Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

&

ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η αρχή της λατρείας αλλά και του εορτασμού του Αγίου Αναστασίου ως πολιούχου του Ναυπλίου έγινε μετά το 1895, με πρωτοβουλία του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ιερού ναού το Γεννέσιον της Θεοτόκου, στην οποία φυλάσσεται και η εικόνα του Αγίου., όπου κάθε 1η Φεβρουαρίου γινόταν μια απλή λειτουργία για την επέτειο της μνήμης του.

Με την πάροδο των χρόνων άρχισε να διαδίδεται ευρύτερα η γιορτή του Αγίου και την 1η Φεβρουαρίου 1909 έγινε ο πρώτος πανηγυρικός εορτασμός με περιφορά της εικόνας το απόγευμα της παραμονής, συνοδεία του στρατού και της φιλαρμονικής και την επόμενη ημέρα τελέστηκε η αρχιαρετική λειτουργία.

Από το 1920, η δημοτική αρχή, το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού και νέοι του Ναυπλίου, κατάρτιζαν από κοινού επιτροπή πανηγυρισμού, η οποία αναλάμβανε τον μεγαλοπρεπή εορτασμό και τον σημαιοστολισμό της πόλης.

Το απόγευμα της παραμονής μετά τον μέγα εσπερινό που ψαλλόταν στο ναό γινόταν η περιφορά της νέας μεγάλης αργυροχρυσοποίκιλτης εικόνας του Αγίου Αναστασίου στους δρόμους της πόλης με τη συνοδεία του Μητροπολίτη Αργολίδας, του κλήρου, των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών του Ναυπλίου, τμημάτων του στρατού για την απόδοση τιμών αλλά και μαθητών και μουσικών.

Την επομένη, το πρωί, γινόταν η επίσημη δοξολογία στο Ναό, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μητροπολίτης έβγαζε τον πανηγυρικό της ημέρας εξαίροντας την προσωπικότητα και το μαρτύριο του Αγίου. Το απόγευμα της γιορτής φωτιζόταν η πόλη και καίγονταν πυροτεχνήματα στην πλατεία Συντάγματος.

Το 1935 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ακόλουθο Βασιλικό Διάταγμα με το οποίο “διατάχθηκε και επισήμως παρά του Κράτους ως ημέρα ολοκληρωτικής αργίας των καταστημάτων του Ναυπλίου η 1η Φεβρουάριου, εορτή του Αγίου Αναστασίου, καθιερωθείσης της τοπικής ταύτης εορτής ως εορτασίμου ημέρας”:

Β. Διάταγμα. Περί καθιερώσεως της 1ης Φεβρουαρίου ως ημέρας ολοκληρωτικής αργίας των καταστημάτων Ναυπλίου.

 

Βασίλειον της Ελλάδας. Έχοντες υπ’ όψει τας διατάξεις του άρθρου 2 παραγρ. 2 του από 8 Μαρτίου 1930 Διατάγματος περί κωδικοποιήσεως των νόμων περί Κυριακής αναπαύσεως, σύμφωνον αίτησιν των ενδιαφερομένων εργοδοτών και υπαλλήλων ως και σύμφωνον γνωμοδότησιν της οικείας αστυνομικής αρχής, πρατάσει των Ημετέρων επί της εργασίας Υπουργού μετά σύμφωνον γνώμην του Συμβουλίου Επικρατείας, απεφασίσαμεν και διατάσσομεν.

 

Άρθρον μόνον. Κατά την 1ην Φεβρουάριου, εορτήν του Αγίου Αναστασίου, τα παντοπωλεία, κουρεία, υποδηματοποιεία και σανδαλοπωλεία, οινοπωλεία, αρτοποιεία, κρεοπωλεία, ιχθοπωλεία, λαχανοπωλεία, ραφεία, φανοποιεία και υδραυλικά καταστήματα, φαρμακεία, εμπορικά καταστήματα, σιδηρουργεία και επιπλοποιεία της πόλεως Ναυπλίου, παραμένωσι κλειστά καθ’ όλην την ημέραν καθιερουμένης της ως άνω τοπικής εορτής ως εορτασίμου ημέρας. Κατά την αυτήν ως άνω εορτάσιμον ημέραν, τα καφενεία, ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια της αυτής πόλεως παραμένωσι κλειστά μόνον κατά τας ώρας της περιφοράς της εικόνος. Εις τον αυτόν ως άνω Υπουργόν ανατίθεμεν την δημοσίευσιν και εκτέλεσιν του παρόντος.

 

Εν Αθήναις τη 14 Νοέμβριον 1935.

 

Εν ονόματι του Βασιλέως, ο αντιβασιλεύς

 

Γ. Κονδν/\ης

 

0 επί της Εργασίας Υπουργός Γ. Καρτάλης

 

Το άνω Διάταγμα εδημοσιεύθη εις το υπ’ αριθ. 586 της 21 Νοεμβρίου 1935 φύλλον Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, τεύχος Α.

 

ΠΗΓΗ

“ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ, ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Tagged ,