ΑΣΙΝΗ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ (δεκ 1920)

ΑΣΙΝΗ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ (δεκ 1920)

Η κάμερα υπήρξε ένα σημαντικό εργαλείο για τους αρχαιολόγους από τον 19ο αιώνα. Και αυτό γιατί η αρχαιολογία μαζί με τη φωτογραφία φέρνουν το παρελθόν στο παρόν.

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ Viggo Grundstrom ΣΕ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΣΙΝΗ 1926

Μία σημαντική ανασκαφή όπου συμμετείχαν οι αρχαιολόγοι της Ουψάλα ήταν στην Ασίνη, Αργολίδας. Σημαντική όχι μόνο γιατί έφεραν στο φως μέρος της Αρχαίας Ασίνης αλλά και γιατί επηρέασαν την αρχαιολογική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αρχαιολογίας στη Σουηδία.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΙΝΗΣ 1924

σχέδιο από τις ανασκαφές στην Ασίνη 1926

Ταυτόχρονα εκατοντάδες φωτογραφίες από τις ανασκαφές είναι σήμερα στις συλλογές των Σουηδών, οι οποίες παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και για τις μεθόδους εργασίας και τη ζωή στην περιοχή. Οι εικόνες μας “μιλάνε” για τους ανθρώπους, για την κοινότητά τους, τη σκληρή δουλειά αλλά και τις στιγμές διασκέδασης.

Ανασκαφή του Ελληνιστικού τύπου στην Ασίνη 1922

 

ευρήματα ανασκαφής Ασίνη 1926

Η Ασίνη ήταν μια από τις ελληνικές πόλεις που, σύμφωνα με τον Όμηρο, έστειλε πλοία στον Τρωικό πόλεμο. Στα τέλη του 19ου αιώνα βρέθηκε η περιοχή που αναφέρεται στον Όμηρο. Το 1920, ο Σουηδός πρίγκιπας Gustaf Adolf επισκέφθηκε την Ελλάδα. Είχε ήδη συμμετάσχει σε αρχαιολογικές ανασκαφές στη Σουηδία και άρχισε να ενδιαφέρεται για την έναρξη ανασκαφής στην Ασίνη. Ο Πρίγκιπας συμμετείχε στην ανασκαφή το 1922 και έτσι δημιουργήθηκε το ίδρυμα για τη Σουηδική αρχαιολογική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Μέχρι το 1930, οι Σουηδοί αρχαιολόγοι εργάστηκαν υπό την διεύθυνση του Axel W Persson και του Otto Frödin στην Ασίνη.

Ο Πρίγκιπας Γκούσταφ Άντολφ, ο θαλαμηπόλος Axel Hallin και δύο ντόπιοι εργάτες Ασίνη 1926

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ένας τοπικός γαιοκτήμονας ήθελε να οικοδομήσει ένα κάμπινγκ κοντά στις ανασκαφές της Ασίνης. Οι αρχαιολογικές αρχές της Ελλάδας εξέτασαν έπειτα τον τόπο. Αποδείχθηκε ότι υπάρχουν περισσότερα απομεινάρια στην περιοχή. Το 1970, οι Σουηδοί αρχαιολόγοι επανέλαβαν τις ανασκαφές στην Ασίνη. Ένα χρόνο αργότερα, εξετάστηκαν επίσης οι πλαγιές του κοντινού λόφου Μπαρμπούνα. Η τελευταία αρχαιολογική ανασκαφή στην Ασίνη έγινε το 1989.

Μέλη της Σουηδικής αρχαιολογικής αποστολής σε καφενείο στο Ναύπλιο 1927