Ο δρόμος του Δεσπότη

Ο δρόμος του Δεσπότη

ποιός ήταν ο επιβλέπων μηχανικός;

από το δίτομο βιβλίο του Ν. Δημόπουλου “Ιστορία του Ναυπλίου”

 

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αργολίδας Νίκανδρος* για να προσφέρει στην πόλη του Ναυπλίου και στους κατοίκους της ένα ωραίο ρομαντικό περίπατο κατασκεύασε, με δική του δαπάνη, το 1895, παραλιακό δρόμο στους πρόποδες της Ακροναυπλίας, εκβραχίζοντας την νότια πλευρά της μέχρι την Αρβανιτιά.

φωτογραφία από τη δημοσίευση Πορτρέτα Σεβ. Μητροπολιτών Αργολίδος του ιστολογίου “Ημερολόγιο Αποδημίας”

Ο δρόμος άρχιζε από το “Φανάρι της Παναγίτσας” και συνέχιζε μέχρι τη θέση ¨Τραγοπήδημα” (ήταν τόσο απροσπέλαστο το σημείο για τους ανθρώπους και γιαυτό ονομαζόταν “Τραγοπήδημα ή τραγοπάτημα” επειδή μόνο τα τετράποδα αυτά μπορούσαν να το περάσουν). Στο σημείο αυτό επειδή ήταν δύσκολος ο εκβραχισμός, λόγω των απόκρημνων βράχων και του γκρεμού, ανοίχθηκε τούνελ και έτσι έγινε δυνατή η διέλευση και η συνέχιση του περιπάτου μέχρι την Αρβανιτιά.

Καρτ ποστάλ του 1901, Κώστας Καράπαυλος, από την ομάδα στο FB “Παλαιές φωτογραφίες του Ναυπλίου”

Το έργο αυτό του αρχ. Νίκανδρου, ο οποίος πήγαινε στο μέρος αυτό καθημερινά για να παρακολουθεί τους εργάτες, διήθυνε ο νεαρός τότε ανθυπολοχαγός του Μηχανικού, που υπηρετούσε στο Ναύπλιο, Ιωάννης Μεταξάς μετέπειτα βουλευτής, αρχηγός κόμματος, υπουργός και τέλος δικτάτορας της 4ης Αυγούστου. Ήταν το πρώτο του έργο. «Το Ναύπλιο απέκτησε ένα των σπανίων και μαγευτικών περιπάτων» είπε. (Αρχείο Ιωάννη Μεταξά).

Μόλις τελείωσε το έργο ο αρχ. Νίκανδρος έστειλε προς Δήμαρχο Ναυπλιέων την ακόλουθο έγγραφο:

“Η παραλιακή οδός υπό τους πρόποδας της Ακροναυπλίας κατασκευασθείσα ημετέρα επιμελεία και δαπάνη και επεκταθείσα υπό τους πρόποδας του Παλαμηδίου εις ικανήν απόστασιν, παρέχει τέρψιν καθ’ όλον τον εις τους χάριν περιπάτου επ’ αυτής βαδίζοντας και θαλασσίαν αύραν αναπνέοντας. Η  τοιαύτη λοιπόν οδός ούσα λίαν ωφέλιμος τοις πάσι υπό υγιεινήν άποψιν, χρήζει διηνεκούς επιτηρήσεως και συντηρήσεως. Όθεν παραδίδοντες αυτήν τω Δήμω, παρακαλούμεν υμάς, κ. Δήμαρχε ίνα ευαρεστούμενοι αναλάβητε, ει την

συντήρησιν και επιτήρησιν της προκειμένης παραλιακής οδού.

Ο Αργολίδος Νίκανδρος”

Γιώργος Καρατάσος, από την ομάδα στο FB “Παλαιές φωτογραφίες του Ναυπλίου”

Αργότερα ο “δρόμος του Δεσπότη” εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα να καταστραφεί σχεδόν τελείως, το δε “τραγοπήδημα” είχε γίνει απρόσιτο και απροσπέλαστο. Ο Ναυπλιεύς στρατηγός Ν. Δημητριάδης, διοικητής της 4ης Μεραρχίας, τον επισκεύασε στις αρχές του 1926.

Επί των ημερών του Δημάρχου Ναυπλίου Κ.Θ. Κόκκινου τελειοποιήθηκε ενώ λίγο αργότερα η λιμενική επιτροπή Ναυπλίου τον διαπλάτυνε έτσι ώστε ένα αυτοκίνητο από το λιμάνι να κάνει το γύρο της Ακροναυπλίας και να φθάνει στην Αρβανιτιά. και από εκεί να φθάνει μέχρι την “Βαυαρέζικη σπηλιά”. Στο απότομο και απόκρημνο αυτό σημείο έγιναν μεγάλα έργα εκβραχισμού ώστε ο δρόμος του περιπάτου να τερματίζει στη παραλία “Καραθώνα”.

Γιώργος Καρατάσος, από την ομάδα στο FB “Παλαιές φωτογραφίες του Ναυπλίου”

Την διετία 1937 – 1938 η οδός αυτή διευρύνθηκε περισσότερο, επιστρώθηκε τελείως, κατασκευάσθηκαν πέτρινα αντερείσματα (δευτερεύοντα μονοπάτια) από τη δεξιά προς τη θάλασσα πλευρά και τοποθετήθηκαν μόνιμα χτιστά καθίσματα, ηλεκτροφωτίστηκε και αποτέλεσε έναν από τους ωραιότερους περιπάτους στην πόλη του Ναυπλίου.

 

*ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΟΥΚΑΣ

(1882-1912)

Γεννήθηκε στην Ακράτα Καλαβρύτων το 1836. Προ της εκλογής του, δίδαξε σε εκπαιδευτήρια των Αθηνών, ενώ εφημερεύσε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και στον Ναό των Βασιλικών Ανακτόρων, στον οποίο Ναό το 1882 έγινε η εις Αρχιερέα χειροτονία του. (πηγή Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος)

Tagged