Πάσχα στο Ναύπλιο, εορταστικές εκδηλώσεις, 2016

Πάσχα στο Ναύπλιο,

εορταστικές εκδηλώσεις, 2016

pasxa nafplio_2016

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πολλά δρώμενα για τα παιδιά, ενώ παραδοσιακά έθιμα επανέρχονται στην επιφάνεια, όπως τα “Λαζαράκια”, “Κυνήγι του χαμένου αυγού”, “Στεφάνια για τον Χριστό και τον Μάη” κ.α. Παράλληλα οι εκδηλώσεις πλαισιώνονται με βυζαντινούς ύμνους και θρησκευτική-κλασική μουσική.

Σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη των τοπικών εθίμων παίζουν και τα δημοτικά διαμερίσματα, όπως η μεταφορά των επιταφίων μέσα στην θάλασσα στο Τολό, η αναβίωση του εθίμου της Αγάπης στη Μιδέα, το έθιμο Ιούδα στην Ασίνη, το αυγό της Λαμπρής στο Ναύπλιο αλλά και εορτασμοί τοπικών πολιούχων μετά το Πάσχα.

pasxa_2016_1

pasxa_2016_2

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα

 23.4.2016 ΣΑΒΒΑΤΟ ΛΑΖΑΡΟΥ 
 
10.00 – 18.00 Ναύπλιο – Πλατεία Τριών Ναυάρχων Πασχαλινό bazaar του συλλόγου «Πύλη Πολιτισμού» με πασχαλινές κι’ ανοιξιάτικες δημιουργίες των μελών του.
11.00-20.00 Ναύπλιο – Πλατεία Συντάγματος Πασχαλινό bazaar από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»». Χειροποίητες δημιουργίες φτιαγμένες με αγάπη και φαντα- σία. Πασχαλινές λαμπάδες και δώρα από το Δημιουργικό Εργαστήρι του Οργανισμού.
11.30 Ναύπλιο – Πεζόδρομος Βασ. Κωνσταντίνου (ανάμεσα πάρκο Κολοκοτρώνη και πάρκο ΟΣΕ) Ζωντανεύουμε το παραδοσιακό έθιμο του ΛΑΖΑΡΟΥ. Καλαντίζουμε στα σοκάκια της παλιάς πόλης μοιράζοντας «Λαζαράκια» τα οποία έχουν φτιάξει τα παιδιά στο εργα- στήρι …… με ένα Καλειδοσκόπιο …
17.00 Πυργιώτικα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άγιος Γεώργιος, το Εκκλησιαστι- κό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου και το Νηπι- αγωγείο Πυργιωτίκων διοργανώνουν πασχαλινά δρώμενα. Παραδοσιακό βάψιμο αυγών, ζύμωμα χωριάτικου ψωμιού και πασχαλινής κουλούρας. Τα παιδιά του χωριού θα ζυμώ- σουν τα γνωστά Λαζαράκια και Κουλουράκια. Το πρόγραμ- μα συνοδεύεται από παραδοσιακά κεράσματα…
20.30 Ναύπλιο – Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου « ΝΙΚΗΘΗΚΕ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ!» …Θρήνος για τη Σταύρωση…Χαρά για την Ανάσταση!… Εμείς και εσείς μαζί θα τα ξαναζήσουμε στου Αϊ Νικόλα το Ναό, στην πασχαλινή εκδήλωση που ετοιμάσαμε για εσάς! Συμμετέχουν οι χορωδίες: Παιδική, Νεανική και Ενηλίκων του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ναυπλίου και το Μουσικό Σύνολο ‘Αρμονία’ υπό τη διεύθυνση της Θεολένας Πίκη.
24.4.2016 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 
7:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία – Βαϊοφόρος. 
11:00 Ναύπλιο Ιερός Ναός Παναγίας Ναυπλίου Η Εκκλησιαστική Χορωδία του Ιερού Ναού Παναγίας Ναυ- πλίου υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη θα ψάλλει Ύμνους και Ωδές από την ακολουθία της Μεγάλης Εβδο- μάδος (το Τροπάριο της Κασσιανής, Μακαρισμοί, Σήμερον Κρεμάται, Εγκώμια – Η ζωή εν Τάφω- Άξιον εστί- Αι Γεναιαί Πάσαι). 11.00-20.00 Ναύπλιο – Πλατεία Συντάγματος Πασχαλινό bazaar από «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Χειροποίητες δημιουργίες φτιαγμένες με αγάπη και φαντα- σία. Πασχαλινές λαμπάδες και δώρα από το Δημιουργικό Εργαστήρι του Οργανισμού.
11.30-13.00 Ναύπλιο – Goody’s Burger House «Τα λαγουδάκια που έτρωγαν …ρύζι!!!» Εικαστικό Πασχα- λινό Εργαστήρι , με συντονίστρια την εικαστικό Αναστασία Παπαγεωργίου από……. με ένα Καλειδοσκόπιο…
Αμέσως μετά, στις 13.00 Ναύπλιο – Πλατεία Καποδίστρια σας προτείνουμε να μας ακολουθήσετε στο « Κυνήγι του Χαμένου Αυγού» μαζί με όλους τους συντονιστές του ….με ένα Καλειδοσκόπιο».
12.00 Ναύπλιο – Πεζόδρομος Βασιλέως Κωνσταντίνου (ανάμεσα πάρκο Κολοκοτρώνη και πάρκο ΟΣΕ) Το Κέντρο Λογοθεραπείας και Δημιουργικής Απασχόλησης «Δημιουργώ» σας προσκαλεί στην αφήγηση παραμυθιού με τίτλο: Η κυρία Φτούσου… στο καλύτερο spa ομορφιάς για την Πασχαλιά! Ακολουθεί εργαστήρι διακόσμησης αυγού.
19:30 Ναύπλιο – Ακολουθία του Νυμφίου στις εκκλησίες της πόλης Χορωδιακό σχήμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου
21.00 Ναύπλιο – Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου (μετά το πέρας της ακολουθίας) «Από το θρίαμβο στην Σταύρωση και την ταφή Του» Το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Συμφωνία» και η χορωδία νέων παιδιών Ναυπλίου «Tamperamento» παρουσιάζουν πρόγραμμα με ύμνους και ωδές από τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και ευρύτερου θρησκευτικού περιεχομένου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Θεοδόση Αντωνιάδη.
25.4.2016 Μεγάλη Δευτέρα 
19:30 Ακολουθία του Νυμφίου Τη Μεγάλη Δευτέρα, στο πρόσωπο του Ιωσήφ του Παγκάλου απεικονίζεται το δράμα του Κυρίου και ξεκινά η εβδο- μάδα των Παθών. Χορωδιακό σχήμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου. 21:30 Ναύπλιο – Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνα Εκκλησιαστικές – βυζαντινές μελωδίες του Πάθους της Μεγάλης Εβδομάδας από το μουσικό σχήμα « Βυζαντινοί και Παραδοσιακοί Αντίλαλοι» υπό τη διεύθυνση του Κων/ νου Ρούτουλα.
 
