Ο ΧΕΡΜΑΝ ΓΚΕΡΙΝΓΚ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΥΚΗΝΕΣ

Ο ΧΕΡΜΑΝ ΓΚΕΡΙΝΓΚ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΥΚΗΝΕΣ

ΜΑΪΟΣ 1934

 

Την Τρίτη 22 Μαϊου του 1934, ο υπαρχηγός του Χίτλερ, επικεφαλής της Λούφτβαφε και ιδρυτής της Γκεστάπο Χέρμαν Γκαίριγκ επισκέφθηκε την Ελλάδα στα πλαίσια του τότε διπλωματικού παιχνιδιού. Με αφορμή τον εορτασμό της 38ης επετείου της διεξαγωγής των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, που είχαν πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 1896 προσπάθησε να ανοίξει διαύλους με την Ελλάδα αποκόπτοντάς την από την επιρροή της Αγγλίας. Στα πλαίσια αυτού του “ιδιωτικού ταξιδιού” επισκέφθηκε την Επίδαυρο και τις Μυκήνες μέσω του Ναυπλίου.

Στις επίσημες δηλώσεις, επιστρέφοντας στην Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ (23/05/1934), δήλωσε για την ελληνική φιλοξενία “Ιδιαιτέραν συγκίνησιν εδοκίμασα κατά την επίσκεψιν των αρχαιολογικών τόπων. Αλλά ζωηροτέρα υπήρξεν η συγκίνησίς μου από τα αισθήματα φιλίας προς τον γερμανικόν λαόν, τα οποία συνήντησα από του Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι και του τελευταίου χωρικού των Δελφών και του Άργους”.

Δείτε τί γράφουν οι τοπικές εφημερίδες της εποχής που μπόρεσα να βρώ.

 

ΝΑΥΠΛΙΑΚΗ ΗΧΩ 27/05/1934

 

“Ο κ. Γκαίριγκ εις την πόλιν μας”

 

“Την πρωϊαν της παρελθούσης Τρίτης αφίκετο δια του α/π “Κίμων Ποταμιάνος” ο Πρωθυπουργός της Πρωσσίας και υπαρχηγός του Χίτλερ κ. Γκαίριγκ. Τον κ. Γκαίριγκ συνώδευαν δύο Γερμανοί υπουργοίκαι εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Φίλων. Ο κ. Γκαίριγκ επεσκέφθη την Επίδαυρον και Μυκήνας, το εσπέρας δια του ιδίου α/π ανεχώρησεν δια Πειραιά.”

 

ΑΡΓΕΙΑΚΑ ΝΕΑ 01/06/1934

“Ο Πρώσσος Πρωθυπουργός κ. Γκαίριγκ εις Μυκήνας”

Φωτό από το δημοσίευμα των Αργειακών Νέων

 

Μυκήναι (Χαρβάτι) του αντ/τού μας)

 

Την πρωϊαν της προπαρελθούσης Τρίτης, ένα τηλεγράφημα του υπουργείου των Εξωτερικών μας επληροφόρει ότι ο Πρώσσος Πρωθυπουργός κ. Γκαίριγκ θα επισκεφθή την Ακρόπολιν των Μυκηνών.

Μετ’ ολίγον κατέφθασεν αστυνομική δύναμις και στρατός προς ασφάλειαν των επισήμων.

Περί ώραν 1 μ.μ. εξ αυτοκίνητα φέροντα τας εξοχώτητας και πολλούς δημοσιογράφους διαφόρων κρατών, διήλθον του χωρίου μας, διευθυνόμενα προς τας αρχαιότητας.

Κατά την επίσκεψιν των αρχαιολογικών μνημείων, ο συνοδεύων αυτούς φιλέλλην Γερμανός καθηγητής και διευθυντής της εν Αθήναις Γερμανικής Αρχαιολογικής  Σχολής κ. Γ. Κάρρ επεξηγεί λεπτομερώς τα των Μυκηνών και γνωστοποιεί εις τους συμπατριώτες του ότι τα πρώτα λαμπρά φώτα της υπάρξεως του Μυκηναϊκού πολιτισμού και της ιστορίας αυτού, επέχυσε δια των ανασκαφών Γερμανός Αρχαιολόγος ονόματι Σλίμαν, εν έτει 1876 μετά του συνεργάτου του κ. Ντόρφελ. Ο διακεκριμένος αυτός αρχαιολόγος, ανέπτυξε με τοιαύτην σαφήνειαν την Μυκηναϊκήν ιστορίαν και με τοιαύτην αναπαράστασιν τα διάφορα γεγονότα ώστε έκαμε τους επισήμους να περιέλθουν ένα προς ένα τα διάφορα αρχαιολογικά μνημεία και να κατενθουσιασθούν δι΄όσαν ήκουον και έβλεπον.

Μετά την επίσκεψιν αυτήν επέστρεψαν εις το χωρίον μας, σταθμεύσαντες εις το φημιζόμενον δια την καθαριότητα ξενοδοχείον ¨Η Ωραία Ελένη του Μενελάου”, ένθα εγευμάτισαν μείναντες απολύτως ευχαριστημένοι εκ της άκρας περιποιήσεως και καθαριότητος.

Τοιαύτην ήτο η ευχαρίστησίς των ώστε παρέμειναν διασκεδάζοντες επί τρίωρον και πλέον αναχωρήσαντες την 4 ½ μ.μ. δια Ναύπλιον όπου θα επιβιβάζοντο επί του υπό της  Ελληνικής Κυβερνήσεως διατεθέντος ατμολοίου ο “Κίμων” του κ. Ποταμιάνου δια Πειραιά.

Ο κ. Γκαίριγκ είναι μεσήλιξ και έχει σώμα κυκλωπειαίων διαστάσεων και εν γένει όλα τα χαρακτηριστικά του ως και το αγέρωχον ύφος του και το Ηράκλειον παράστημά του μαρτυρούν την πραγματικότητα της Γερμανικής προελεύσεως του. Ο κ. Γκαίριγκ μας αφίκε τας καλλιτέρας των αναμνήσεων εκ των μέχρι τούδε επισήμων επισκεπτών της πατρίδος μας. Κατά την αναχώρησίν των κατέφθασεν ο κ. Πρόεδρος της Κοινότητός μας όστις μη δυνηθείς λόγω απουσίας του να προσφωνήση ενωρίτερον τον Πρώσσον Πρωθυπουργόν και την ακολουθίαν του, παρέδωκε εις τον κ. Κάρρ με την θερμήν παράκλησιν να την διαβιβάση προς τον κ. Γκαίριγκ, την κάτωθι ιδιόχειρον έγγραφον προσφώνησιν.

Κ.Κ.

Η προσφώνιση του προέδρου της κοινότητας των Μυκηνών

Παναγιώτη Κολιζέρα