Επιστολή Ναυπλιώτη προς τον Ι Δραγούμη (1919)

Επιστολή Ναυπλιώτη προς τον Ι Δραγούμη (1919)

Επιστολή του Μάλλωση Α. Προς τον Ίωνα Δραγούμη 28/11/1919

(Κρίσεις πάνω στη δράση και τις απόψεις του Δραγούμη. Παράκληση για εξεύρεση εργασίας για την αδελφή του γράφοντος.)

 

epistoli malosi_dragoymi_1919_1

 

 

Ναύπλιο τη 28 Νοεμβρίου 1919

Αγαπητέ μου Κε Ιωάννη,

Όταν προχθές το μεσημέρι διάβαζα τις δηλώσεις σας στην “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” και με ρώτησε η γυναίκα μου τί διαβάζω της είπα: “διαβάζω ότι αυτή τη στιγμή ο κ. Δραγούμης αυτή τη στιγμή πέρνει το γεύμα του στας φυλακάς του “ΑΒΕΡΩΦ”.

Και δεν είνε μόνον η γνώμη μου έτσι σκεφθήκανε και τόσοι άλλοι δικοί μας εδώ. Γιατί τα είπαμε τόσο ανδρικά και τόσον λογικά στη διατύπωσί τους ιδίως, ώστε γνωρίζοντας … σήμερα δεν επιτρέπεται σε κανέναν ν’ αντιλέγει τίποτα που δεν συμφέρει … έτσι θέλω φιλελευθέρους είμαστε βέβαιοι ότι θα σας είχανε συλλάβει.

Κάποιος σημαίνων εδώ παράγων μου ‘λεγε χθες το βράδυ “με τη γλώσσα του Γιάννη του Δραγούμη μίλησεν η ψυχή όλου του αντιβενιζελικού κόσμου”

Εδώ περνάμε ήσυχα, ενοίκιασα ένα ωραιότατο σπίτι εξοχικό στην Πρόνοια ένα είδος villa … που κατοικούσεν ο … Γιάνναρος με τον αλησμόνητον Σακελλαρίου και εγκαθίσταμαι από της Δευτέρας.

Θα έλθετε την άνοιξη να μας επισκεφθήτε;

Και πάλιν σας παρακαλώ για την αδελφή μου. Θα ήταν πολύ προτιμώτερη μια θεσούλα επιστατρίας, επόπτιδος εις ένα ίδρυμα φιλανθρωπικόν, θυρωρού ή εις κανένα σύλλογον κυριών κλπ. … ώστε νάχει και μια καμαρούλα να μένει γιατί στην Αθήνα η πιό μικρή τρύπα όχι κατοικία, νοικιάζεται προς 50 δρχ. το μήνα μία κάμαρα. Ο συνδυασμός αυτός θάταν πολύ προτιμώτερος διότι αν εύρη μία θεσούλα τέτοια και έχει την καμαρούλα δωρεάν, νοικιάζει τον εν Πειραιεί σπίτι της προς 80 δρχ τον μήνα και με το ποσόν αυτό ως και τον μισθόν 60 ή 80 δραχμάς που θάχει από την θέσιν της και με μια δική μου βοήθεια 50 – 60 δραχμών θα ζήση καλά με οικονομία αυτή και τα παιδάκια της.

Στα τόσα καλά που κάματε … και η ερίτιμη θεία σας Μαρίκα ας προστεθεί και η ευεργεσία σας αυτή, δια την οποία θα σας είμεθα όλοι ισόβια ευγνώμονες.

Ειδοποιείτε τον αφελφόν μου Θεόδωρον Μάλλωσην οδός Οδυσσεύς Ανδρούτσου 7 Γαργαρέτα.

Έχετε από την γυναίκα μου χαιρετίσματα θερμά κι από εμένα φιλιά αγάπης.

Αφοσιωμένος

Μάλλωσης Α.

Ταμείαν Ιονικής Τραπέζης

Ναύπλιον

epistoli malosi_dragoymi_1919_2