Η Ναυπλιακή Επανάσταση, ένα νέο βιβλίο

Η ΝΑΥΠΛΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
1 Φεβρουαρίου – 8 Απριλίου 1862
ισΤΟΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

 

Εξώφυλλο

 

 

Οπισθόφυλλο

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Το βιβλίο τούτο αποτελεί προσπάθεια συστηματικής εξιστόρησης ενός τοπικού και συνάμα πανελλήνιας σημασίας γεγονότος, που γεμίζει μερικές από τις καλύτερες σελίδες της νεοελληνικής πολιτικής ιστορίας. Τις έγραψε, πριν έναν ακριβώς αιώνα, με τον αιματηρό και συγκλονιστικό υπερδίμηνο αγώνα της, η ιστορική πόλη του Αργολικού και παλιά της Ελλάδας πρωτεύουσα.

Τη σπουδαιότητα του γεγονότος υπογράμμισαν, θετικά ή αρνητικά, όλοι οι ιστορικοί της περιόδου, χωρίς όμως κανένας τους να καταπιαστεί με αυτό ειδικά. Οι περισσότεροι μάλιστα, επειδή είχαν λειψές σχετικά πληροφορίες ή το έβλεπαν ως ένα από τα πολλά τμήματα της γενικής ιστορίας τους ή, ακόμη, επειδή το αντίκριζαν μετά κιάλια του προσωπικού τους ιδεολογικού “πιστεύω”, το μίκρυναν και, γενικότερα, το αδίκησαν. Αν επισημαίνονταν όλα τα λάθη, οι παραλείψεις και οι αθέλητες ή θεληματικές διαστρεβλώσεις, η έκταση του βιβλίου θα μεγάλωνε αισθητά.

Έτσι η βιβλιογραφία που δίνομε στο τέλος μας δείχνει πάνω κάτω την έκταση της απασχόλησης με το Θέμα, όχι όμως και το μέτρο της αρμόζουσας ιστορικής του καταξίωσης. Μελέτη ειδική γι’ αυτό δεν υπάρχει. Μια λεπτομερειακή διήγηση κάποιου Ανώνυμου αναπλιώτη δεν ξεπερνά τα όρια του χρονικού. Γραμμένη με συμπάθεια για την Επανάσταση από αυτόπτη μάρτυρα, κατά το μικρό διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στη λήξη της και την έξωση του Όθωνα, αποτελεί πολύτιμο για το μελετητή βοήθημα, αλλά ιστορία οπωσδήποτε δεν είναι.

Το κενό τούτο φιλοδοξεί να καλύψει η παρούσα μελέτη, χωρίς βέβαια να θεωρηθεί ότι εξαντλεί το Θέμα. Ένα πλήθος κουραστικών λεπτομερειών παρασιωπήθηκε θεληματικά και, ύστερα από διασταυρώσεις αντίθετων πολλές φορές πληροφοριών, βασανισμούς συγκρουόμενων απόψεων και, γενικότερα, ύστερα από συστηματικό ξεκαθάρισμα ενός αφάνταστα μεγάλου υλικού που κατορθώθηκε να συγκεντρωθεί, περιλήφθηκε σ’ αυτήν ό,τι πιστεύτηκε πως προσφέρεται στην έρευνα και παράλληλα κινεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Όσο μάλιστα αφορά στο δεύτερο, καταβλήθηκε προσπάθεια, χωρίς να γίνει καμιά αβαρία στην ιστορική αλήθεια, να παρουσιαστεί το βιβλίο κατά το δυνατό ευχάριστο τρόπο. Το πόσο πέτυχε, γενικά και ειδικά, είναι θέμα κρίσης αυτών που θα θελήσουν να έλθουν σ’ επαφή μαζί του.

Ναύπλιο, Ι5 Σεπτεμβρίου Ι962 Α.Γ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Αποτελεί χαρά ιδιαίτερη και τιμή για ένα συγγραφέα η επανέκδοση κάποιου από τα βιβλία του και μάλιστα του πρώτου χρονικά. Είναι ένα γεγονός ,το οποίο – μαζί με τη Θετική κριτική που γνώρισε- του προσφέρει τη βεβαιότητα της αναγνώρισης.

Με αυτά τα συναισθήματα άρχισα και προχώρησα, μετά από μισό περίπου αιώνα, να ξαναγράφω m «Ναυπλιακή Επανάσταση» της 1 Φεβρουαρίου 1862. Η επανέκδοσή της ήταν αναγκαίο να γίνει, γιατί από τη μια η έκδοση του 1963 είχε προ πολλού εξαντληθεί και από την άλλη – στα χρόνια που κύλησαν – η έρευνα έφερε στο φως νέα στοιχεία. Δεν πρέπει επίσης να μείνει χωρίς επισήμανση το ότι τον 1-2-2012 συμπληρώνονται εκατόν πενήντα χρόνια από την έκρηξη του σημαντικού αυτού –για το Ανάπλι  και την Πολιτική μας Ιστορία-γεγονότος.

Έτσι, λοιπόν, προέκυψε η ανάγκη μιας νέας συγγραφής κι έκδοσης «αυξημένης και βελτιωμένης», όπως φιλοδοξεί να είναι η παρούσα ποσοτικώς, έχει περισσότερα στοιχεία και, ποιοτικώς, αποτελεί – πιστεύω – μια πιο ολοκληρωμένη θεώρηση κι επεξεργασία του θέματος.

Το ιστορικό αυτό πόνημα βλέπει το φως της δημοσιότητας με mv οικονομική υποστήριξη της ΔΗ.Κ.Ε.Ν., της οποίας το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο κ. Κωνστ. Χελιώτη ευχαριστώ θερμά. Ευχαριστίες επίσης απευθύνω στον αναπλιώτη λογοτέχνη – ιστορικό κ. Γιώργο Ρούβαλη για την εν γένει συνδρομή του στην προσπάθειά μου.

Ζωγράφου, Φθινόπωρο του 2010 Αναστ. Αθ. Γούναρης

 

 

Tagged , , ,