26.4.2016 Μεγάλη Τρίτη 
19:30 Ακολουθία Νυμφίου Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναί- κα. Ψάλλεται το περίφημο τροπάριο ( Δοξαστικό) της υμνο- γράφου μοναχής Κασσιανής. Χορωδιακά σχήματα στους Ιερούς Ναούς Αγίου Γεωργίου, Παναγίας και Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου
27.4.2016 Μεγάλη Τετάρτη 
11:00 ΝαύπλιοΠεζόδρομος Βασιλέως Κωνσταντίνου (ανάμεσα πάρκο Κολοκοτρώνη και πάρκο ΟΣΕ) Το παιδικό εργαστήρι Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου – Παράρτημα Ναυπλίου διοργανώνει εορταστικό καλλιτεχνικό εργαστήρι με θέμα «Στεφάνια του Χριστού και του Μάη». Υπεύθυνη εργαστηρίου, η εικαστικός Μάγδα Μάρα
17.00 Ιερόν Ευχέλαιον στις εκκλησίες της πόλης 
19:30 Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου Τέσσερα γεγονότα από τις τελευταίες στιγμές του Κυρίου: Ιερός Νιπτήρ, Μυστικός Δείπνος ( παράδοση του Μυστηρί- ου της Θείας Ευχαριστίας), Προσευχή του Ιησού στο Όρος των Ελαιών. Χορωδιακό σχήμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου.
21:00 Ναύπλιο – Βουλευτικό Η Παιδική Χορωδία θα πραγματοποιήσει συναυλία υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Νικολόπουλου. Τα παιδιά θα ερμηνεύσουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο το Αι Γενεαί Πάσαι, Ω γλυκύ μου έαρ και γενικώς όλες τις στροφές της τρίτης πράξης.
27 & 28.4.2016 Μεγάλη Τετάρτη & Μεγάλη Πέμπτη Ναύπλιο – Πλατεία Τριών Ναυάρχων (πλατεία Δημαρχείου) 
11.00 – 22.00 Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων βρεφικών και παιδικών σταθμών του Δήμου Ναυπλιέων διοργανώνει μεγάλο Πασχαλινό bazaar τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν ως δωρεά εκ μέρους του συλλόγου στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας.
28.4.2016 Μεγάλη Πέμπτη 
07:00 Θεία λειτουργία 
 
