14 δημιουργικά χρόνια!!!

14 δημιουργικά χρόνια!!!

 

Ήταν Γενάρης του 2007 τότε που δημιούργησα το πρώτο ιστολόγιο και αποφάσισα με θέρμη να ασχοληθώ με την ιστορία της πόλης που ζω και αγαπώ. Δεν γνώριζα πολλά πράγματα για το πώς θα «στήσω» ένα τέτοιο ιστολόγιο. Τα ονόματα wordpress, Blogger δεν μου έλεγαν και πολλά! Ήξερα, όμως με σιγουριά με τι θα ασχοληθώ στο ιστολόγιο. Ήταν η πόλη του Ναυπλίου και η ευρύτερη περιοχή όπως ήταν χθες, όπως είναι σήμερα.

Το ονόμασα «Ματιές στο Ναύπλιο…» (nafplio.wordpress.com), γιατί ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Ζούσα στη πόλη αυτή και δεν χόρταινα να ρίχνω ματιές πάνω της. Κάθε ματιά, κάθε γειτονιά, κάθε σημείο στον ορίζοντα και άλλος τόπος, άλλη ιστορία, άλλα βιώματα. Ενθουσιάστηκα από την πρώτη στιγμή. Η αμεσότητα του νέου τρόπου επικοινωνίας με όλους και με κανέναν, με γνωστούς και με αγνώστους, με κοντινούς και μακρινούς, Ναυπλιώτες και μη, με γέμιζε μεγάλη χαρά. Η μέρα, οι 24 ώρες δεν έφταναν, χρειάζονταν και άλλες. Στο ένα χέρι διάβαζα το wordpress για να ανταπεξέλθω στις τεχνολογικές απαιτήσεις και με το άλλο χέρι διάβαζα ξανά και ξανά, αργά και σταθερά την ιστορία του Ναυπλίου και της ευρύτερης περιοχής.

Στο τέλος του 2009 οι απαιτήσεις σε χωρητικότητα, λόγω υλικού, ήταν μεγάλες αλλά και οι ιδέες για παρουσιάσεις και ενσωμάτωση νέων εργαλείων με υποχρέωσαν να αναβαθμίσω και να δημιουργήσω το cityofnafplio.com.

Σήμερα, 2021, πέρασαν 14 χρόνια. Στο πέρασμα αυτών των 14 χρόνων είχαμε:

  • περισσότερες από 350.000 επισκέψεις
  • πάνω από 1.100 δημοσιεύσεις
  • και έχω συλλέξει πάνω από 1.600 αρχεία που απεικονίζουν χάρτες, σχέδια, ακουαρέλες και φωτογραφίες
  • πάνω από 600 αρχεία κειμένου από εφημερίδες, βιβλία, διατριβές και δημοσιεύσεις στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Μέσα από τους Πτολεμαϊκούς χάρτες, τους χάρτες των κατακτητών ενετών και οθωμανών, τα κείμενα των περιηγητών που ήρθαν πριν, κατά τη διάρκεια της επανάστασης αλλά και μετά. Τις εφημερίδες από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους, τα ιστορικά βιβλία και τις παλιές φωτογραφίες, συμβάλλω και εγώ, σε κάποιο βαθμό, στη γνώση και κατανόηση της τοπικής ιστορίας.

Όμως δεν σταματώ εδώ. Νέα χρονιά, νέοι στόχοι, νέα όνειρα.

2021, νέοι χάρτες, νέες φωτογραφίες, νέα αποσπάσματα περιηγητών, νέα άρθρα εφημερίδων αναδεικνύουν την περιοχή μας.

2021, στα πλαίσια της προσπάθειας για διαρκή βελτίωση και εξέλιξη, το cityofnafplio.com θα έχει την καθοδήγηση και επίβλεψη του Δημήτρη Χατζόπουλου, πτυχιούχου στο τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό.

Σας ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξή σας…

Γιώργος Χατζόπουλος