ΠΡΟΝΟΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

 

Πρόνοια Ναυπλίου:

Περιδιάβαση στο χώρο και το χρόνο

(του Δ. Χ. Γεωργόπουλου)

Παρουσιάζουμε σήμερα το πλήρες κείμενο του ιστορικού-αρχειονόμου Δημήτρη Χ. Γεωργόπουλου για τηνΠρόνοια που αποτέλεσε το θέμα ομιλιών στην πόλη του Ναυπλίου.

pronoia_nafpliou_georgopoulos

Θέμα της αποψινής μας ομιλίας θα είναι η Πρόνοια. Η Πρόνοια μέσα στο χρόνο. Γιατί, όμως, επιλέχθηκε ως θέμα η Πρόνοια; Τι ενδιαφέρον παρουσιάζει;

map

Η Πρόνοια εκτός του ότι ήταν και είναι προάστιο μιας σημαντικής πόλης , δηλαδή του Ναυπλίου, ήταν και ο πρώτος οργανωμένος προσφυγικός συνοικισμός που δημιούργησε ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, για να στεγάσει Κρήτες και άλλους πρόσφυγες. Ο ίδιος, μάλιστα, «βάφτισε» αυτό το προάστιο, δίνοντάς του το όνομα «Πρόνοια».

Ας δούμε, όμως, τα πράγματα από κοντά.

Η Πρόνοια, όχι ως τοπωνύμιο αλλά ως κατοικημένος τόπος, είναι γνωστή από τα προϊστορικά χρόνια. Η αρχαιολογική σκαπάνη έδειξε ότι χιλιάδες χρόνια πριν, τουλάχιστον από τη μεσολιθική περίοδο (8.000 – 7.000 π. Χ.) [1], άνθρωποι κατοίκησαν στους πετρώδεις λόφους της Πρόνοιας . Η θάλασσα έφτανε μέχρις εκεί και οι άνθρωποι λάξευσαν στους βράχους «λαβύρινθους» για να κατοικήσουν. Τρέφονταν με ψάρια και χρησιμοποιούσαν οψιανό, το σκληρό πέτρωμα από τη Μήλο, για να κατασκευάζουν εργαλεία και όπλα. Οι ανασκαφές των αρχαιολόγων μάς έδειξαν ότι υπήρχε ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή και κατά τη νεολιθική περίοδο (7.000 – 3.000 π. Χ.) [2] .

photo2

Η ζωή στην περιοχή συνεχίστηκε για πολλούς αιώνες. Αυτό μαρτυρείται από τάφους του τέλους της Υστερομυκηναϊκής περιόδου (1200 – 1100 π. Χ.), γνωστούς ως «λαγούμια» , που βρέθηκαν στη βορειοανατολική πλαγιά του Παλαμηδιού [3]. Οι τάφοι αυτοί ήταν γνωστοί από την εποχή του γεωγράφου Στράβωνα. Ο Στράβωνας, στις αρχές του 1ου μ. Χ. αιώνα, αποδίδει την κατασκευή τους, όπως και την κατασκευή των τειχών της γειτονικής Τίρυνθας, στους Κύκλωπες. Όμως και ο ίδιος και οι σύγχρονοί του γνώριζαν ότι οι κατασκευαστές δεν ήσαν άλλοι παρά εργάτες που ήλθαν από τη Λυκία της Μικράς Ασίας [4].

photo3

Μερικοί από αυτούς τους τάφους , όπως αναφέρει η αρχαιολόγος Σέμνη Καρούζου, «ανασκάφηκαν το 1873 από έναν αγνό φιλάρχαιο των παλαιών καιρών, τον Νομάρχη Ναυπλίας Κονδάκη». Οι τάφοι αποτελούνταν από μακρύ διάδρομο και κυρίως θάλαμο. Ο διάδρομος φραζόταν με τοίχο από ξερολιθιά, που τον χώριζε από το θάλαμο. Ο τύπος των τάφων και τα κτερίσματα που βρέθηκαν βεβαιώνουν τη χρονολόγηση τους στο τέλος της Υστερομυκηναϊκής εποχής. Για τους τάφους αυτούς γράφει η Καρούζου: «Η ταπεινότητα των ευρημάτων …… μαρτυρεί ότι μερικά γένη τοπικών αρχόντων, χωρίς δύναμη και ακτινοβολία, υποταγμένα ίσως στους δυνάστες της Τίρυνθας, είχαν ταφεί στους βράχους του Παλαμηδιού τον 12ο αιώνα π.Χ., όταν ο μυκηναϊκός πολιτισμός σερνόταν προς τη δύσητου» [5]. Επίσης, στο λόφο της Ευαγγελίστριας βρέθηκαν και ανασκάφηκαν λακκοειδείς τάφοι της ίδιαςεποχής [6].

pronoia_09a

Το 1953 ο αρχαιολόγος Σ. Χαριτωνίδης αποκάλυψε ταφές των γεωμετρικών χρόνων. Οι ταφές αυτές γίνονταν σε πιθάρια, στηριγμένα με πέτρες. Η κεφαλή του νεκρού ήταν στο μέρος της δύσης. Ένας τέτοιος αμφορέας με τρία πόδια , δημιούργημα κάποιου αργείτικου εργαστηρίου περί το 750 π.Χ., βρέθηκε στις ανασκαφές και εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου [7].

photo4

Περισσότερα στην σελίδα ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