Αποκαλυπτήρια του Ανδριάντα του Θεοδ. Κολοκοτρώνη (1)

ΕΠΙ ΤΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΟΙΣ

 ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΤΟΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

 

ΕΝ ΝΑΥΠΛΙΩ  1901

agalma kolokotroni2 

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΙΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΥ Γ. ΚΩΤΣΑΚΗ

ΙΔΡΥΤΟΥ ΤΟΥ ΒΑΘΡΟΥ ΤΩ

ΘΕΟΔΩΡΩ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

Η ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ ΠΑΤΡΙΣ

Eις οιωνός άριοτος αμύνεσθαι περί Πάτρης.

 apokalypthria andriada kolokotroni

ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΑ τής Ελληνικής ΠΑΤΡΙΔΟΣ, έγέρθητι εκ του Βασίλειου της Αθανασίας, ίνα θεωρήσης τον Ελληνικόν Λαόν, ερχόμενον πανδημεί ν’ αποτίση φόρον άϊδίου ευγνωμοσύνης προ του ΜΝΗΜΕΙΟΥ τούτου, όπερ η ΠΑΤΡΙΣ ανεγείρει πρός τιμήν της Ένδοξον Μνήμης ΣΟΥ. θέλεις ιδή κυματίζουσαν, περί το ΜΝΗΜΕΙΟΝ τούτο, την εθνικήν σημαίαν,—το λάβαρον του ΣΤΑΥΡΟΥ,—σύμβολον ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΝΙΚΗΣ, και υπό τάς πτυχάς της οποίας τον άριστον αγώνα περί ΠΑΤΡΗΣ άγωνισάμενος μετά των εθελοντών του Βαλτετσίου, της Γράνας, των Δερβενακίων, έθου τα θεμέλια της Πολιτικής Αναγεννήσεως της Νεωτέρας Ελλάδος.

Πάντες οι υπέρ ΠΑΤΡΙΔΟΣ πεσόντες αφυπνίζονται νυν εκ τον αιώνιον ύπνον τής Άθανασίας, εκ του Αθανάτου Κόσμου τής Μεγάλης και Ενδόξου Εποχής του 1821, ίνα μετάσχωσι των τιμών, τάς οποίας άπονέμει το Έθνος τω δοξάσαντι τά Ελληνικά όπλα, εν τώ πεδίω των μαχών, τής τιμής, του καθήκοντος, τής θυσίας, προ τον βωμού τής ΠΑΤΡΙΔΟΣ.

ΔΟΞΑ και ΤΙΜΗ τοις Γενναίοις του Έθνους Προμάχοις! ΤΙΜΗ και ΠΑΤΡΙΣ, τοιαύτη έστίν η σημασία τής Πανελληνίου ταύτης τελετής. Οι Λαοί τιμώντες τούς έργάτας και δημιουργούς τής πολιτικής αυτών άναγεννήσεως, άναρριπίζουσιν εν ταις καρδίαις τής Νέας Γενεάς αίαθήματα εθνικής ευγνωμοσύνης, έμπνέουσιν εις την σννείδησιν του Έθνους υψηλά και γενναία φρονήματα και τούς ευγενεστέρους προκαλούσι παλμούς αγάπης πρός την ΠΑΤΡΙΔΑ.

Κλίνωμεν εύλαβώς την κεφαλήν προ του ΜΝΗΜΕΙΟΥ τούτου, όπερ εκπροσωπεί την ιδέαν τής ΠΑΤΡΙΔΟΣ. Έάν οι Μεγάλοι Άνδρες είνε σύμβολα και όροι, εν οίς συγκεφαλαιούνται αί τύχαι και αι περιπέτειαι, τά πάθη και τά αισθήματα, αί φιλοδοξίαι καί οί πόθοι, οί όνειροι καί αί ελπίδες των Λαών, η ΤΙΜΗ ήν άπονέμομεν τοις Γενναίοις του Έθνους Προμάχοις, είνε η άποθέωσις αυτής τής ΠΑΤΡΙΔΟΣ.

Προσέλθετε, γονείς, ίν’ άρυσθήτε υψηλά καί γενναία διδάγματα φιλοπατρίας και αυταπαρνήσεως και εκπαιδεύσητε την Ελληνικήν Νεότητα, δια των εθνικών παραδόσεων καί μεγάλων πολιτικών αρετών, αίτινες δημιουργούσι τά Έθνη και κρατύνουσι τούς Ελευθέρους Λαούς, διότι εις τάς εθνικάς παραδόσεις ζή η ψυχή τής ΠΑΤΡΙΔΟΣ.

