Επιστολή του Bartolomeo Minio Προβλεπτή του Ναυπλίου, 1479

Αποστολές στη Γερουσία και άλλα
του Bartolomeo  Minio
Προβλεπτή και Καπετάνιο του Ναυπλίου
από 1479 έως  1483

Άποψη του Ναυπλίου. Χαλκογραφία, Gasp. Bouttats, 1690.

Κύριος ο Θεός, ο Ιησούς και η Μαρία
 (12 Νοεμβρίου 1479)
Γαληνότατε Πρίγκιπα, και Άριστε Λόρδε,  περισσότεροι Λόρδοι μου,

Στις 8 αυτού του μήνα, με το Θεό ως οδηγό μου, έφτασα εδώ στο Naupli επάνω, όπου η
διαχείριση αυτού του τόπου παραδόθηκε σε μένα από τον προκάτοχό μου, Misier Lunardo Diedo, στο όνομα της Εξοχότητάς σας. Θα προσπαθήσω να κυβερνήσω για τη δόξα του Θεού και την τιμή σας Σεβασμιώτατε, αλλά και τη διατήρηση αυτού του τόπου. Έφθασα αργά λόγω της καθυστέρησης στη Μεθώνη, όπου έμεινα περίπου δύο μήνες, λόγω της έλλειψης των μεταφορών, από τις επιδρομές τουρκικών δυνάμεων κυρίως προς την Ζάκυνθο, και την αδυναμία να σταλεί ένα καράβι για να με μεταφέρει από τη Μεθώνη και να με φέρει εδώ. Έτσι δεν έβρισκα τρόπο για να μεταφερθώ με ασφάλεια.

Περίμενα να βρω στην αποθήκη στο Ναύπλιο σιτάρι και δεν βρήκα περισσότερο από 500 στάρα (Staro μονάδα μέτρησης βάρους που κυμαίνεται μεταξύ 75 και 100 κιλών), επειδή το σιτάρι στάλθηκε εδώ  από την Εξοχότητά σας, ύστερα από αίτημά μου πριν φύγω από τη Βενετία, είχε διανεμηθεί από τον προκάτοχό μου σε πληρωμές προς το στρατό (νεοπροσλαμβανόμενους στρατιώτες, στρατιώτες από τον Χάνδακα της Κρήτης αλλά και έφιππους με ακόντια και σπαθιά, Αλβανούς και Έλληνες).  Δόθηκε λίγες μέρες πριν έρθω εδώ, ως αμοιβή 1 staro ανά στρατιώτη. Το λίγο που παραμένει σε κακή κατάσταση θα είναι δύσκολο να φτάσει για να πληρωθούν στρατιώτες και εργαζόμενοι για δύο μήνες. Γι’ αυτό και σας ικετεύω Μεγαλειότατε, όπως επειγόντως συναινέσετε  να σταλεί σιτάρι για να μπορέσω να πληρώσω και να στηρίξω τους ανθρώπους που σας υπηρετούν.

Διαφορετικά αν δεν εφοδιασθούν με σιτάρι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν ,επειδή το σιτάρι είναι η κύρια τροφή επιβίωσης, και θα αναγκαστούν να φύγουν προς την Ανατολή και να εγκαταλείψουν την επιμέλεια αυτού του τόπου. Και έτσι ξανά και ξανά προσεύχομαι και εκλιπαρώ  την Εξοχότητά σας να καταδεχτεί να στείλει σιτάρι και δημητριακά.

Επιπλέον θα έχουν βρεθεί το χειρότερο, συνολικά 170 πληρωμές, μεταξύ των οποίων και 100 χρήσιμοι στην Εξοχότητά σας άνδρες, όπως θα δείτε από το συνημμένο κατάλογο. Αυτοί μειώνονται μέρα με τη μέρα τόσο λόγω της σπάνιαςκαταβολής χρηματικών ποσών όσο και  του τρόπου με τον οποίο ζουν.

Γι’ αυτό το λόγο η σοφή Εξοχότητά σας να εξετάσει αν ο αριθμός αυτός (των στρατιωτών) είναι επαρκής για να φυλάσσεται αυτή η περιοχή. Λόγω της περιοχής αλλά και της κατάστασης, η σοφή Εξοχότητά σας θα ξέρει, ότι είναι απαραίτητο να φυλάσσεται καλά με τη μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση και νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχουν λιγότερες από 300 σκοπιές που θα πληρώνονται.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν εδώ περίπου 1500 άνδρες ή περισσότεροι , όλοι Αλβανοί, ασταθείς και δυσαρεστημένοι άνθρωποι, και κάθε μέρα πολλοί Τούρκοι φθάνουν εδώ γιατί  είμαστε πολύ κοντά σε αυτούς. Γι’ αυτό ευλαβικά σας παρακαλώ Εξοχότατε να υπολογίσετε τον αριθμό των φρουρών που απαιτούνται για την ασφάλεια και  να στείλετε τον αριθμό των στρατιωτών που σας φαίνεται αρκετός.

