Η μικροϊστορία της Ασίνης, 1941

Η μικροϊστορία της Ασίνης, 1941

Ολόκληρη την εκδήλωση μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Η περσινή εκδήλωση ΕΔΩ

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, στο Δημοτικό σχολείο Ασίνης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από το Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο Ασίνης & Αγίας Παρασκευής “Το Καστράκι”, όπου “ζωντάνεψε” η μικροϊστορία της περιοχής από το 1941.

Παρουσιάστηκαν γεγονότα άγνωστα στους περισσότερους από εμάς που δεν ζούμε στην περιοχή, τα οποία ψιθυρίζονταν από τους ντόπιους κατοίκους και επιτέλους βρέθηκαν κάποιοι να καταγράψουν τις μαρτυρίες και να συνδέσουν τα κομμάτια του παζλ του καθενός, κάνοντας τα, ζωντανή ιστορία.Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Πιό συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της έρευνας που έχει ξεκινήσει από το Πολιτιστικό Σύλλογο για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την Κυριακή 27 Απριλίου 1941 και συγκεκριμένα τη χερσαία μάχη που έγινε ανάμεσα στις γερμανικές δυνάμεις και στις δυνάμεις των συμμάχων που κατέληξε με νίκη των Γερμανών και παράδοση των ANZACS (Australian and New Zealand Army Corps που σημαίνει Αυστραλιανά και Νεο-Ζηλανδικά Σώματα Στρατού).

Αρχικά παρουσιάσθηκαν οι μαρτυρίες των 9 κατοίκων της περιοχής από τα χωριά Λευκάκια, Ασίνη και Τολό και κατόπιν ο Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Λάμπρος Σκουφούλας ανέλυσε τα γεγονότα εκείνης της ημέρας με σκοπό να κατανοήσουμε τη γεωγραφία της περιοχής αλλά και το πριν και το μετά από τη μάχη. 

Το σημαντικότερο είναι η συμμετοχή αυτών των ανθρώπων που ως παιδιά από 5 μέχρι 16 ετών τότε, ανέσυραν από τη μνήμη τους τα γεγονότα που για τόσες δεκαετίες είχαν καλά κρυμμένα στη μνήμη τους, με σκοπό να δώσουν στις νεότερες γενιές την ευκαιρία να γνωρίσουν από “πρώτο χέρι” την σύγχρονη ιστορία του τόπου τους.