Καί είνε ΙΕΡΟΣ ο περί ΠΑΤΡΗΣ αγών, διότι ΠΑΤΡΙΣ δεν είνε μόνον τό έλάχιστον μέρος τής γης, ένθα είδε  τό φώς τής ημέρας, αλλά ΠΑΤΡΙΣ είνε η μεγαλειτέρα ηθική προσωποποίησις, ήτις διέλαμψεν έν τή ιστορία πρός τιμήν του ανθρωπίνου γένους.

Χώραι, Κράτη, Πολιτισμοί μη εκπροσωπούντες το ιδεώδες της ΠΑΤΡΙΔΟΣ, ήκμασαν επί τινα χρόνον καί είτα εξέλιπον έν τή λήθη των χρόνων! Αλλ’ η ιδέα της ΠΑΤΡΙΔΟΣ, μαχομένη υπέρ της ελευθερίας καί του δικαίου, άγωνιζομένη υπέρ τών δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτου, έδόξασε την ανθρωπότητα καί τοιούτους πολιτισμούς έσαεί η ιστορία αναγράφει τάς ΑΘΗΝΑΣ καί την ΡΩΜΗΝ. Η δ’ αγνωμοσύνη των Λαών δεν εξαλείφει έκ τής ανθρώπινης σννειδήσεως την άνάμνησιν τών παρασχεθεισών εις τά έθνη υπηρεσιών.

Ούτως, ή Ελλάς υπήρξε διά πάντας τούς Λαούς τής Ευρώπης οδηγός, μύστης και μάρτυς. ’Εκ του αίματος, εκ των θυσιών, εκ των δουλειών της Ελλάδος προήλθεν η δόξα, η χειραφέτησις, η ελευ&ερία των άλλων λαών. Η ΙΕΡΑ της Ελλάδος γή, βαπτισθείσα εις το γόνιμον αίμα των Μαρτύρων του 1821, εδημιούργησε το νύν καθεστώς, όπερ υπήρξε το ιδεώδες, ο όνειρος της Αθανάτου αυτών ψυχής. «Όπου ΕΛΛΑΣ, εκεί καί ΠΑΤΡΙΣ», ήτο το ΠΙΣΤΕΥΩ, υπήρξεν ο πρώτος και ύστατος παλμός των Ηρώων του 1821.

Ουδέν μέγιστον, ύψιστον, αιώνιον εν τω κόσμω, ή το ΚΑΘΗΚΟΝ. Ύπερθεν του ηρωισμού, του θριάμβου, της νίκης, ύπερθεν και αυτής της Δ ΟΞΗΣ, κείται ή θυσία. Και όντως αλκίφρονες έπιπτον υπέρ ΠΑΤΡΙΔ ΟΣ οι πρωταθληταί του ΙΕΡΟΥ ημών ΑΓΩΝΟΣ, άδοντες τους ύμνους του μάρτυρος ΡΗΓΑ :

Καλλίτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή,

 Παρά σαράντα χρόνους σκλαβιά καί φυλακή.

andriadas kolokotroni

ΔΟΞΑ και ΤΙΜΗ τοις εργάταις και δημιουργοίς της ΑΘΑΝΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ! ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΤΩ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΘΕΟΔΩΡΩ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ! Εάν το Έθνος είνε  από κοινού κληρονομία ιερών αναμνήσεων, πόθων και ελπίδων, εϊνε ομού η διηνεκής θέλησις προς κραταίωσιν της αδιαιρέτου ταύτης κληρονομίας. Από του εθνικού τούτου ιδεώδους απορρέουσα η ιδέα τής ΠΑΤΡΙΔΟΣ εστίν ο τελικός σκοπός μακρών αγώνων, θυσιών και αφοσιώσεων, εξ’ ών προήλθεν η πολιτική ημών ύπαρξις, την οποίαν εδημιούργησεν η Μεγάλη Γενεά του 1821. Το ηρωϊκόν παρελθόν των Μεγάλων και ενδόξων Ανδρών του 1821 είνε το κοινωνικόν, το πολιτικόν και εθνικόν κεφάλαιον, επί του οποίου εδράζεται η ΠΑΤΡΙΣ, την οποίαν εκάστη γενεά ΙΕΡΟΝ έχει ΚΑΘΗΚΟΝ να υπερασπίζη διά του ξίφους.

Θερμάς προς τον ΥΨΙΣΤΟΝ απευθύνω ευχάς, ίνα περί τον ανδριάντα τούτον του Γενναίου της Πατρίδας Προμάχου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, περιιπτάμενον ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ τον Μεγάλου Ανδρός του 1821, εμπνέη φιλοπατρίας αισθήματα προ του βωμού της Πατρίδος και διέπη εσαεί τας Ιδέας και τά βουλεύματα, τας αποφάσεις και τα έργα του ΛΑΟΥ της Ελλάδος υπέρ της ΤΙΜΗΣ, της ΔΟΞΗΣκαΙ του ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ της Ελληνικής ΠΑΤΡΙΔΟΣ !

