Αρχαιολογικές Ανασκαφές στην περιοχή μας, 1903

Αρχαιολογικές Ανασκαφές στην περιοχή μας, 1903 – Περιοδικό “ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ”.

Ναύπλιο, αρχές 1900, Παλαιές φωτογραφίες Ναυπλίου

Περιοδικό ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, 1903 τ.33

Υπό την διεύθυνσιν του κ. Ιωάννη Κοφινιώτου ήρξαντο ανασκαφαί εις την Ακροναυπλίαν προς ανεύρεσιν του αρχαίου ναού του Ποσειδώνος όστις, θεωρείται βέβαιον ότι έκειτο εις την θέσιν ένθα ενεργούνται αι ανασκαφαί. Ελπίζεται να ανευθρεθώσιν έστω και τα θεμέλια του αναζητουμένου ναού, διότι ολόκληρον το οικοδόμημα θα κατηδαφίσθηυπό των Ενετών και το άφθονον υλικό αυτού θα εχρησιμοποιήθη πάντως εις τα μεγάλα οικοδομήματα και φρούρια, άτινα οι Ενετοί ανήγειραν εντός και εκτός της πόλεως του Ναυπλιου. 

Εις την θέσιν Τσαφέραγα ευρέθησαν φρούρια, όμοια με τα τείχη της Τίρυνθος. Εντός ενός εξ’ αυτών ανευρέθη μεγάλη δεξαμενή, εκτός δε πολυτελέστατος τάφος με αγγεία.

Περιοδικό ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, 1903 τ.34

Ο ενεργών εις το φρούριον του Ναυπλίου Ίτς Καλέ δοκιμαστικάς ανασκαφάς κ. Κοφινιώτης δεν κατόρθωσε ουδέ ίχνος καν ν’ ανεύρη του ναού του Ποσειδώνος διότι οι εκεί κατά τον μεσαίωνα διατρίβοντες Ενετοί στρατιώται κατέστρεψαν τον ναόν εντελώς, τους δε λίθους αυτού μετεχειρίσθησαν δια την ενέγερσιν του φρουρίου. Ανευρέθησαν όμως παρά το χωρίον Κοπράνι όπου ανηγείρετο το πάλαι η Ακρόπολη της Ασύνης πλείσται αρχαιότητες μεσαιωνικής εποχής και κιονίσκος, αγγεία, διάφορα ανάγλυφα και δεξαμεναί τινες, αρχαίοι τάφοι, καθίσματα λελαξευμένα επί βράχων και άλλα τοιαύτα.