Η Πελοπόννησος στον Tabula Peutingeriana

Η Πελοπόννησος στον Tabula Peutingeriana

Ο Tabula PeutingerianaPeutinger’s Tabula ή Peutinger Table), είναι ένας αρχαίος ρωμαϊκός οδικός χάρτης όπου καταγράφει το οδικό δίκτυο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η Πελοπόννησος δεν αναγνωρίζεται αμέσως και αυτό γιατί δεν έχει το γνωστό σχήμα που σε παραπέμπει. Οι πόλεις που ξεχωρίζουν και καταγράφονται είναι η Πάτρα, το Αίγιο, η Κόρινθος, οι Κεγχριές, η Επίδαυρος, Το Άργος, οι Μυκήνες, η Νεμέα, η Τεγέα, η Μεσσήνη, Η Μεθώνη, η Πύλος, και ως Asine είναι η Κορώνη

(κάντε κλικ στο χάρτη για μεγέθυνση)

Ο χάρτης ανακαλύφθηκε σε μια βιβλιοθήκη στην πόλη Worms από τον Γερμανό μελετητή Conrad Celtes το 1494, ο οποίος δεν μπόρεσε να δημοσιεύσει το εύρημα του πριν από το θάνατό του και κληροδότησε τον χάρτη το 1508 στον Konrad Peutinger, έναν Γερμανό ανθρωπιστή και αρχαιολόγο στο Άουγκσμπουργκ, του οποίου πήρε το όνομα. Η οικογένεια Peutinger κράτησε τον χάρτη για περισσότερα από διακόσια χρόνια έως ότου πωλήθηκε το 1714. Στη συνέχεια άλλαξε χέρια  πολλών βασιλικών και αριστοκρατικών οικογενειών έως ότου αγοράστηκε από τον πρίγκιπα Eugene του Savoy για 100 Δουκάτα. Μετά το θάνατό του το 1737, αγοράστηκε για τη Βιβλιοθήκη του Αυτοκρατορικού Δικαστηρίου Habsburg στη Βιέννη. 

Σήμερα διατηρείται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας στο παλάτι Hofburg της Βιέννης.

Λόγω της εύθραυστης κατάστασής του, δεν εμφανίζεται συνήθως σε δημόσια προβολή .

 

Ο Πίνακας πιστεύεται ότι είναι μακρινός απόγονος του χάρτη που προετοιμάστηκε υπό την καθοδήγηση του Μάρκου Βιπσανίου Αγρίππα , Ρωμαίου στρατηγού, αρχιτέκτονα και φίλου του αυτοκράτορα Αυγούστου. Μετά το θάνατο του Αγρίππα το 12 π.Χ., αυτός ο χάρτης χαράχτηκε σε μάρμαρο και εκτέθηκε στο Porticus Vipsania στην περιοχή Campus Agrippae στη Ρώμη, κοντά στο κτίριο Ara Pacis .

Ο χάρτης είχε διαστάσεις 24 χ 12 μέτρων και περιείχε περίπου 15.000 τοπωνύμια και αναπαριστούσε το ρωμαϊκό κόσμο της εποχής.

Θεωρείται ότι είναι ο μόνος γνωστός χάρτης του Ρωμαϊκού κρατικού οδικού δικτύου. Ο χάρτης δημιουργήθηκε από έναν μοναχό στο Colmar στη σύγχρονη ανατολική Γαλλία το 1265. Είναι ένας χάρτης, σχεδιασμένος για να παρέχει μια πρακτική επισκόπηση του οδικού δικτύου, σε αντίθεση με την ακριβή αναπαράσταση των γεωγραφικών χαρακτηριστικών: οι χερσαίες μάζες που εμφανίζονται παραμορφώνονται, ειδικά στην ανατολική-δυτική κατεύθυνση. Ο χάρτης δείχνει πολλούς ρωμαϊκούς οικισμούς και τους δρόμους που τους συνδέουν, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά όπως ποτάμια, βουνά, δάση και θάλασσες. Δίνονται επίσης οι αποστάσεις μεταξύ των οικισμών. Συνολικά εμφανίζονται περίπου 555 πόλεις και 3.500 άλλα ονόματα θέσεων στον χάρτη. Οι τρεις πιο σημαντικές πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εκείνη την εποχή – Ρώμη , Κωνσταντινούπολη και Αντιόχεια – εκπροσωπούνται με ειδική εικονική διακόσμηση.

Οι Μυκήνες και το Άργος

 

Η Επίδαυρος

ΠΗΓΗ (κειμένου)  wikipedia.org