Ω ιερά Ελληνική γή, εξαγιασθείσα διά του αίματος των Ηρώων του 1821,— χώρα φωτός, αληθείας, δικαιοσύνης, ελευθερίας, Απόστολε των υψηλότερων και ευγενεστέρων ιδεών, υπέρμαχε του δικαίου, σώτειρα της Ελλάδος από του κατακλυσμού της Ασιανής βαρβαρότητος, δέξαι εις τους κόλπους ΣΟΥ το ΜΝΗΜΕΙΟΝ τούτο, όπερ δια Πανελλήνιου εράνου η ΠΑΤΡΙΣ ανεγείρει προς ΔΟΞΑΝ και ΤΙΜΗΝ της Αθανάτου Μνήμης του Γενναίου Προμάχου του Ιερού ημών Αγώνος ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ !

 

ΖΗΤΩ Η ΠΑΤΡΙΣ!

agalma kolokotroni4

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

 

Ο ιδρυτής του βάθρου του Ανδριάντος ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ μη προσκληθείς (!) ως έδει υπό των αρμοδίων εις την τελετήν των Αποκαλυπτηρίων, απηύθυνεν εκ Κέρκυρας πρός τον ΒΑΣΙΛΕΑ το επόμενον ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ:

 

Α. ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΗΤΑ

 

ΓΕΩΡΓΙΟΝ. Α’

ΒΑΣΙΛΕΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

Βασιλεύ,

Επί τή Σεπτή ΣΟΥ Εορτή, την οποίαν άγει σήμερον ο Ελληνικός  Λαός και πανηγυρίζει εν Νανπλίω, κατά την επίσημον ταύτην ημέραν, τα Αποκαλυπτήρια του  ανδριάντος του νικηφόρου στρατηλάτου του 1821 ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, θερμάς προς ΤΟΝ ΥΨΙΣΤΟΝ αναπέμπω ευχάς, υπέρ της ευδαιμονίας ΣΟΥ και απάσης της Βασιλικής Οικογενείας επ’ αγαθώ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ.

Εάν εν ΜΑΡΑΘΩΝΙ καί εν ΣΑΛΑΜΙΝΙ διεσώθη η ανθρωπότης εκ του κατακλυσμόύ της Ασιανής βαρβαρότητος, και η ψυχή της Ελλάδος κατέστη η ψυχή του ανθρωπίνου γένους, ο ήρως ΤΩΝ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΩΝ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ  ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ έθετο τά θεμέλια της Πολιτικής Αναγεννήσεως τής ΝΕΩΤΕΡΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Τους Γενναίους του Έθνους Προμάχους τιμώντες, τιμώμεν αυτήν την ΠΑΤΡΙΔΑ. H δε ΤΙΜΗ ήν απονέμομεν ΑΥΤΟΙΣ είνε η     Αποθέωσις Αυτής τής ΠΑΤΡΙΔ0Σ.

ΚΑΘΗΚΟΝ ΙΕΡΟΝ επιτελών πρός ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, της οποίας το ιδεώδες εκπροσωπεί ο ανδριάς ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, Πανελληνίω εράνω εκπονηθείς, ίδρυσα εν Νανπλίω το βάθρον του ανδριάντος του Μεγάλου Ανδρός, της Μεγάλης και ηρωικής εποχής του 1821, ως αιώνιον μνημείον ΔΟΞΗΣ και ΤΙΜΗΣ, δικαίως οφειλήμενης προς πάντας τους εργάτας και δημιουργούς της Πολιτικής Αναγεννήσεως της ΠΑΤΡΙΔΟΣ.

Εύχομαι από καρδίας, ίνα ο μέλλων χρόνος αναδείξη και άλλους μιμητάς του εμού παραδείγματος, και η ακτινοβόλος του 1821 αίγλη, καταυγάζουσα τον ανδριάντα του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, μαρμαίρη και επί άλλων ανδριάντων ΤΩΝ ΓΕΝΝΑΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.

Τής διττής ταύτης και Πανελληνίου σήμερον Εορτής καρδία και πνεύματι, γηθοσύνως μετέχων και φόρον βαθυτάτου μεν σεβασμού προς Τον Ανώτατον Άρχοντα και Αντιπρόσωπον της ΠΑΤΡΙΔΟΣ αποτίνων, Εθνικής δ’ ευγνωμοσύνης εις την Αθάνατον Μνήμην ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, θερμώς ΤΟΝ ΥΨΙΣΤΟΝ ικετεύω υπέρ ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΔΟΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ.

                                                Της Υμετέρας Μεγαλειότητος

 

                                                        Ευπειθέστατος

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΚΩΤΣΑΚΗΣ

ΕΦΕΤΗΣ

 

 

Εν Κερκύρα, τή ΚΓ Απριλίου 1901.