Σας ενημερώνω ότι σε αυτό το μέρος υπάρχουν πολλά οχυρά που πρέπει να προστατεύονται, ιδίως το κάστρο των Φράγκων, ως κύριο οχυρό, τα οποία έχουν ανατεθεί  σε φρουρά σε κάποιους από τον Χάνδακα και σε κάποιους από εδώ και άλλα μέρη, που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη, γιατί δεν έχουν χρήματα για να ζήσουν. Είναι απαραίτητο να γίνει μια εξαίρεση από τους άλλους που είναι από εδώ, έτσι ώστε το κάστρο να μην μείνει χωρίς φρουρά. Επίσης υπάρχει και το κάστρο του νησιού (Μπούρτζι), το οποίο είναι ένα πολύ καλό οχυρό, και μα το Θεό δεν υπήρχε τρόπος με τον οποίο να φρουρείται. Επίσης ενημερώνω την  Εξοχότητά σας, ότι δεν έχω βρει πάνω από 2 άτομα για να το φρουρούν. Γι ‘αυτό πρέπει ευλαβικά να επιστήσω την προσοχή σας Εξοχότατε, ότι πρέπει να προβλεφθεί μια φρουρά γι’αυτό. Στο μεταξύ έχω στείλει και άλλους 8 φρουρούς να ενωθούν με τους 2 με ένα στάρο από σιτάρι το μήνα, πέρα από τα συνηθισμένα αμοιβή τους.

Επιπλέον, έχω βρει εδώ τα έργα κατασκευής σε κακή κατάσταση και εφόσον η Εξοχότητα σας πιστεύει ότι αυτό το μέρος είναι εντελώς οχυρωμένο, πολύ απέχει από αυτό που πιστεύω, τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα, όπου καμμία εργασία δεν έχει γίνει από την εποχή του Misier Zaccaria Barbaro (Προβλεπτής του Ναυπλίου 1473-1477). Οι πιο σημαντικές οικοδομικές εργασίες που πρέπει να γίνουν προς το παρόν, είναι το στηθαίο στην πύλητης Ξηράς, η οποία είναι η πιο σημαντική οχύρωση για την κάτω πόλη, γιατί είναιτο κλειδί για το λιμάνι, και αν αυτή έχει παραβιαστεί οι άλλες οχυρώσεις, ειδικά το φρούριο του νησιού, είναι άνευ αξίας. Αυτές οι οικοδομικές εργασίες δεν μπορεί να γίνουν  χωρίς πρωτομάστορα, επειδή είναι απαραίτητο να χτίσει τα θεμέλια με πασσάλους μέσα στο νερό, και σε αυτή την περιοχή δεν υπάρχει δάσκαλος που ξέρει πώς να κάνει ένα τέτοιο έργο. Γι ‘αυτό είναι απαραίτητο η εξοχότητά σας να κανονίσει να στείλετε ένα πρωτομάστορα και δύο τεχνίτες, και 1000 σανίδες από έλατο, επειδή δεν υπάρχουν σανίδες εδώ και η εργασία δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτές. Επίσης είναι απαραίτητο η εξοχότητά σας να φροντίσει, να στείλετε χρήματα, που είναι η ουσία του όλου πράγματος, γιατί προς το παρόν υπάρχουν λίγα χρήματα εδώ, τα οποία σε αυτό το μέρος είναι το πιο σημαντικό πράγμα και εάν στείλετε ένα ικανοποιητικό ποσό χρημάτων, θα μπορούσατε να στείλετε λιγότερο από τα άλλα πράγματα.

Θα κάνω ότι είναι δυνατόν, θα συνεργαστώ με όλους με κάθε επιμέλεια για αυτή την κατασκευή και εγώ θα λάβω τη μεγαλύτερη προσοχή στη διάθεση των χρημάτων, και όσο με αφορά θα δείτε ότι όλα θα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, έτσι ώστε τα χρήματα να καταβάλλονται με τιμιότητα και χρησιμότητα.

Τέλος, έχω ενημερώσει την εξοχότητά σας ότι τα  Maran (πλοία μεταφοράς μεγάλου φορτίου) στα οποία έχει ανατεθεί το έργο για την κατασκευή, από αμέλεια και κακή τύχη, αν έχουν τη δυνατότητα βύθισης έτσι ώστε δεν ξέρω αν θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα για να το επισκευάσουμε. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το επισκευάσουμε εδώ επειδή δεν υπάρχουν ναυπηγεία ή ξύλο. Έτσι, εάν η Εξοχότητά  σας είναι στην ευχάριστη θέση να στείλει ένα άλλο, θα ήταν πιο χρήσιμο για το έργο κατασκευής χωρίς το οποίο καμία εργασία δεν μπορεί να γίνει. Όπως είναι καθήκον μου,έχω ενημερώσει την Εξοχότητά σας για ότι μου φαίνεται απαραίτητο και σοφό, και  σας ευχαριστεί.

Ταπεινά και με ευχαριστίες από το Ναύπλιο 12 Νοεμβρίου 1479.

Περισσότερα για τον Bartolomeo  Minio μπορείτε να διαβάσετε στην Αργολικη Αρχειακή Βιβλιοθήκη