Μυκήνες, Άργος, Επίδαυρος (περιήγηση) 1890

Πεζοπορία από Πατρών εις Τρίπολην επάνοδος εις Πάτρας δια Ναυπλίου και Κορίνθου

Χ. Π. ΚΟΡΥΛΛΟΥ

1890

(μέρος δεύτερο)

Μυκήνες

Οδηγούμενοι από τον φύλακα των αρχαιοτήτων, ανεβήκαμε πεζοί στην ιστορική ακρόπολη ακολουθόντας το νέο στρωμένο αμαξιτό δρόμο από Φίχτια προς Μυκήνες. Η Ακρόπολη των Μυκηνών βρίσκεται ανάμεσα σε δύο βουνά, από βόρια τον Αγ, Ηλιά και από Νότια τη Σάρα.

Η Αρχαία πόλη των Μυκηνών αποτελείται από την Ακρόπολη όπου έμεναν οι Βασιλείς και από τη Κάτω πόλη. Μετά από την καταστροφή των Αργείων λίγα ίχνη υπάρχουν που μαρτυρούν την ακμή της πόλης.

Η Πύλη των Λεόντων με τα εκατέρωθεν ισχυρά Κυκλώπεια τείχη, η Αγορά, οι τάφοι στην κάτω πόλη, της Κλυταιμνήστρας και του Αγαμέμνονα είναι από τα πιό θαυμαστά ευρήματα του Σλίμαν.

Βορειοδυτικά των Μυκηνών σώζονται ερείπια αρχαίας γέφυρας, κυκλώπειας κατασκευής, και προς δυτικά θεμέλια ναού και κυκλώπειου τείχους. Νοτιοανατολικά του Χαρβατίου φαίνονται λείψανα και άλλης κυκλώπειας κατασκευής γέφυρας στο τέλος του αμαξιτού δρόμου από το Ηραίο.

Μεταξύ Μυκηνών και Χαρβατίου υπάρχει μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην οποία βρίσκεται μεγάλη διάτρητη πέτρα, από την οποία εικάζεται ότι εκεί ίσως ήταν η πύλη της κάτω πόλης. Στα βόρεια της εκκλησίας, σε μικρή απόσταση,  υπάρχει φρεάτιο από το οποίο υδρεύονται οι κάτοικοι του Χαρβατίου και γύρω από το οποίο φαίνονται λείψανα αρχαίων τειχών.

Επιστρέφοντας στο Χαρβάτι επισκεφθήκαμε το μικρό μουσείο, στο οποίο βρίσκεται τοποθετημένος ο σκελετός που βρέθηκε στην Ακρόπολη και αποδίδεται στον Αγαμέμνονα. Αναχωρήσαμε κατευθυνόμενοι προς το Άργος. Όταν φθάσαμε κατά την 8η μμ πήγαμε σε ένα από τα δύο ξενοδοχεία του Άργους, το “Δαναό” το οποίο ευτυχώς (!!!) είχει λίγους κοριούς.

 

Άργος

Η πόλη του Άργους, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, κατοικείται από 10,000 περιπου ψυχές, έχει Ελληνικόν σχολείον, δύο δημοτικά, Παρθεναγωγείο και δύο ειρηνοδικεία.

Το Άργος είναι πόλη ευρύχωρη, με μεγάλους δρόμους και σχετικά ωραίες οικοδομές. Στη μέση της πόλης είναι η κεντρική, νεοφυτεμένη, πλατεία, στον ευρύχωρο και νεόδμητο ναό του Αγίου Πέτρου, Επισκόπου Άργους. Ανατολικά της πλατείας βρίσκεται το κομψό και ευρύχωρο δημαρχιακό κατάστημα, που ανεγέρθηκε από τον Δήμαρχο κ. Καλμούχο, γιατρό. Στο δεξιό τμήμα του ισογείου του Δημαρχείου είναι τοποθετημένα, σε προθήκες, αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα, από το Άργος και το Ηραίο.

