ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΡΜΑΝΣΜΠΕΡΓΚ

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΡΜΑΝΣΜΠΕΡΓΚ

από το βιβλίο του Θεόδωρου Κωστούρου

“ΑΝΑΠΛΙ”

ktirio armansperg

Μια και βρισκόμαστε σε τούτο το χώρο, ώρα είναι να σας δείξω και τούτο το τρίπατο μέγαρο, όπου κατοίκησε — το 1833 — ο Πρόεδρος της Αντιβασιλείας, ο Κόμης Ιωσήφ Λουδοβίκος Άρμανσπέργκ. Τούτος ήτανε ένας αρχοντάνθρωπος, φιλόδοξος και ξιπασμένος, που τ ‘αρέσαν οι πολυτέλειες κι οι επιδείξεις. Να σκεφτείτε ότι είχε δικό του αμάξι με έξι άλογα, λαμπροστόλιστα. Μέσα στα μεγαλόπρεπα σαλόνια του ακούστηκαν οι μελωδίες του πιάνου, του πρώτου που γνώρισε η Ελλάδα. Στα ραβαϊσια που γένονταν εδώ και που τα τιμούσε συχνά η παρουσία του νεαρού ‘Οθωνα, οι τρεις κορασιές του Κόμη – ξανθές Καλλονές και οι τρεις — παίζανε στο πιάνο μελωδίες και χορευτικούς ρυθμούς. Λέγανε τότες — έτσι λέγανε — πως τάχατες ο ‘Αρμανσπεργκ, φιλοδοξούσε να παντρέψει τη μια υπό τις τρεις διχατέρες του, με τον ‘Όθωνα.

Ποιός ξέρει.

Ωστόσο, συχνά — πυκνά, οι φιέστες στο αρχοντικό του Κόμη δίνανε και πέρνανε. Απέναντι από το σπίτι του Αρμανσπεργκ — τώρα πια είναι γκρεμισμένο – το σπίτι του Καθηγητή Ιωσήφ Μάουερ, μέλους της Αντιβασιλείας.

Τούτος ήτανε πανεπιστημιακός δάσκαλος κατ νομομαθής μεγάλος

Όμως, τσιγγούνης και σπαγγοραμένος…

Ε, τούτοι οι δύο τα πηγαίνανε σαν το σκύλο με τη γάτα .

Δε χωνεύονταν!

Λένε, πως, ο τσιγγούνης Καθηγητής, βλέποντας το κατάφωτο μέγαρο τον Κόμη και ακούγοντας το χαρούμενο νταβαντούρι, σκύλιαζε από το κακό του…

 

Joseph_Ludwig_von_Armansperg
O Ιωσήφ Λουδοβίκος, Κόμης του Άρμανσπεργκ

Πληροφορίες για τον Κόμη Άρμανσπεργκ ΕΔΩ

armansperg

Εικονική Περιήγηση στο Ναύπλιο

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αρχοντικά σπίτια της Οθωνικής περιόδου στο Ναύπλιο. Το σπίτι χρονολογείται από τη περίοδο της Δεύτερης Ενετοκρατίας, όμως το 1831 ανακατασκευάσθηκε και προστέθηκε σε αυτό δεύτερος όροφος.

Στο σπίτι αυτό έζησε ο ο Πρόεδρος της Αντιβασιλείας, Κόμης Γιόζεφ Λούντβιχ φον Άρμανσπεργκ, κατά τα έτη 1833 και 1834. Ο Άρμανσπεργκ υπήρξε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, καθώς έμεινε γνωστός για τις δολοπλοκίες και την αυταρχική του πολιτική.

Το σπίτι του ήταν, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, ένα από τα μεγαλύτερα της πόλης, και η εσωτερική του διακόσμηση δεν υπολειπόταν σε τίποτα από τα μεγάλα σπίτια της Ευρώπης. Εδώ λάμβαναν συχνά χώρα δεξιώσεις και χοροεσπερίδες με τη σπάνια, για την εποχή, μουσική υπόκρουση του πιάνου.