Ναύπλιο, 1897, κείμενα και σκίτσα του Henri Avelot

Ναύπλιο, 1897, κείμενα και σκίτσα του Henri Avelot

Απόσπασμα από το βιβλίο 

Σκίτσα Ελλάδας και Τουρκίας, 1896-1897: γύρω από το αρχιπέλαγος / κείμενα και σχέδια του Henri Avelot, 1897 

Croquis de Grèce et de Turquie, 1896-1897 : autour de l’archipel / textes et dessins d’Henri Avelot

…Από την Κόρινθο στο Ναύπλιο, απλώνεται η πεδιάδα του Άργους, την οποία έχω περάσει σε διάφορες περιπτώσεις για να επισκεφτώ πολλά ονομαστά ερείπια. Με ένα πυρσό από ρητίνη στο χέρι μου, μπήκα  στον τάφο του Αγαμέμνονα, στις Μυκήνες. Εκείνη την εποχή είχα γύρω μου μερικούς νέους Γάλλους, τους οποίους η σκιά του Βασιλιά των Βασιλέων ενέπνεε…

Όσο για την πρωτεύουσα του Αγαμέμνονα, είναι μια ήσυχη και αρκετά χαρούμενη μικρή πόλη, επιχρυσωμένη από τον ήλιο, και μου άφησε αναμνήσεις. Έφαγα εκεί το πιο φρικτό γεύμα που είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς: άσχημα μαγειρεμένα πνιγμένα σε σαφράν και τηγανισμένα  σε λάδι από το ρύζι,  πιάτα που δεν μπορώ να απαριθμήσω γιατί όσο τα σκέφτομαι με πιάνει ναυτία. Στο μυαλό μου έρχεται το χαμόγελο του ίδιου του καφετζή όπου με ρώτησε: Isté kala, kyrie; “Είσαι εντάξει, κύριε;”

 

Πάνω από την πόρτα του Ναυπλίου σμιλεύεται το φτερωτό λιοντάρι της Βενετίας. Η πόλη, εξάλλου, παρέμεινε βενετσιάνικη με τα στενά δρομάκια της, τα καπνώδη καταστήματά της, τα

σπίτια της με τα κρεμαστά μπαλκόνια. Μέχρι το 1834, το Ναύπλιο, πρωτεύουσα της Ελλάδας, είχε τον βασιλιά μέσα στα τείχη του. Σήμερα έχει μόνο τον δήμιο του βασιλείου

και τους εγκληματίες. Ο δήμιος ζει στο Μπούρτζι,  ένα μικρό πέτρινο κάστρο που χτίστηκε στη μέση του κόλπου του Ναυπλίου. Οι φυλακισμένοι στεγάζονται στο Παλαμήδι ένα φρούριο που βρίσκεται σε ένα απόκρημνο βράχο που δεσπόζει πάνω από την πόλη του Ναυπλίου.

Λάβαμε από το Φρούραρχο την άδεια να επισκεφθούμε τον εκτελεστή, μια χάρη που σπάνια μπορείς να αποκτήσεις. (!!!)

Ο εκτελεστής, στην Ελλάδα, είναι πρώην κατάδικος που έχει καταδικαστεί σε θάνατο στον οποίο η κυβέρνηση δίνει χάρη, με την προϋπόθεση να εκπληρώνει για επτά χρόνια το έργο του εκτελεστή. Λαμβάνει δωρεάν τροφή, στέγη καθώς και τον μισθό των τριακοσίων δραχμών ετησίως καθώς και ένα σταθερό επίδομα κάθε φορά που επιτελεί το καθήκον του.

Το μονοπώλιο της γκιλοτίνας δεν ανήκει στη Γαλλία. Θα πρέπει να επισημάνω ότι ο τίτλος του δήμιο περιφρονείται και μισείται στην Ελλάδα. 

Το 1847, η κυβέρνηση έψαξε έναν δήμιο αλλά δεν βρήκε κανένα. Στις φυλακές υπήρχαν τριάντα ή σαράντα καταδικασμένοι σε θάνατο που περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους. 

Την αυγή, ενώ η πόλη κοιμάται ακόμα, και οι κορυφές του Ίτς-Καλέ και ο βράχος του Παλαμηδίου που είναι ακόμα τυλιγμένα από ομίχλη, εμείς πήραμε μια βάρκα για το νησί Μπούτρζι. Είμαστε σίγουροι ότι θα βρούμε τον δήμιο στο σπίτι του γιατί ο ατυχής αξιωματούχος είναι αναγκασμένος, από το μίσος των ανθρώπων, να παραμείνει κλειδωμένος στο Μπούρτζι. Βγαίνει μόνο την ημέρα της εκτέλεσης όπου έρχεται μια συνοδεία για να τον μεταφέρει φρουρούμενο στο σημείο της εκτέλεσης.

Στο παρελθόν, οι καταδικασμένοι έπρεπε, σύμφωνα με τον ίδιο όρο του νόμου, να περπατούν στο ικρίωμα με τα χέρια και τα πόδια ελεύθερα, ώσπου κάποιος προσπάθησε να σωθεί επιτιθέμενος  στον εκτελεστή.Το ερώτημα που παράγεται από τις εκτελέσεις παραμένει πάντα το ίδιο, αυτό που γράψαμε το 1857 εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα:

«Οι άνθρωποι επιστρέφουν στην πόλη και αναρωτιούνται πώς θα μπορούσε να κάνει καλά για να δολοφονήσει τον εκτελεστή.”