Σε απόσταση 500 περίπου μέτρων από την πλατεία, προς τα δυτικά, βρίσκεται η νεόδμητη και αρκετά ευρύχωρη δημοτική αγορά, η οποία φημίζεται για το ωραίο σχέδιό της και το μικρό κόστος κατασκευής, το οποίο οφείλεται στην αφιλοκέρδεια του Δημάρχου. (!!!)

Στο Άργος υπάρχει και στρατώνας του ιππικού με των απαραίτητων οικημάτων για τους αξιωματικούς, έργο του βασιλιά Όθωνα.

Σε απόσταση ενός τετάρτου της ώρας, περίπου, υπάρχει στην κορυφή του όρους που υψώνεται πάνω από την πόλη (290μ) το μεσαιωνικό φρούριο του Άργους, η Ακρόπολη Λάρισσα, η οποία περιέχει αρχαίες δεξαμενές. Στα ανατολικά του λόφου υπάρχει η μονή της Παναγίας (Κατακεκρυμμένης), όπου στη θέση αυτή πιθανολογείται ότι βρισκόταν ο ναός της Ακραίας Ήρας.

Προς τα ΝΔ της πόλης , σε απόσταση περίπου 10 λεπτών, σώζεται αρχαίο αμφιθέατρο, στο οποίο συγκλήθηκε η Γ’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων το 1829. Στα Ν αυτού υπάρχει και άλλο μικρότερο αμφιθέατρο λαξευμένο στο βράχο, αλλά σε κακή κατάσταση.

Το Άργος απέχει περίπου 1 ώρα από τη θάλασσα, η δε πεδιάδα είναι εύφορη και τη διαπερνά η Πλανίτσα (π. Ίναχος). Στη πεδιάδα του Άργους εκτός από το κρασοστάφυλο, καλλιεργείται από το 1838 και η σταφιδάμπελος, τελευταία δε και η ροζακιά ή σουλτανίνα, που αποφέρει αρκετά χρήματα στους Αργείους. Επίσης εκτός από τα δημητριακά και τα λαχανικά καλλιεργείται και μεγάλη ποσότητα καπνού, η οποία καταναλώνεται ως επί το πλείστον στην Αίγυπτο.

Στις 3 Ιουλίου, στις 8.00 πμ πήγαμε με το τρένο στο Ναύπλιο. Την επόμενη ημέρα και γύρω στις 5,00 πμ επιβιβαστήκαμε σε άμαξα, προκειμένου να επισκεφθούμε το ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο και το θέατρο του Πολυκλείτου που βρίσκονται στο Δήμο Λήσσης, της επαρχίας Ναυπλίας, του οποίου πρωτεύουσα είναι το χωριό Λυγουριό, το οποίο απ΄χει από το Ναύπλιο 4 περίπου ώρες, και κατοικείται από 180 οικογένειες.

ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΕΙΑΣ

Σε απόσταση μισής ώρας περίπου, από το Λυγουριό, ακολουθόντας τον αμαξιτό δρόμο που κατασκευάστηκε πρόσφατα, λόγω των ανασκαφών στην περιοχή από την Αρχαιολογική Εταιρεία (1881). Οι ανασκαφές αποκάλυψαν το Ιερό του Ασκληπιού, τη Θόλο και το αρχαίο θέατρο.

Επιστρέφοντας στο Λυγουριό, το μεσημέρι, γίναμε δεκτοί από τον κ. Τόλια, Δήμαρχο Λήσσης, στον οποίο δώσαμε συστατική επιστολή του Δημάρχου Ναυπλίου και συναδέλφου μου Επαμ. Κοτσονόπουλου, και γευματίσαμε όλοι μαζί σπίτι του.

Αναχωρήσαμε περίπου στις 4,00 μμ αφού πρώτα αποχαιρετήσαμε το Δήμαρχο και τη φιλόξενη σύζυγό του και μετά από 3 περίπου ώρες φθάσαμε στο Ναύπλιο, όπου την επόμενη (5 Ιουλίου) αναχωρήσαμε στις 8,30 πμ σιδηροδεομικώς και φθάσαμε στην Πάτρα, περίπου στις 8,00 μμ.