Σεισμοί που έχουν καταγραφεί στην περιοχή μας, παλαιότερα

Σεισμοί που έχουν καταγραφεί στην περιοχή μας, παλαιότερα

 

seismoi_argolida

Με βάσει το χρονοδιάγραμμα των σεισμών στην Ελλάδα, από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) στην περιοχή μας έχουν γίνει οι εξής σεισμοί:

  • Άργος, 387 π.χ.
  • Άργος, 1421
  • Αργοσαρωνικός (Ύδρα) 1837

ydra1837

Ισχυρός σεισμός (Μ=6,2) έπληξε στις 20 Μαρτίου του 1837 την Ύδρα (VII). Σοβαρές βλάβες προκλήθηκαν σε κτίρια στην Ύδρα, στον Πόρο και στην Ερμιονίδα, παρόλα αυτά κανένα δεν κατέρρευσε. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε καθώς και αρκετά ζώα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα όπου έπεσαν τα αετώματα του τετρακιονίου στην αγορά.

Πτώσεις βράχων παρατηρήθηκαν κυρίως στον Πόρο.

“Γερμανικές πηγές αναφέρουν, με βάση τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων, όπως ο  Καπετάνιος Colhura , που έφθασε στην Τεργέστη από την Ύδρα, ανέφερε πως για 8 ημέρες γίνονταν σεισμικές δονήσεις από τις οποίες έγιναν κατασροφές στο νησί. Πάνω από 500 σπίτια καταστράφηκαν ή έπαθαν ρωγμές, ενώ πολύ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρήκε καταφύγιο στα πλοία που βρίσκονταν στο λιμάνι.

Φήμες αναφέρουν, από τον Πόρο ότι η γη είχε ανοίξει, στη Σαντορίνη ένα χάσμα εμφανίστηκε και ότι όλο το χωριό στο νησί της Σαντορίνης ( Θήρα) ξαφνικά βυθίστηκε στο έδαφος. 

Από την άλλη πλευρά , ο καπετάνιος Lester ανέφερε ότι  μόνο 10 με 12 σπίτια είχαν καταρρεύσει στην Ύδρα, αλλά ότι το έδαφος είχε σκάσει στη Σαντορίνη κοντά στην πόλη και ότι το μέρος στο οποίο βρισκόταν η πόλη το κατάπιε ξαφνικά  η θάλασσα με όλους τους κατοίκους της .”

  • Επίδαυρος 1873
  • Νέα Επίδαυροσ 1968

epidavros1968

Στις 4 Ιουλίου του 1968 σεισμός (Μ=5,5) έπληξε την Αργολίδα, κυρίως την περιοχή της Νέας Επιδαύρου (VII). Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κορινθία, Αρκαδία και Αττική.

Σε αυτόν το σεισμό το έτος αναφέρετε και 1868 και 1968. Επειδή όμως υπάρχει χάρτης με επίκεντρο και ένταση πιστεύω ότι το σωστό έτος είναι το 1968.

Εξάλλου στο άρθρο της ΕΣΤΙΑΣ  (που ακολουθεί) “Σεισμοί εν Ελλάδι” ενώ αναφέρετε ο σεισμός του 1837 στην Ύδρα και του 1873 στην Επίδαυρο, δεν αναφέρετε σεισμός στην Επίδαυρο το 1868.