Ανασκόπηση μιας πλούσιας και δημιουργικής χρονιάς για το cityofnafplio.com

Ανασκόπηση μιας πλούσιας και δημιουργικής χρονιάς 

για το cityofnafplio.com

 

 

Συμπληρώσαμε το 16ο έτος συνεχούς παρουσίας μας στο διαδίκτυο. 

16 χρόνια αναζητούμε και παρουσιάζουμε πτυχές της ιστορίας της πόλης μας 

16 χρόνια διανύουμε διαδρομές στην ιστορία και στον πολιτισμό του Ναυπλίου και  της ευρύτερης περιοχής, με συνέπεια στους στόχους μας, με την ίδια προσήλωση, με το ίδιο κέφι. 

Με γνώμονα ότι τα αρχεία αποτελούν μοναδικά τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομιάς και πολύτιμα εργαλεία διατήρησης της ιστορικής μας μνήμης συνεχίζουμε να αναζητούμε φωτογραφίες, ακουαρέλες, σχέδια, εφημερίδες, βιβλία, διατριβές και δημοσιεύσεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή. Η συλλογή μεγαλώνει συνεχώς.

Έτσι σήμερα, 2023, 16 χρόνια μετά, έχουμε:

  • περισσότερες από 390.000 επισκέψεις
  • πάνω από 1.255 δημοσιεύσεις
  • και έχουμε συλλέξει πάνω από 2.650 αρχεία που απεικονίζουν χάρτες, σχέδια, ακουαρέλες και φωτογραφίες
  • πάνω από 910 αρχεία κειμένου από εφημερίδες, βιβλία, διατριβές και δημοσιεύσεις

Θεωρούμε ότι η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα ισχυρό μέσο προβολής της, που έλκει τον επισκέπτη.

Έτσι, το 2021 αφιερώσαμε την πλειοψηφία των δημοσιεύσεων στα 200 χρόνια από την Επανάσταση, ενώ το 2022 στα 200 χρόνια από την απελευθέρωση του Ναυπλίου. Ταυτόχρονα Το τελευταίο διάστημα έχουμε προχωρήσει στη συλλογή ψηφιακών χαρτών, δημιουργώντας την Ψηφιακή χαρτοθήκη. 

Οι χάρτες αφηγούνται τις ιστορίες για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Δεν είναι απλώς διαγράμματα που μας δείχνουν το δρόμο, είναι ένα πανέμορφο έργο τέχνης, που μας δείχνει τη μεταβαλλόμενη αντίληψη των ανθρώπων και των πολιτισμών για τον κόσμο. Χάρτες θαλασσών και ηπείρων σχεδιασμένοι για να μας ταξιδέψουν. Αναπαριστούν τον κόσμο, καταγράφουν τα σύνορα, τη μορφολογία του εδάφους, τα διοικητικά κέντρα, τα λιμάνια.

Η μελέτη μας, βασισμένη σε ένα εν πολλοίς παραμελημένο όσο και δυσπρόσιτο υλικό, ανανεώνει το ενδιαφέρον μας για το πως ήταν και πως βλέπουμε εμείς την περιοχή μας. Πρέπει να βλέπουμε τον χάρτη ως φιλοσοφία, ως επιστήμη και ως τέχνη μέσα στις διαδρομές της ιστορίας.

Με την εκπνοή του 2022, ολοκληρώθηκε η εξαιρετική συνεργασία με το Ί𝞭𝞺𝞾𝞵𝞪 𝞢ύ𝞴𝞫𝞲𝞪 𝞘𝟂ά𝞶𝞶𝞸𝞾 με έδρα την Κύπρο, που μας παραχώρησε και δημοσιεύσαμε τμήμα ενός χειρόγραφου Οθωμανικού χάρτη της Μεσογείου του (1675 – 1700) & με το 𝞔𝞱𝞶𝞲𝞳ό 𝞘𝞼𝞽𝞸𝞺𝞲𝞳ό 𝞛𝞸𝞾𝞼𝞮ί𝞸, όπου έχουμε τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσουμε, σε ψηφιακή μορφή υψηλής ανάλυσης, σχέδια της πόλης του Ναυπλίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, από την εξαιρετική συλλογή του στρατηγού Πέτρου Στ. Λυκούδη. 

Ταυτόχρονα συνεργαζόμαστε με την Κεντρική Υπηρεσία των ΓΑΚ ενώ στα σχέδια μας είναι μία συνεργασία με μορφωτικό ίδρυμα του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, την αναζήτηση και παρουσίαση με την ίδια υπομονή και επιμονή, προσπαθώντας να φωτίσουμε την ιστορική διαδρομή της πόλης μας και της περιοχής μας.

 

Γιώργος Δ. Χατζόπουλος

Δημήτρης Γ. Χατζόπουλος