ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ – 1903

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

LE MONUMENT DE NAUPLIE

Le Monde illustré – 04 Ιουλίου 1903

Ανεγέρθηκε στη μνήμη του Στρατάρχη Maison, των ναυτικών και νεκρών στρατιωτών για την Ελληνική Ανεξαρτησία.

Το Μνημείο που ενεγέρθηκε στη μνήμη των Γάλλων που σκοτώθηκαν στον Ελληνικό αγώνα για την ανεξερτησία.

Γνωρίζουμε τι ρόλο πήρε η Γαλλία στον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, καθώς και το ρόλο της πόλης του Ναυπλίου στο Μοριά. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του κ. Νικολάου Κωτσάκη, για να ανεγερθεί, σε μια από τις δημόσιες πλατείες του Ναυπλίου, ένα μνημείο στη μνήμη του στρατάρχη Maison, του στρατηγού Fabrier, του ναύαρχου de Rigny και των ναυτικών και στρατιωτών της Γαλλίας που πέθαναν για Ελληνική ανεξαρτησία είναι υπέροχο. Αποτελείται από μαρμάρινη πυραμίδα με ύψος επτά μέτρα στο κέντρο του οποίου υπάρχει ένα σκαλιστό μαρμάρινο μενταγιόν που αντιπροσωπεύει δύο χαριτωμένα προφίλ γυναικών που εκπροσωπούν τις δύο αδελφές χώρες, την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Λεπτομέρεια

Λεπτομέρεια

Η πόλη του Ναυπλίου βρίσκεται σε μια βραχώδη χερσόνησο, όπου κυριαρχεί η ακρόπολη του Παλαμηδίου και είναι η καλύτερη οχυρωμένη πόλη του βασιλείου. Το λιμάνι, συμπιεσμένο μεταξύ της χερσονήσου και της πεδιάδας του Άργους, είναι βαθύ και προστατευμένο. Η είσοδος φυλάσσεται από το φρούριο Μπούρτζι.

Αυτή η πόλη θεωρείται η ομορφότερη, η πιο ευχάριστη μετά την Αθήνα. Οι δρόμοι του είναι καλά πλακόστρωτοι και τα σπίτια του φαίνονται όμορφα. Χωρίζεται σε δύο ίσα μέρη από έναν ευρύ δρόμο που συνδέει μεταξύ τους δύο πλατείες φυτεμένες με όμορφα δέντρα. Η μεγαλύτερη ονομάζεται Πλατεία Πλατάνου. Είδαμε το σπίτι όπου έζησε ο Καποδίστριας και έγινε βασιλικό παλάτι.

Αυτή η πόλη ιδρύθηκε από τον Ναύπλιο και έπεσε στην εξουσία των Αργείων και έγινε το λιμάνι του Άργους. Κατακτήθηκε από τους Γάλλους και τους Ενετούς, Αποτέλεσε για πρώτη φορά την πρωτεύουσα ενός δουκάτου. Οι Ενετοί και οι Τούρκοι πολέμησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα για την κατοχή του, αλλά παρέμεινε υπό την κυριαρχία των τελευταίων  το 1715. Από το 1829 έως το 1834 ήταν η έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.

Το φρούριο Παλαμήδι, προσβάσιμο από τη μία πλευρά, υψώνεται απότομα πάνω από τη θάλασσα και την πόλη σε ύψος 210 μέτρων. Φτάνεις εκεί με μια σκάλα πάνω από χίλια σκαλοπάτια κομμένα στο βράχο. Το πρώτο κάστρο χτίστηκε από τους Φράγκους. Οι Ενετοί πρόσθεσαν τρομερές οχυρώσεις σε αυτό. Η ακρόπολη έχει σχήμα πενταγώνου και περιέχει επτά ξεχωριστά οχυρά.

Στο φρούριο Θεμιστοκλής υπάρχουν πολλά όμορφα κανόνια διακοσμημένα με το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου και φέρουν το έτος 1687. Το φρούριο Μιλτιάδης χρησιμεύει ως φυλακή. Το σύνολο αυτών των φρουρίων θεωρείται απόρθητο. Ήταν εν μέσω λιμού και μετά από ένδοξες προσπάθειες που οι Έλληνες κατάφεραν να γίνουν κύριοι του κατά τη διάρκεια του πολέμου ανεξαρτησίας. Ανατριχιάζουμε με τη σκέψη ότι σε εκείνη την αξέχαστη περίοδο τριακόσιες χιλιάδες Έλληνες χάθηκαν για να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία των εξακόσια χιλιάδων που παρέμειναν.

Σύμφωνα με τα λόγια του Ν. Κωτσάκη “Ήταν η επιθυμία των αδελφών μας που έπεσαν, για τον Maison, το Fabvier, και το De Rigny που μοιράστηκαν τις αποτυχίες και τις νίκες του ιερού μας σκοπού κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας. Στρατιώτες της Γαλλίας η μνήμη σας θα είναι πάντα στις αναμνήσεις μας.

Η Ελλάδα οφείλει στη Γαλλία ευγνωμοσύνη και αυτό το μνημείο είναι μια διαρκή μαρτυρία για την ευγνωμοσύνη που μας ενώνει και ήρθαμε σε αυτήν την πόλη, την ακρόπολη της εθνικής μας ελευθερίας, σε αυτήν τη Βαστίλη της σύγχρονης Ελλάδας για να εγκαινιάσουμε αυτό το μνημείο.»

Georges Bidarray