Οι Γερμανοί Καταλαμβάνουν Το Ναύπλιο, Απρ. 1941, Φωτό, Μέρος Β’

Σε προηγούμενη ανάρτηση, δημοσιεύσαμε χαρακτηριστικές εικόνες, από φιλμ της Γερμανικής προπαγάνδας της εποχής εκείνης, σχετικά με την κατάληψη της πόλης του Ναυπλίου από τους Γερμανούς, τον Απρίλιο του 1941. Σήμερα δημοσιεύουμε μερικές ακόμα.

Σύμφωνα με τον Θεοδ. Δημόπουλο στο δίτομο βιβλίο του “Ιστορία του Ναυπλίου”,

Το απόγευμα της 27ης Απριλίου 1941 τα πρώτα Γερμανικά τμήματα εκ μηχανοκινήτων μονάδων εισήρχοντο άνευ ουδεμιάς αντιστάσεως εις το Ναύπλιον. Τα καταστήματα και αι οικίαι ήσαν κατάκλειστοι.

Ο Γερμανός Διοικητής εξέδωσε αμέσως διαταγή με την οποίαν καλούσε τον πληθυσμό της περιοχής να παραδώσει άμεσα, κάθε είδους όπλο, ελληνικού ή συμμαχικού καθώς και τα Αγγλικά τρόφιμα που εγκαταλείφτηκαν. Ταυτόχρονα κατέλαβαν αρκετά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια για την εγκατάστασή τους.

Οι Γερμανοί μοιράζουν τρόφιμα (φιλμ Γερμανικής προπαγάνδας)

Την επομένη οδηγήθηκαν στο λιμάνι αλλά και στο προαύλιο του σημερινού Λυκείου, αιχμάλωτοι των συμμαχικών δυνάμεων, που ήρθαν και από την μάχη στην Ασίνη και το Τολό αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Οι Γερμανοί φροντίζουν τους τραυματίες αιχμαλώτους (φιλμ γερμανικής προπαγάνδας)

Από την πρώτη κιόλας μέρα κατάληψης της περιοχής από τις Γερμανικές δυνάμεις ” ήρχισεν η ωργανωμένη και συστηματική πλέον πλην νομιμοφανής, λεηλασία των καταστημάτων.  “.

Σχετικά άρθρα

Οι Γερμανοί Καταλαμβάνουν Το Ναύπλιο, Απρ. 1941, Φωτό

ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΕΙΣ ΝΑΥΠΛΙΟΝ, 1941

Απρίλιος 1941, Φωτογραφίες Από Την Περιοχή Ναυπλίου

Απρίλιος 1941, Φωτογραφίες Από Το Άργος