Προεκλογική περιοδεία στην περιοχή μας, 1963

Προεκλογική περιοδεία στην περιοχή μας, 1963

Το καλοκαίρι του 1963 (30 Ιουλίου) ύστερα από μία κρίση στους κόλπους της ΕΡΕ αλλά της Ένωσις Κέντρου ορίστηκαν βουλευτικές εκλογές για τις 3 Νοεμβρίου 1963.

Στην προεκλογική περίοδο μας επισκέπτονται και δύο αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων. Ο Κ. Καραμανλής, αρχηγός της ΕΡΕ επισκέπτεται πρώτος το Άργος και ο Γ. Παπανδρέου αρχηγός της Ένωσης Κέντρου το Άργος και το Ναύπλιο.

‘Ο Κ. Καραμανλής, συνοδευόμενος άπό τόν Παν. Κανελλόπουλο, έγκαινiάζει πενθήμερη περιοδεία στήν Πελοπόννησο καί τή Δυτική ‘Ελλάδα ως τήν Κέρκυρα. Πρώτος σταθμός η Κόρινθος και δεύτερος το Αργος έπεσήμανε οτι «ο ίδιος άποφεύγει νά θίγη τά τοπικά ζητήματα καί νά παρέχη ύποσχέσεις πρώτον, διότι δεν δύναται νά ύπόσχεται εξω τής πραγματικότητος καί, κυρίως, διότι ή ΕΡΕ καλεί τόν λαόν οχι νά ψηφίση τήν έπίλυσιν τών προβλημάτων, άλλά τάς προϋποθέσεις πού διευκολύνουν τήν έξεύρεσιν τών λύσεων είς τά προβλήματά του». (Αρχείο Κ. Καραμανλή)

 

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 23/10/1963

Οι ακροαταί του κ. Παπανδρέου είς Ναύπλιον καί ‘Αργος ομοθύμως απεδέχθησαν τήν επαγγελίαν περί _ευμενούς ρυθμίσεως των άγροτικών χρεών. Καί με μίαν φωνήν έπεκρότησαν τήν έπισήμανσιν των εύθυνών της EPE, διότι δεν έλύθη, παρά τάς δοθείσας ύποσχέσεις, τό καταπιεστικόν διά την περιοχήν πρόβλημα ύδρεύσεως.

‘Ο λαός τής ‘Αργολίδας μέ προθυμίαν άνταπεκρίθη είς τήν πρόσκλησην του κ. Παπανδρέου να μετάσχη της σταυροφορίας διά την δημοκρατίαν, την έλευθερίαν καί τήν εύημερίαν.

Είς ‘Αργος, η συγκέντρωσις ένώττιον της όποιας ώμίλησεν ο κ. Παπανδρέου κατέλαβεν όχι μόνον όλόκληρον τήν ττλατείαν τού Άγιου Πέτρου άλλα καί έπεξετάθη με πυκνότητα καί είς τάς ττρός τάς πλευράς αυτής όδούς.

Η συγκεντρώσις του κ. Καραμανλή πρό έδδομάδος μή καλύψασα όλόκληρον τήν πλατείαν ήτο πενιχρά σνγκρινομένη με την σημερινήν.

Αι εκδηλώσεις τών συναθροισθέντων ήσαν ισοδύναμοι ττρός αληθές παραλήρημα.

Με ιαχάς ουρανομήκεις καί ζωηρότατα χειροκροτήματα ύπεδέχθησαν τόν κ. Παπανδρέου οι κάτοικοι του Αργους οι όποιοι διέσπασαν τήν άστυνομικήν ζώνην είς την προσπάθειάν των να πλησιάσουν  τό αυτοκίνητόν του.

0 ‘Αρχηγός τής Ένώσεως Κέντρου ώμιλησε συνεχώς διακοπτόμενος υπό έπευφημιών.

Είς τό Ναύπλιον, εξ άλλου, όπου ο κ. Παπανδρέου ώμίλησε τήν 2 μ, μ. η σνγκέντροσις υπήρξε διπλασια έκείνης της Ενώσεως Κέντρου του 1961.

