Πρόοδος, Ασσίνης (Ναυπλίας), εφημερίδα 1920

Παρουσιάζουμε, σήμερα, την εβδομαδιαία εφημερίδα “ΠΡΟΟΔΟΣ” Ασσίνης Ναυπλίας, αρ. 10 στις 20/12/1920.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, είναι “Εβδομαδιαία εφημερίς Γεωργική Πολιτική και των Ειδήσεων” εκδίδεται στην Ασσίνη Ναυπλίας, με Ιδιοκτήτη και Διευθυντή τον δημοσιογράφο Δημ. Γ. Σεραφείμ.

  • Η εφημερίδα είναι βαθιά αντιβενιζελική κάτι που προκύπτει με την ανάγνωση του κύριου άρθρου της “ΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΛΟΫΔ ΤΖΩΡΤΖ”
  • Στην πρώτη σελίδα και με το άρθρο της “ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ Η ΓΕΩΡΓΙΑ” αναφέρεται στη συμβολή των Ελλήνων μεταναστών στην ανάπτυξη της γεωργίας στην Αμερική. Η Αμερικανική Κυβέρνηση “Ίδρυσε Γεωργικόν Σταθμόν εν Φρένσω της Καλλιφορνίας, με διευθυντήν της Έλληνα γεωπόνον καταρτισθέντα εις το Παναπιστήμιο της Μπέρκλυτης Καλιφορνίας.” “… Χάριν δε των Ελλήνων γεωργών ιδρύθησαν πρατήρια εν Αγίω Φραγκίσκω, Λος Άντζελες και Σακραμέντο εις τα όποια θα αποστέλλωσιν ούτοι τα προϊόντα των.” … “Επίσης δε επεχρεώθη η Σιδηροδρομική εταιρία Σάντα Φη όπως επεκτείνη μικράς διακλαδώσεις της γραμμής μέχρι των φαρμών (περιβολίων) ίνα μη δυσκολεύωνται οι γεωργοί εις την μεταφοράν των προϊόντων των. Εντός δε της καλλιεργούμενης αυτής περιφερείας ιδρύθη νυχτερινόν σχολείον ένθα οι μη γνωρίζοντες την αγγλικήν γλώσσαν Έλληνες θα φοιτήσωσιν προς εκμάθησιν αυτής και θα γίνονται διαλέξεις παρ’ Αμερικανών γεωργών τρις της εβδομάδος περί του τρόπου της καλλιεργείας. ..”.
  • Στην δεύτερη σελίδα δημοσιεύεται “Η έκθεσις επιθεωρήσεως του Γεωργικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού Χαϊδαρίου Ναυπλίας.
  • Επίσης υπάρχει και η στήλη “ΝΕΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΙΚΗΝ ΖΩΗΝ”

  • Στην τρίτη σελίδα, την προσοχή μας τραβά η Ανακοίνωση του Προέδρου του Κατσιγκρίου, Νικόλαου Παπαμάρκου, που μας ενημερώνει (17 Δεκεμβρίου 1920), “ότι εις το χωρίον Κατσίγκρι ευρίσκεται περί τας 80.000 οκάδας καπνού, καλώς συσκευασμένου, εφάμμιλος με τον του Αγρινίου. Ολόκληρος η Κοινότης Κατσιγκρίου είνε σύμφωνος όπως τον πωλήσωμεν εις οιονδήποτε έμπορον, αρκεί να δοθώσιν αι πραγματικαί τιμαί, καθότι μερικοί εκ των συγχωρίων μας έδωσαν εις τον καπνέμπορον κ. Δαρλάσην, αλλά δυστυχώς άνευ τιμής”.
  • Αλλά και διάφορες γνωστοποιήσεις…
  • Στην τέταρτη σελίδα, άρθρο για την Καλμπάτσα (Γεωπονικαί συμβουλαί για τους ποιμένας)

Ολόκληρη την εφημερίδα μπορείτε να τη διαβάσετε παρακάτω


[scribd id=418667536 key=key-7nJVEAfr7alwtSECcdNH mode=scroll]