Άποψη του Άργους, 1811-15 (σκίτσα)

Άποψη του Άργους, 1811-15

από τον Charles Robert Cockerell

Άποψη του Άργους

Ο Charles Robert Cockerell (1788 – 1863) ήταν Άγγλος αρχιτέκτονας, αρχαιολόγος και συγγραφέας. Σπούδασε αρχιτεκτονική κοντά  και έκανε ένα μεγάλο ταξίδι, διάρκειας επτά ετών, κυρίως στην Ελλάδα . Ασχολήθηκε με σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα. Επιστρέφοντας στο Λονδίνο, δημιούργησε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο. Διορίστηκε Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών , υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μεταξύ 1839 και 1859. Έγραψε πολλά άρθρα και βιβλία τόσο για την αρχαιολογία όσο και για την αρχιτεκτονική.

Τον Απρίλιο του 1811 βρέθηκε στην Αίγινα. Στις 18 Αυγούστου 1811 ξεκίνησε με τρεις συντρόφους του από τη Ζάκυνθο για μια περιοδεία στον Μορέα , με στόχο τον ναό του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες της Αρκαδίας.  Η περιοδεία του συνεχίστηκε επισκεπτόμενος, Σπάρτη , Άργος ,Η Τίρυνθα , οι Μυκήνες , η Επίδαυρος και η Κόρινθος επιστρέφουν στην Αθήνα.

 

Στο βιβλίο του “Travels in southern Europe and the Levant, 1810-1817 : the journal of C.R. Cockerell, R.A. που δημοσίευσε ο γιός του, Samuel Pepys Cockerell, το 1903 αναφέρει :

“Δεν σταματήσαμε περισσότερο στο Άργος ή στην Τίρυνθα από όσο χρειαζόταν για να επαληθεύσουμε την περιγραφή του William Gell. Στη Napoli di Romagna, όπου σταματήσαμε λόγω έλλειψης αλόγων, γλιτώσαμε λίγο από το ραβδισμό. Η Νάπολη είναι ένα από τα κύρια φρούρια του Μοριά, και το έθιμο όταν μπαίνεις σε τέτοια μέρη είναι να κατέβεις από το άλογο. Ο υπηρέτης μας, που δεν ήξερε τίποτα γι’ αυτό, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τον φρουρό. Μπαίνοντας, μας το είπαν αυτοί που φρόντιζαν τις αποσκευές μας, και μας παρακάλεσαν να κατεβούμε καθώς μπαίναμε μέσα. Εμείς, όμως, θεωρήσαμε ότι ήταν σωστόγια την αξιοπρέπειά μας και μπήκαμε με τόλμη. Ο φύλακας , βλέποντας τόσα καπέλα, ένιωσε δέος και δεν έκανε τίποτα.

Αλλά μπορούσαμε να καταλάβουμε από τα συνοφρυωμένα πρόσωπα των παρευρισκομένων ότι η αλαζονεία μας αποδοκιμάστηκε και όταν παραπονεθήκαμε στον πασά, τον επικεφαλής των γενιτσάρων, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν σωστά τον υπηρέτη μας, μας πρόσεξε ελάχιστα. Γενικά οι Τούρκοι στα φρούριά τους είναι αφόρητα μισαλλόδοξοι και αυθάδειοι. Ξεκινήσαμε για την Αθήνα το συντομότερο δυνατό. Επισκεφθήκαμε το ιερό άλσος στην Επίδαυρο, τα ερείπια των Μυκηνών, και μείναμε μια μέρα στην Κόρινθο. Αλλά ήμασταν χαρούμενοι που φτάσαμε στην Αθήνα, ήταν σαν το σπίτι μας. Για τρεις εβδομάδες είχα κοιμηθεί με τα ρούχα μου, χωρίς ένα κρεβάτι και με μόνο μια κουβέρτα για να τυλιχτώ»…