Τελωνείο Ναυπλίου, μέσα από το Λεύκωμα “190 χρόνια ελληνικά τελωνεία”

190 χρόνια ελληνικά τελωνεία

Η ελληνική Τελωνειακή Υπηρεσία, η παλαιότερη ελληνική υπηρεσία, συμπληρώνει φέτος 190 χρόνια θεσμικού βίου. Με αφορμή αυτή την επέτειο, η ΑΑΔΕ προχώρησε στην έκδοση ενός ιστορικού και φωτογραφικού λευκώματος που αναδεικνύει την εξέλιξη της Τελωνειακής Υπηρεσίας.

Ξεχωρίζουμε αυτά που αφορούν το Ναύπλιο. Ολόκληρο το λεύκωμα μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

“Ως πρώτα ελληνικά τελωνεία ή τόποι με αρχική τελωνειακή λειτουργία (επιβολή δηλαδή τελωνίων/
δασμών,) αναφέρονται τα τελωνεία Μάνης (ιδιαίτερα στην Καρδαμύλη και το Λιμένι), Μεσσηνιακών
Φρουρίων, Καλαμάτας, Ναυπλίου, Κατακόλου, Πόρου, Επιδαύρου, Λεωνιδίου και Σύρας. ” (1823)

To 1842, ορίστηκε ο «Οργανισμός των τελωνείων του Κράτους». Στο άρθρο 73, ορίζονται «προς ευκολίαν του εμπορίου», καταστήματα αποταμιεύσεως εις Π. Πάτρας, Σύραν, Ύδραν, Ναύπλιον και Πειραιά, «εις τα οποία αποτίθενται προς καιρόν τα από τα εκτός της Επικρατείας κομιζόμενα εμπορεύματα, όσα οι έμποροι δεν θέλουν να εισάξωσιν αμέσως εις το Κράτος προς κατανάλωσιν».

Το σημαντικότερο διαμετακομιστικό τελωνείο είναι η Σύρος, ενώ καταγράφεται σχετική δραστηριότητα και στον Πειραιά, την Αθήνα, το Ναύπλιο και την Ύδρα.

 

ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
ΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ (1828-1833)
Tο παλιό Τελωνείο βρίσκεται στην παραλιακή οδό του Ναυπλίου στην Αργολίδα και αποτελεί ένα κτιριακό δείγμα νεοκλασικισμού στην πόλη.
Πιθανολογείται ότι οικοδομήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα για χρήση του ως τελωνείο από το Σταμάτιο Kλεάνθη, αρχιτέκτονα που έμεινε γνωστός για τη δημιουργία του πολεοδομικού σχεδίου της Aθήνας, σε συνεργασία με τον Έντουαρντ Σάουμπερτ. Ως τελωνείο λειτούργησε μέχρι το 1999.

 

Πηγή φωτογραφιών: Αρχείο Γ.Φ. Παπαδόπουλου

H πρόσοψη του Παλιού Tελωνείου είναι τριμερής με στοά και στηρίζεται σε πεσσούς, το κτίριο είναι απλό, ορθογώνιο σε κάτοψη, με συμμετρικές εισόδους και παράθυρα. Διαθέτει ισόγειο επιφάνειας 376 τετραγωνικών μέτρων και πατάρι.
Το κτίριο του Παλιού Tελωνείου έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης και παραχωρήθηκε το 2014 από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Πολιτισμού για τη στέγαση πολιτιστικών εκδηλώσεων.