Το χρυσό κύπελλο των Δενδρών, φωτό 1939

Το χρυσό κύπελλο των Δενδρών, φωτό 1939

 

Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμούhttps://www.cityofnafplio.com/wp-content/uploads/2019/05/Χρυσό-κύπελλο_ΔΕΝΔΡΑ.jpg

Η νεκρόπολη των Δένδρων θεωρείται ότι αποτελούσε το βασιλικό νε­κροταφείο της Μιδέας ήδη από την πρώιμη Μυκηναϊκή εποχή. Οι ανασκαφές Σουηδών και Ελλήνων αρχαιολόγων έφεραν στο φως ένα θο­λωτό και 16 θαλαμωτούς τάφους ανοιγμένους σε ομαλή πλαγιά. Οι ανασκαφές στο χώρο άρχισαν την άνοιξη του 1926 από τον Σουηδό αρχαιολόγο Axel W. Persson. Εκείνο το καλοκαίρι ερευνήθηκε ο θολωτός τάφος και την επόμενη χρονιά τρεις θαλαμωτοί. Δύο ακόμη τάφοι που εκτείνονται βορειοανατολικά και έξω από τα όρια του οργανωμένου σήμερα αρχαιολογικού χώρου, ερευνήθηκαν από τον Ν. Μπέρτο, το φθινόπωρο του 1927. Το 1937 ο Persson ανέσκαψε έναν ακόμη θαλαμωτό τάφο και το 1939 άλλους πέντε.

Ανάμεσα στα ευρήματα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες των Σουηδών Αρχαιολόγων είναι και το Χρυσό κύπελλο με περίτεχνη έκτυπη διακόσμηση φύλλων κισσού από το θαλαμωτό τάφο 10.

 

Δενδρά 1939, Στη φωτογραφία διακρίνεται ο Σουηδός αρχαιολόγος Axel W. Persson με το χρυσό κύπελλο στα χέρια του

 

Δενδρά 1939, άλλη μία φωτογραφία του Σουηδού αρχαιολόγου Axel W. Persson με το χρυσό κύπελλο στα χέρια του

 

 

Dendra Orestes from Mycenae with The King’s Cup

Δενδρά 1939, ο Ορέστης από τις Μυκήνες, με την “κύπελλο του Βασιλιά”

 

Dendra Police officer with The King’s Cup

Δενδρά 1939, ο αστυνόμος με το “κύπελλο του Βασιλιά”

 

Dendra Priest with The King’s Cup

Δενδρά 1939, ο παπάς με το “κύπελλο του Βασιλιά”

 

 

 

Tagged

One thought on “Το χρυσό κύπελλο των Δενδρών, φωτό 1939

  1. This cup was discovered by Orestes Dassis whose family excavated Mycenae. He told me that Wace put wine in the cup and let him drink from it first, and everyone danced around him.

Comments are closed.