Προληπτικά, απαγορεύεται βάρκες να πλησιάσουν το νησί Μπούρτζι, το οποίο φαίνεται από μακριά σαν ογκόλιθος από κόκκινο χρώμα. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας το προνόμιο μας, κατευθυνόμαστε σκόπιμα στο μικρό φρούριο. Ήδη μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους πύργους χωρίς δόντια, τα κενά από τα τείχη. Μερικές ακόμη κινήσεις των κουπιών, και θα μπορέσουμε να δούμε στην ακτή το φύλακα, ο οποίος, αφού μας έχει δει, έρχεται λίγο ανήσυχος να μας συναντήσει.

Αποβιβαζόμαστε στην άκρη του νησιού, κατά μήκος ενός βραχίονα που αποτελείται από μεγάλες πέτρες, και περιμένουμε μέχρι να ελεγχθεί σχολαστικά το πέρασμα μας πριν πηδήξουμε στην ξηρά και εισέλθουμε στο εσωτερικό του φρουρίου…

Μια μικρή πόρτα, μια θλιβερή αυλή με κανόνια που παρατάσσονται στη μέση των ερειπίων, μια σπειροειδής σκάλα, μια στενή πλατφόρμα, και εκεί, το περίγραμμα μιας μαύρης σιλουέτας ενάντια στον καθαρό ουρανό, πουν πετούν γεράκια.

Ο εκτελεστής πηδά σχεδόν από τα φτερά τους.

Ντυμένος σαν αληθινός κύριος, αλλά φορώντας τα παραδοσιακά τσαρούχια, περπατά πάνω-κάτω, καπνίζει το τσιγάρο του, το κεφάλι σκυφτό και η συμπεριφορά του ζοφερή. Το πρόσωπό του προσφέρει ένα μοναδικό μείγμα δυστυχίας και πόνου. Το στόμα είναι σκληρό, τα μάτια δυστυχισμένα. Φαίνεται ότι μόνος του, στέκεται μπροστά στην ακτή, αυτός ο καταραμένος άνθρωπος ακούει να έρχονται σε αυτόν, με τα κύματα της θάλασσας, οι απειλές ενός ολόκληρου λαού.

Αντιμέτωπος με μίσος, ίσως μπορούσε να σκληρύνει ακόμα, να αντιταχθεί στην υπερηφάνεια της πρόκλησής του αλλά, χωρίς αμφιβολία, είναι η καθολική περιφρόνηση που, ισχυρότερη από την καθολική κατάρα, λυγίζει τους ώμους του, τον κάνει να χαμηλώνει τα βλέφαρά του, προσκολλάται στη γωνία του στόματος του που χαμογελά τόσο έντονα … Θα θέλαμε να τον ρωτήσουμε , αρνείται να το κάνει. Προσπαθούμε τουλάχιστον να κάνουμε ένα γρήγορο σκίτσο του αλλά μας υποδέχεται με μια μικρή κλίση του κεφαλιού, και τα μάτια του ακόμα χαμηλωμένα, η πλάτη του τοξωτή, χέρια βαθιά στις τσέπες του, επιστρέφει σιωπηλά στο δωμάτιό του. Η συνάντηση διακόπτεται.

Αφήνουμε τον δήμιο να πάει στους μελλοντικούς πελάτες του. 

Το φρούριο Παλαμήδι, τη στιγμή της επίσκεψής μας , περιείχε ογδόντα επτά καταδίκους και είκοσι τρεις καταδικασμένους σε θάνατο, συμπεριλαμβανομένων τριών αδελφών που ήταν επικεφαλής συμμοριών.

Σε μια πρώτη αυλή, πολύ βρώμικη, η οποία, από τον προμαχώνα που προχωράει, δίνει την ψευδαίσθηση ενός λάκκου για αρκούδες, μερικοί κρατούμενοι σκουπίζουν. Βλέποντάς μας,

αφήνουν τη δουλειά τους για να μας πουλήσουν μαχαίρια με γλυπτές λαβές και πλεκτά ορείχαλκα μαστίγια, τα οποία οι σύντροφοί τους, τους περνούν μέσα από τα παράθυρα των κελιών τους.

Σε μια δεύτερη αυλή, στενότερη και ακόμη πιο βρώμικη, ο τοίχος είναι τρυπημένος με μερικά υπόγεια παράθυρα, από παχιά κάγκελα. Φρουροί, παρακολουθούν εκείνους που έχουν καταδικασθεί σε θάνατο. Φαίνεται ότι είναι ανόητο να προσπαθείς να ξεφύγεις από ένα φρούριο με τριπλό τείχος και σκαρφαλωμένο σαν φωλιά αετού πάνω από τη θάλασσα. Ωστόσο, λίγες μέρες πριν από την επίσκεψή μας, οι κρατούμενοι είχαν καταφέρει ένα γενικό σχέδιο διαφυγής. Όλα συνδυάστηκαν υπέροχα και οι καταδικασμένοι περίμεναν να ξανακερδίσουν την ελευθερία τους. Δεν χρειάζονται, όμως, πολλά για να αποτύχουν τα μεγάλα σχέδια.

 Εξαγριωμένος που έλαβε για το γεύμα του λιγότερα φασόλια από τους άλλους, ένας φυλακισμένος με ζηλότυπη ιδιοσυγκρασία αποκάλυψε το σχέδιο λίγες ώρες πριν από την εκτέλεση του. Έτσι, από εκείνη την εποχή, οι στρατιώτες για να αποφύγουν την πιθανότητα μιας τέτοιας διαφυγής, διπλασίασαν την επαγρύπνηση τους…