Οικολογικά Σχολεία 2ο Δημ Σχ Ναυπλίου

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου

βραβεύτηκε ως Οικολογικό σχολείο

Οικολογικά Σχολεία είναι η ονομασία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από όλη τη χώρα. Στόχος του Προγράμματος είναι – μέσα από την μελέτη θεμάτων όπως Ενέργεια – Νερό – Απορρίμματα – να αποκτήσουν οι αυριανοί πολίτες μια στάση περισσότερο υπεύθυνη και ενεργητική απέναντι στο Περιβάλλον.

Ο αντικειμενικός στόχος του Προγράμματος είναι η αλλαγή συμπεριφοράς όλων μέσα στη σχολική κοινότητα ώστε το σχολείο να γίνει ένα πραγματικό «Οικολογικό Σχολείο». Αυτό επιτυγχάνεται με την διαμόρφωση και την εφαρμογή του «Οικοκώδικα» (ένα σύνολο κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς), καθώς και την εφαρμογή ενός Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης (αφορά τον περιβάλλοντα σχολικό χώρο και την μετατροπή του σε καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό).
Σε κάθε σχολείο συγκροτείται η Περιβαλλοντική Επιτροπή, από μαθητές και εκπαιδευτικούς, που επεξεργάζεται τα θέματα ενέργεια, απορρίμματα και νερό. (Αργότερα μπορούν να ασχοληθούν με τα θέματα: μεταφορές, υγιεινή διαβίωση, βιοποικιλότητα, καταναλωτισμός, κ.α.).

Παράλληλα, φροντίζει για την υλοποίηση του «Σχεδίου Δράσης» και του «Οικοκώδικα» με τη συμμετοχή όλης της σχολικής κοινότητας.
Τέλος, για το άνοιγμα προς την τοπική κοινωνία και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, οργανώνονται εκδηλώσεις και δράσεις σε συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Προσφέρεται εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις θεματικές ενότητες του Δικτύου. Για συμμετοχή στο Δίκτυο τα ενδιαφερόμενα σχολεία επικοινωνούν με τη Γραμματεία της ΕΕΠΦ.

Επιβράβευση του Σχολείου

Όταν το σχολείο ολοκληρώσει το Σχέδιο Δράσης, αξιολογείται από τους συντονιστές του Προγράμματος και επιβραβεύεται με τον τίτλο του “Οικολογικού Σχολείου” και τη Σημαία που φέρει το σήμα του Προγράμματος.

Παρόλα τα προβλήματα (στεγαστικά) που αντιμετωπίζει το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου συμμετείχε στο πρόγραμμα και βραβεύτηκε.

Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά και στους δασκάλους.

Tagged ,