11.00 – 13.00 Ναύπλιο – Πεζόδρομος Βασιλέως Κωνσταντίνου (ανάμεσα στο πάρκο Κολοκοτρώνη και στο πάρκο ΟΣΕ) Εργαστήρι βαφής Αυγών με φυσικά υλικά από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
16:00 – 18:00 Ουρανοκατέβατο ( Όθωνος 7) « Το Αυγό της Λαμπρής» πως βάφουμε, με παραδοσιακό τρόπο, τα Πασχαλινά Αυγά μας. « Οι τρεις ερωτήσεις»- αφήγηση παραμυθιού.
19:00 Ακολουθία των Αγίων Παθών Χορωδιακά σχήματα στους Ιερούς Ναούς Παναγίας, Αγίου Γεωργίου και Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου.
 
23:00 Ναύπλιο – Ιεροί Ναοί της πόλης Κατά τον στολισμό των επιταφίων Το φωνητικό σύνολο «Συμφωνία» υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη, το «Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου» υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Νικολόπουλου, οι «Βυζαντινοί και Παραδοσιακοί Αντίλαλοι» υπό τη διεύθυνση του Κων/ νου Ρούτουλα και η Αναπλιώτικη παρέα….. ψάλλουν στους ναούς της πόλης κατά τη διάρκεια του στολισμού των επιταφίων αποσπάσματα από τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και το παραδοσιακό Μοιρολόϊ της Πανα- γιάς.
29.4.2016 Μεγάλη Παρασκεύη
07:00 Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών 
11:00 Μέγας Εσπερινός της Αποκαθήλωσης 
12:30 Ναύπλιο -Πλατεία Συντάγματος Ο θρήνος της Αποκαθήλωσης μέσα από κλασικά έργα και διασκευές για πιάνο των Βeethoven, Albinoni, Chopin και άλλων γνωστών κλασικών συνθετών. Στο πιάνο η καθηγήτρια μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Ναυπλίου Θεολένα Πίκη.
19:30 Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου Χορωδιακά σχήματα στους Ιερούς Ναούς Παναγίας, Αγίου Γεωργίου, Αγίου Νικολάου και Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου.
21:00 Έναρξη της Περιφοράς των Επιταφίων Ναύπλιο Συνάντηση των Επιταφίων του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου, του Ναού της Παναγίας και του Ναού του Αγίου Νικολάου στην πλατεία Συντάγματος με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ και της Εκκλησιαστι- κής Χορωδίας του Ιερού Ναού Παναγίας Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη.
Παραλία Τολού 
Η περιφορά του Επιταφίου στο Τολό θα γίνει με τη συνοδεία πλοιαρίων όπως πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια με τη θερμή υποστήριξη του χωριού και όλων των φορέων. Κατά μήκος του δρόμου και της θάλασσας, θα τοποθετη- θούν δάδες ανάμεσα στις οποίες θα περάσει ο Επιτάφιος ενώ θα ακολουθείται από χορωδία γυναικών που θα ψάλλουν τους επιτάφιους θρήνους.
23:00 Ναύπλιο – Πλατεία Συντάγματος Και συ να λείπεις…… Απόσπασμα από τις «Γειτονιές του Κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου. Μουσική συνάντηση αφιερωμένη σε εκείνους που μας λείπουν…. από την Ερωφίλη και την Αργυρώ Καπαρού. Μόνο υπό το φως των κεριών, δύο γυναίκες θα μοιραστούν μαζί μας στίχους, μελωδίες, συναισθήματα, μνήμες σε μία κατανυκτική μουσική βραδιά με έντονη την παρουσία της απουσίας…. Πιάνο: Γιάννης Γιαννακάκης Κιθάρα: Σπύρος Παπαμιχαλάκης Αφήγηση: Άννα Ψαρρά Επιμέλεια προγράμματος: Ειρήνη Σιγάλα
30.4.2016 Μεγάλο Σάββατο 
07:00 Θεία Λειτουργία 
10:30 Πρώτη Ανάσταση Η Φιλαρμονική του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ παιανίζει χαρμόσυνα στους δρόμους της παλιάς πόλης υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Θεοδόση Αντωνιάδη.
11:30 Ναύπλιο- Μεγάλος Δρόμος Το Δημοτικό Ωδείο Ναυπλίου « Κ.Νόνης» παρουσιά – ζει μουσική εκδήλωση με βιολί και πιάνο σε έργα των Vivaldi, Bach, Morricone, Piazzolla και άλλων συνθετών. Βιολί: Θανάσης Μουρλάς Πιάνο: Αμαλία Γούλα
19:00 Ναύπλιο – Πύλη Ξηράς ( παραπλεύρως Δικαστικού Μεγάρου) Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ προσφέρουν στους επισκέπτες της πόλης ανοιξιάτικο περίπατο γνωριμίας με το ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου (συνοδός Πόπη Καλκούνου).
23:00 Αναστάσιμη Ακολουθία στις εκκλησίες της πόλης. 
24:00 Χριστός Ανέστη!!! Βεγγαλικά στον ουρανό του Δήμου Ναυπλιέων για το Αναστάσιμο Άγγελμα!
Τολό Στον περίβολο του Ιερού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης, μετά το Χριστός Ανέστη, θα μοιραστούν στον κόσμο κόκκινα αυγά και κουλούρια.
1.5.2016 Κυριακή του Πάσχα 
9:00 Ναύπλιο. Καθολικός Ναός (Φραγκόκλησα) 
Αναστάσιμη Θεία λειτουργία και περιφορά εικόνας του Χρηστού στον περίβολο.
17:30 Εκκλησία Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο χωριό Μιδέα Εσπερινός της ΑΓΑΠΗΣ. Μετά τον εσπερινό χοροί και τραγούδια του εαρινού πασχαλινού κύκλου στην πλατεία της εκκλησίας, σε μια προσπάθεια αναβίωσης του εθίμου της «Αγάπης» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μιδέας « Η ΑΛΚΜΗΝΗ»
19.00 Χωριό Ασίνη Η Δημοτική Ενότητα Ασίνης αναβιώνει το έθιμο καύ – σης του ομοιώματος του μαθητή του Χριστού, Ιούδα, που αποτελεί στοιχείο τιμωρίας και κάθαρσης της προδοσίας. 19:00
 
