Κινηματογράφοι του Ναυπλίου(ανανέωση)

Κινηματογράφοι του Ναυπλίου

από τον Γιώργο Αντωνίου

στην ιστοσελίδα tirins.gr

Το καλοκαίρι, όπως κάθε χρόνο, ξεκινούν οι προβολές των κινηματογραφικών ταινιών στο θερινό κινηματογράφο του Ναυπλίου.

Πάντα ο θερινός κινηματογράφος μου ξυπνά αναμνήσεις από τα παλιά. Προφανώς η διάθεση, το καλοκαίρι, αλλά και η ατμόσφαιρα από το θερινό με πηγαίνουν πίσω στο χρόνο.

Έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα δύο ενδιαφέρουσα δημοσιεύματα από τον Γιώργο Αντωνίου στην ιστοσελίδα tirins.gr., ας τα θυμηθούμε…

 

Κινηματογράφοι του Ναυπλίου.

Στο Ναύπλιο, κατά καιρούς, λειτούργησαν συνολικά 11 κινηματογράφοι (8 ιδιωτικοί και 3 κινηματογράφοι φορέων της πόλης).

Η πρώτη προβολή ταινίας έγινε λίγο πριν το 1930. Σε ένα από τα καφενεία της παραλίας, πλανόδιος αθηναίος κινηματογραφιστής, στήνει το πανί στο τοίχο και με τη φορητή του μηχανή προβάλει βουβή ταινία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους κατοίκους της πόλης που το συζητούσαν έντονα τις επόμενες ημέρες…

Οι πρώτες οργανωμένες προβολές έγιναν λίγα χρόνια αργότερα -το 1936- στο θερινό «Ιντεάλ» που βρίσκονταν στους πρόποδες του Παλαμηδίου, στον Αη Γιάννη δίπλα στον χώρο του σημερινού Θερινού Δημοτικού Κινηματογράφου.

ΙΝΤΕΑΛ, Ναύπλιο

Με την κήρυξη του πολέμου το «Ιντεάλ» σταματά τις προβολές για να ξαναλειτουργήσει τη χρονική περίοδο 1951-1953 οπότε και κλείνει οριστικά.

ΤΡΙΑΝΟΝ, Ναύπλιο, στο βάθος
Ναύπλιο, ο δρόμος προς την πλατεία Συντάγματος με το Τριανόν, που τότε ήταν καφενείο. 28 Οκτωβρίου 1922 (© Βασιλικές Συλλογές). Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη

Το 1937 ο Αναστάσιος Πανόπουλος δημιουργεί τον πρώτο χειμερινό κινηματογράφο της πόλης, το «Τριανόν» στη Πλατεία Συντάγματος που λειτούργησε έως το 1988. (Η αίθουσα του «Τριανόν» επί δεκαετίες φιλοξένησε πολλούς αθηναϊκούς θεατρικούς θιάσους).

Μέσα δεκαετίας του 1960. Θερινό "ΤΡΙΑΝΟΝ" στην παραλία του Ναυπλίου. Δεξιά διακρίνεται ο ιδιοκτήτης του Αναστάσιος Πανόπουλος.

Παράλληλα, από το 1945-1961 λειτούργησε και το θερινό «Τριανόν» της παραλίας, στη θέση του σημερινού ξενοδοχείου «Αγαμέμνων». Με τη κατεδάφιση του, δημιουργείται την επόμενη χρονιά νέο θερινό «Τριανόν» επί της οδού Πολυζωίδου το οποίο λειτούργησε έως το 1988.

ΑΙΓΛΗ, Ναύπλιο
ΑΙΓΛΗ, Ναύπλιο, στη θέση του τωρινή πολυκατοικία, φθινόπωρο 2008

Εν τω μεταξύ από το 1939 ο Δημήτριος Χουντάλας λειτουργεί τα δύο Σινέ «Αίγλη» (χειμερινό και θερινό) επί της οδού Σιδηράς Μεραρχίας τα οποία έγραψαν τη δική τους ιστορία, και λειτούργησαν έως το 1977.

ΚΟΡΩΝΙΣ, Ναύπλιο
ΚΟΡΩΝΙΣ, Ναύπλιο

Το 1963, στους υπάρχοντες κινηματογράφους του Ναυπλίου έρχονται να προστεθούν δύο νέοι. Επρόκειτο για το -πολυτελές για την εποχή του – χειμερινό «Κορωνίς» και το αντίστοιχο θερινό, επί της οδού Μπουμπουλίνας στη θέση του σημερινού σούπερ – μάρκετ. Ιδιοκτήτης τους ο Νίκος Καλημέρης. Οι δύο αυτοί κινηματογράφοι σταμάτησαν τη λειτουργία τους το 1992. Ήταν οι τελευταίοι ιδιωτικοί κινηματογράφοι της πόλης.

Σινέ "Κορωνίς". Αριστερά ο Νίκος και δεξιά ο Κυριάκος Καλημέρης, ιδιοκτήτες του κινηματογράφου.

Ωστόσο κατά την περίοδο 1982-1986 μία ομάδα πολιτών του Ναυπλίου ιδρύει την Κινηματογραφική Λέσχη, που ξεκινά προβολές ταινιών ποιότητας σε κτίριο της οδού Γενναίου Κολοκοτρώνη (δίπλα στο Νοσοκομείο). Λίγο αργότερα οι προβολές συνεχίστηκαν στον χώρο που στεγάζει σήμερα τον Δημοτικό Κινημαμτογράφο (πρώην Πνευματικό Κέντρο), ενώ οι προβολές συνεχίστηκαν και στην αίθουσα της βιβλιοθήκης «Παλαμήδης».

ΤΡΙΑΝΟΝ, Ναύπλιο

Λίγα χρόνια αργότερα -το 1993- εμφανίζονται οι «Σινέ Φίλοι» που συνεχίζουν τις προβολές ποιοτικών ταινιών. Αρχικά στον χώρο του Θερινού Δημοτικού Κινηματογράφου στον Αη Γιάννη, αργότερα στο «Τριανόν» και στη συνέχεια σε αίθουσα του Κολυμβητηρίου. Οι «Σινέ Φίλοι» σταμάτησαν τις κινηματογραφικές προβολές το 1999.

Από το 2001 ξεκινά πλέον ο Δημοτικός Κινηματογράφος Ναυπλίου (τον χειμώνα στην ανακαινισμένη αίθουσα του πρώην Πνευματικού Κέντρου και το καλοκαίρι στον Αη Γιάννη) που συνεχίζει τις προβολές του έως σήμερα.

 

Το Ναύπλιο της 7ης τέχνης

 

ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε ένα άρθρο του Γιώργου Αντωνίου με θέμα “Το Ναύπλιο στο Κινηματογράφο”

Επίσης

ΠΗΓΕΣ

  1. Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ
  2. tirins.gr
Tagged ,

One thought on “Κινηματογράφοι του Ναυπλίου(ανανέωση)

Comments are closed.