Η μεταφορά των ευρημάτων, στη Σουηδία, από τις ανασκαφές στην Ασίνη & οι αντιδράσεις.

  •   Η μεταφορά των αρχαιολογικών ευρημάτων της Ασίνης, Στη Σουηδία για συγκόλληση και μελέτη.
  • Τα Νομοθετικά Διατάγματα του 1922 & 1926
  • Οι αντιδράσεις των αρχαιολόγων όπως αποτυπώνονται σε μια επιστολή προς τον Ελ. Βενιζέλο το 1929

anaskafes soidwn1

 

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενη δημοσίευσή μας οι ανασκαφές των Σουηδών στην Αργολίδα έγιναν με πρωτοβουλία και προσωπική συμμετοχή του ίδιου του διαδόχου του βασιλικού Σουηδικού θρόνου Gustaf Adolf.  

Ίσως γιαυτό το 1922 το ελληνικό κράτος παραχωρεί με νομοθετικό διάταγμα την άδεια στους Σουηδούς ανασκαφείς της Ασίνης να εξάγουν κάποια ευρήματα στη χώρα τους για μελέτη και συντήρηση. Πρόκειται για έναν ιδιότυπο δανεισμό, ο οποίος συνάπτεται κατά τα φαινόμενα πάνω στις προσωπικές σχέσεις του Σουηδού πρίγκιπα Γουσταύου με την ελληνική βασιλική οικογένεια. Η εξαγωγή αρχαιοτήτων προς τη Σουηδία λειτούργησε σε ένα ιδιότυπο καθεστώς εξαίρεσης μέχρι και τη δεκαετία του 1930, παρά την ουσιαστική απαγόρευση εξαγωγής αρχαιολογικών ευρημάτων που επέβαλε το διάταγμα του 1926.

Έτσι εκδίδεται νομοθετικό διάταγμα το 1922 που ορίζει τα “Περί δανεισμού των εκ ανασκαφών της Ασίνης ευρεθεισών αρχαιοτήτων εις την ενεργούσαν τας ανασκαφάς Σουηδικήν επιτροπήν”

 Νομοθετικό Διάταγμα (ΦΕΚ 232) 1922

Νομοθετικό Διάταγμα (ΦΕΚ 232) 1922

 

fek_232

 

 

Ακολουθεί το Νομοθετικό ΔΙάταγμα του 1926 “Περί των εν Ασίνη αρχαιολογικών ευρημάτων υπό της ενεργούσης τας εκεί ανασκαφάς επιτροπής εκ Σουηδών…”

fek_144_1926_1

Το νομοθετικό διάταγμα ορίζει πως θα παραδοθούν στους Σουηδούς αρχαιολόγους που κάνουν τις ανασκαφές στην Ασίνη, ό,τι έχει βρεθεί από το 1922 μέχρι και το 1926 και θα μεταφερθεί στη Σουηδία, για συγκόλληση, μελέτη και δημοσίευση.

Αναφέρει ποιά αντικείμενα μπορούν να πάρουν οι Σουηδοί και ότι πρέπει να επιστραφούν σε τρία χρόνια. Επίσης αν οι ανασκαφές συνεχισθούν και μετά το 1926, τότε τα; ευρήματα θα συγκολούνται και θα μελετώνται στην Ελλάδα.

fek_144_1926_2

fek_144_1926_3

Το πρώτο νομοθετικό διάταγμα (1922) υπογράφεται από τον τότε βασιλιά Γεώργιο τον Β’ ενώ το δεύτερο (1926) από τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

Σήμερα αναφέρουμε την επιστολή του Αρχαιολόγου ΝΙκ. Ι. Μπέρτου (Εφόρου Αρχαιοτήτων της Ζ’ Αρχαιολογικής περιφέρειας) προς τον, τότε Πρωθυπουργό, Ελ. Βενιζέλο, στις 11 Νοεμβρίου 1929.

anaskafes soidwn1

Στην επιστολή ο Κος Μπέρτος ενημερώνει τον Ε. Βενιζέλο για την υπόθεση των ανασκαφών στην Ασίνη από τους Σουηδούς αρχαιολόγους, καθώς και στο θέμα της μεταφοράς των ευρημάτων στη Σουηδία για συγκόλληση και μελέτη με τον όρο να επιστραφούν σε τρία χρόνια.

Ταυτόχρονα ζητά από τον τότε Πρωθυπουργό, να ζητήσει την επιστροφή των ευρημάτων από τη Σουηδία, αφού περήλθε ο χρόνος της τριετίας αλλά και την αναστολή αναχώρησης

των Ελλήνων αρχαιολόγων για τη Σουηδία.