Αγία Παρασκευή – Τσέλο 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγία Παρασκευή – Τσέλο αναβιώνει το έθιμο της καύσης του Ιούδα στον προαύλιο χώρο του συλλόγου.
19:30 Ναύπλιο – Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Εσπερινός της ΑΓΑΠΗΣ στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου.
20:30 – Τολό Για πρώτη φορά φέτος μετά τη λειτουργία της «Αγάπης» θα πραγματοποιηθεί το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα από δύο τοξοβόλους.
2.5.2016 Δεύτερη ημέρα του Πάσχα 
07:00 Ναύπλιο- Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου 
Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
3.5.2016 Αργολικό 
10:30 Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου
Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αργολικού διοργανώνει πρωτομαγιάτικο γλέντι στον λόφο Αγίου Γεωργίου. Κέφι και χορός
8.5.2016 – Νέο Ροεινό 
11:00 Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου Ο Δήμος Ναυπλιέων σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Νέου Ροεινού «Η Αγία Μαρίνα» θα πραγματοποιήσουν Αναστάσιμο γλέντι με σουβλιστά αρ – νιά, μουσική και πολύ κέφι!!!
8.5. 2016 – Ανυφί 
19:30 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου
Το Ανυφί γιορτάζει και τιμά τον Πολιούχο Άγιό του «Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις» 20:00 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανυφίου « Ο Μάη Νικόλας» διοργανώνει εορταστική χορευτική εκδήλωση στην πλατεία Ευαγγελιστρίας, στο Ανυφί.
ΦΟΥΓΑΡΟ Xώρος τέχνης και πολιτισμού 
Πασχαλινά Εργαστήρια για τα παιδιά της πόλης και τις γύρω περιοχής λειτουργούν από Μεγάλη Τρίτη έως και 3/5/2016 Πληροφορίες: 27520 47370 & 6940295418
Εξώφυλλο εντύπου: Ακουαρέλα, Νίκου Καρούζου από τη Συλλογή Χριστίνας και Γιώργου Ξένου.
Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ ευχαριστούν την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας , τους Πολιτιστικούς και Μορφωτικούς Συλλόγους του Δήμου Ναυπλιέων καθώς και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων για την εξαιρετική συνεργασία.