως προκαταβολή …….

Ας έλθουμε τώρα στο Παλαμήδι. Ένας σημαντικός Αρχαιολογικός χώρος με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα. Το πρώτο σε επισκεψιμότητα κάστρο στην Ελλάδα. Πλησιάζει τους 200.000 επισκέπτες μαζί με τα ελευθέρας (το 2009 είχε 122.100 επισκέπτες με εισιτήριο )

Σημερινή κατάσταση προαυλίου και θαλάμων

 

Μια διαφορετική προσέγγιση στην ανάδειξη του μνημείου θα μπορούσε να δημιουργήσει όχι μόνο όρους αύξησης της επισκεψιμότητας, σ΄ ένα έτσι και αλλιώς σημαντικό αλλά και καλά διατηρημένο μνημείο αλλά αύξηση του χρόνου παραμονής και κίνητρο για επισκέπτες με διαφορετικά ενδιαφέροντα.  Σε αυτή την διαφορετική λειτουργία  υπάρχει αναγκαιότητα δημιουργίας και αναψυκτήριου το οποίο και έσοδα θα φέρει στο Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και θα εξυπηρετεί του εκατοντάδες επισκέπτες. (Ας θυμηθούμε το κωμικοτραγικό ότι το αναψυκτήριο που λειτουργούσε πριν από χρόνια  στο Παλαμήδι ανήκε στο υπουργείο Τουρισμού)

Σε μια διαφορική  προσέγγιση για την ανάδειξη είναι μια σειρά από προτάσεις που καταθέτω  και αφορούν λειτουργίες στο χώρο του κάστρου.

Μερικές σκέψεις

Στο χώρο του Παλαμηδίου, στον προμαχώνα Μιλτιάδη είναι ο χώρος που λειτούργησαν οι πρώτες φυλακές του Ελληνικού κράτους μέχρι το 1923. Συνολικά το κτηριακό συγκρότημα είναι σε εξαιρετική κατάσταση και θα μπορούσε να δεχτεί μια σειρά από λειτουργίες. Στους θαλάμους των κρατουμένων να διαμορφωθούν χώροι για να λειτουργήσει ένα σύγχρονο πωλητήριο με εκδόσεις  και εκμαγεία του Υπουργείου Πολιτισμού. Σε άλλο θάλαμο να στεγαστεί χώρος που να φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις. Να λειτουργήσει εκθεσιακός χώρος με την ιστορία της λειτουργίας των φυλακών να διαμορφωθεί χώρος προβολών κ.λπ . (Συνολικά υπάρχουν επτά θάλαμοι)

Γκιλοτίνα από το εγκληματολογικό Μουσείο όπως είναι σήμερα

Στο προαύλιο του οικοδομικού συγκροτήματος να στηθεί η γκιλοτίνα (λαιμητόμος) που σήμερα βρίσκεται στο Εγκληματολογικό Μουσείο της Αθήνας. Από το 1890-1913 λειτούργησε σαν  αποκλειστικό μέρος των εκτελέσεων με την γκιλοτίνα το Παλαμήδι. Το διώροφο  πέτρινο κτήριο που βρίσκεται στην δεξιά πλευρά μετά την είσοδο του Προμαχώνα θα μπορούσε να στεγάσει (ανοικτά στο κοινό)  εργαστήρια συντήρησης ή αποθήκες της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις μαζί με την λειτουργία ενός σύγχρονου αναψυκτήριου με όρους λειτουργίας τόσο στην υποδομή όσο και στην τιμολογιακή πολιτική, (για να μην έχουμε τα προβλήματα του παρελθόντος)  θα αναβάθμιζαν και θα ζωντάνευαν τον Αρχαιολογικό χώρο. Οι περιοδικές εκθέσεις το πωλητήριο η ύπαρξη αναψυκτήριου με την μοναδική θέα, θα δημιουργούσαν κίνητρο για να επισκεφθεί κάποιος το Παλαμήδι.

Ταυτόχρονα η ενεργοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος που εκπονήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Μελίνα στο χώρο θα λειτουργούσε ευεργετικά για τον εκπαιδευτικό τουρισμό

Με μια τέτοια προσέγγιση και μια τέτοια λειτουργία ο χώρος θα μπορούσε να αυξήσει κατακόρυφα το ενδιαφέρον των επισκεπτών και το ζητούμενο για την περιοχή να αυξήσει τον χρόνο παραμονής τους.

Tagged ,

One thought on ““Άλλη Πρόταση” για το Κάστρο Παλαμηδίου

Comments are closed.