ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΦΙΣΕΣ από την Alpha Bank

 

Έκθεση με 60 αντιπροσωπευτικές αφίσες

και μακέτες που χρονολογούνται από το 1888 ως το 1980.

Πρόκειται για αφίσες διαφημιστικές για προϊόντα, άλλες που προαναγγέλλουν γεγονότα ή παραστάσεις, αφίσες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και αφίσες από την περίοδο του Πολέμου του ’40, φιλοτεχνημένες από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους και χαράκτες.

 

1 Ιουνίου-31 Οκτωβρίου 2011

Εκθεσιακός Πολιτιστικός Χώρος Alpha Bank
Εμμανουήλ Δαλαμάγκα και Κωλέττη 4
Ναύπλιο

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη-Σάββατο: 10.00-14.00 και 18.00-20.30
Δευτέρα κλειστά

Πληροφορίες
Τηλ.: 2752 096234

 

Οι αφίσες από τη συλλογή της Alpha Bank και από την Εκθεση «Ελληνικές Αφίσες» είναι φιλοτεχνημένες από γνωστούς Ελληνες καλλιτέχνες που, παράλληλα με τις υπόλοιπες θαυμαστές δημιουργίες τους, έδωσαν το στίγμα τους και στον χώρο της αφίσας. «Ως οπτικό μέσο επικοινωνίας η αφίσα γεννήθηκε το 1846 στο Παρίσι, όταν ο ζωγράφος Paul Baudry με τη συνεργασία του λιθογράφου Rouchon κυκλοφόρησαν την πρώτη χρονολογημένη και υπογεγραμμένη αφίσα για το κατάστημα ενδυμάτων «Αu Roi De Prusse», όπως μας λέει στο κατατοπιστικό σημείωμά του, αντί προλόγου, ο κ. Αρης Δ. Ραπίδης, επιμελητής Τμήματος Συλλογής Εργων Τέχνης Alpha Bank. «H μεγάλη διάδοση της αφίσας ως μέσο προβολής κάνει τους επαγγελματίες να αναθέσουν τη φιλοτέχνηση των αφισών τους σε πρωτοπόρους εικαστικούς δημιουργούς όπως ο Manet, ο Daumier, o Βonnard και ο Toulouse-Lautrec που δημιούργησαν αριστουργηματικές αφίσες. Μέσα στο πνεύμα αυτό ο Νικόλαος Γύζης (1841-1901) φιλοτέχνησε στο Μόναχο, το 1888 την πρώτη αφίσα του «Το Πνεύμα της Τέχνης» για την 3η Διεθνή Εκθεση στο Glaspalast, για να ακολουθήσουν και άλλες, όπως η «Ιστορία» που κοσμεί την εισαγωγή στο δίγλωσσο, ελληνικό – αγγλικό Ημερολόγιο 2009. Στην Ελλάδα οι πρώτες επαγγελματικές αφίσες εμφανίζονται στη δεκαετία 1910-1920 για τη διαφημιστική εταιρεία GEO του Αγγελου Θεοδωρόπουλου και από το επιτελείο της πέρασαν οι Περικλής Βυζάντιος, Νίκος Λύτρας, Οθων Περβολαράκης, ο Doris, ο Παύλος Μαθιόπουλος… Μεταπολεμικά, η πρώτη συγκροτημένη παραγωγή αφισών γίνεται το 1946, με την ανάθεση από τον ΕΟΤ δημιουργίας σειράς αφισών στους καλλιτέχνες Σπύρο Βασιλείου, Παναγιώτη Τέτση, Γιάννη Μόραλη, Περικλή Βυζάντιο, Λάμπρο Ορφανό. Μετά ακολούθησε η νεότερη γενιά με αφίσες Γιώργου Βακιρτζή για τον κινηματογράφο, Δημήτρη Μυταρά, Μιχάλη Κατζουράκη, Φρέντι Κάραμποτ, Γιώργου Ανεμογιάννη. Και μετά, μετά… ήρθε η τηλεόραση και τα «σποτ» και τα «βιντεο-κλιπ», με τα διαφημιστικά μηνύματα που αποτελούν και την κύρια προσοδοφόρο πηγή των ιδιωτικών σταθμών. Αλλά, ας αλλάξουμε ομιλία και ας μείνουμε στο θέμα της ελληνικής αφίσας που είχε τέχνη, λιτότητα, δροσιά, την αύρα της δημιουργίας.

 

 

 

 

 

 

Παναγιώτης Τέτσης (1925). Ελλάς, 1959. Αθήνα, παράθυρο στην Ακρόπολη. Εγχρωμη λιθογραφία 97x67 εκ.

 

 

 

 

 

 

Γιάννης Μόραλης (1916) Ελλάς - Υδρα, 1956, έγχρωμη λιθογραφία 80x60,4 εκ. Το ιστιοφόρο δεξιά είναι προμετωπίδα στο μπλε εξώφυλλο του Hμερολογίου.

 

Tagged ,

One thought on “ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΦΙΣΕΣ από την Alpha Bank

Comments are closed.