Είς τό Ναύπλιο εις των άκροατών διέκοψε τόν κ. Παπανδρέου είς τήν αρχήν τής όμιλίας του ζητήσας να αναπτύξη τό πρόγραμμά του. Καί ο άρχηγός τής Ένώσεως Κέντρου απάντων αμέσως έτόνισεν ότι η πρώτη προγραμματική άρχή τής Ε. Κ. είναι η άπελευθέρωσις τού λαού καί ή αποκατάστασις της δημοκρατίας.

Μεταξύ τού ακροατηρίου ύπήρχον καί τρείς έως τέσσαρες, οι οποίοι έσχολιαζον τούς λόγους του κ. Παπανδρέου χαμηλοφώνως καί  με δυσμενές πνεύμα. Τούς άντελήφθησαν αστυνομικά όργανα καί τούς απεμάκρυναν…

 

…Al ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Είς τον κ. Παπανδρέου έπεφυλάχθησαν θερμόταται Εκδηλώσεις κατά την μετάβασίν του είς ‘Αργολίδα.

Άπό τού Ισθμού άνεμενον τούτον πολίται διά να τον χαιρετήσουν, κατά την διαδρομήν έντός τής Κορίνθου οι κάτοικοι είχον έξέλθη των οίκιών καί καταστημάτων των και καθ’ όδόν πρός Άργος καί Ναύπλιον είς τά ένδιάμεσα χωρία άνδρες καί γυναίκες τον άνεμενον διά να τού προσφέρουν άνθοδέσμας.

Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΥΣ

Είς τό Άργος ò κ. Παπανδρέου έξέφρασε τήν ευγνωμοσύνην του διά τόν συναγερμόν με τον οποίον τον ύπεδέχθησαν οί κάτοικοι. Είναι, είπε, συγκεντρωσις όχι είς το “Αργος άλλα εις τάς ‘Αθήνας καί τήν Θεσσαλονίκην. Καί δεν είναι μόνον το μέγα πλήθος. Είναι καί τό μέγα πάθος της δημοκρατίας.

Ή Βόρειος Ελλάς άπετέλεσεν ήφαίστειον ένθουσιασμού διά τάς έλευθερίας τον λαού. Αλλά καί ό λαός της Αργολίδας άπεφάσισε να τάχθη ύπό τάς σημαίας τής Ένώσεως Κέντρου.

Το παρακάτω απόσπασμα είναι από τη δημοσίευση του συμπολίτη μας Τόλη Κοϊνη σχετικά με τη προεκλογική συγκέντρωση του Γεωργίου Παπανδρέου στο Ναύπλιο το 1963, με αφορμή τη δική μας ανάρτηση.

ΗΜΟΥΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ!!!!
Για την ακρίβεια βρέθηκα τυχαία. Μόλις τελειώσαμε το μάθημα, πήγαινα πρώτη Δημοτικού, Οκτώβριος του 1963, στο Πρώτο Δημοτικό του Ναυπλίου και στον δρόμο μπροστά στο σχολείο μου γινόταν αυτή η διαδήλωση… προφανώς, και δεν την έχασα.
Τη φωτογραφία την δανείστηκα από το ιστολόγιο city of Nafplio που έχει ανεβάσει τα πρωτοσέλιδα της Αθηναϊκής εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, που εκείνη την εποχή υποστήριζε την Ένωση Κέντρου (μετά πήγε με τους αποστάτες). Στο city of Nafplio θα βρείτε και αντίστοιχο ρεπορτάζ από την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Άργος.
Οι εκλογές είχαν προκηρυχθεί για τις 3 Νοεμβρίου. Η Ένωση Κέντρου κατέβαζε ψηφοδέλτιο ισχυρό: Δ. Παπαδημητρίου (ο μόνος φιλελεύθερος πολιτικός που είχε επιβιώσει στην Αργολίδα μεταπολεμικά – στην Τρίτη αποστασία έφυγε και έγινε υπουργός του Στεφανόπουλου), Δ. Παπαϊωάννου (μόλις είχε πάρει σύνταξη από γεωπόνος της ΑΤΕ, είχε δεσμούς δυνατούς με το συνεταιριστικό κίνημα, θεωρείτο αριστερός και το επιβεβαίωσε, παρέμεινε πιστός στον Αντρέα μέχρι τέλους) και ο Αλ. Βερδελής (ίσως ο αξιολογότερος όλων, αλλά είχε το μειονέκτημα να είναι από την Ερμιονίδα. Ήταν ο αρχαιολόγος που ανέσκαψε τον θησαυρό των Δενδρών, χωρίς να θησαυρίσει – και ο νοών νοείτω).
Αντίπαλοι η ΕΡΕ του Κων/νου Καραμανλή με υποψηφίους που είχαν αρκετή κοινοβουλευτική πείρα μέχρι τότε. Παπαρτεμίου-Οικονομόπουλος-Κοντοβράκης. Τον Οικονομόπουλο – αν και ήταν πολύ καλός άνθρωπος και γιατρός στην Άρεια- τον είχαν στην μπούκα οι αντίπαλοί του γιατί είχε οικογενειακούς δεσμούς με τον Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου, τον πανίσχυρο Υπουργό Εσωτερικών του Καραμανλή, από την Κορινθία και η κατηγορία ήταν : «Δεν μπορεί η Κορινθία να εκλέγει τον έναν βουλευτή στην Αργολίδα.
Το ψηφοδέλτιο της ΕΔΑ είχε αποδυναμωθεί μετά την μετανάστευση του Τάκη Ρούβαλη (είχε πάει στο Βελγικό Κογκό). Έτσι στις επαναληπτικές εκλογές του Φλεβάρη του 64, η ΕΔΑ δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο και σταυροδότησε τον Παπαϊωάννου.
Η συγκέντρωση που βλέπετε έγινε μέρα μεσημέρι… Μόλις έκλεισαν για μεσημέρι μαγαζιά και γραφεία κατέβηκε ο κόσμος στην Λεωφόρο Αμαλίας μπροστά στο ξενοδοχείο Αμυμώνη (εκεί που είναι τώρα η Άλφαμπανκ). Ο Γερο Παπανδρέου μίλησε από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου. Η πυκνότητα των συγκεντρωθέντων ήταν μεγάλη μέχρι την Εμπορική και πιο αραιή μέχρι τα Ψαράδικα.
Αν σκεφθείτε ότι τότε δεν υπήρχαν ούτε φαίησμπουκ, ούτε έςεμες, και τα περισσότερα χωριά δεν είχαν καν τηλέφωνα… Αν σκεφθείτε ότι πολλοί από αυτούς ήρθαν με μηχανάκια και ποδήλατα (!!!!) από τα γύρω χωριά,. Αν σκεφθείτε ότι ακόμα η ΕΚ δεν είχε αποκτήσει τις μαζικές οργανώσεις της ΕΔΗΝ και υπήρχαν τυπικά μόνο διορισμένες Νομαρχιακές, τότε μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει επιτυχία συγκέντρωσης. Τα πανώ τα είχαν παραγγείλει σε επαγγελματίες ταμπελάδες για αυτό είναι καλό γραμμένα… Προφανώς, στη συγκέντρωση αυτή είναι άνθρωποι μόνο από το Ναύπλιο και τα γύρω χωριά… ούτε καν από το Άργος… Οι μετακινούμενοι εκείνοι την εποχή ήταν προνόμιο της Δεξιάς.
Δυο πράγματα μου έχουν μείνει από κείνη την συγκέντρωση… ένας που έβριζε «κωλόγερο» τον Παπανδρέου και μετά το 1981 έγινε φανατικός ΠΑΣΟΚ (θεός σχωρέστον) και ένα σαγανάκι που φάγαμε στην μπυραρία του Αράπη, κερασμένο από τον παππού ενός συμμαθητή που είμαστε μαζί!!!

Tagged