Στάικος Σταϊκόπουλος, το Ηρώον του Αγώνος

ΤΟ ΗΡΩΟΝ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ

Το 1910, τυπώνεται στην Αθήνα από την Ελληνική Εκδοτική Εταιρεία, ΤΟ ΗΡΩΟΝ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ.

Πρόκειται για ”40 τετραχρωμίαι κατ’ αντιγραφήν των εν μοναχώ εικόνων του Φον Εσ μετ’ επεξηγηματικού κειμένου” και προλογίζει ο ιστορικός Σπυρ. Π. Λάμπρου.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και ο Στάικος Σταϊκόπουλος που καταλαμβάνει το φρούριο του Παλαμήδιου. Δυστυχώς η συγκεκριμένη εικόνα είναι αρκετά σκοτεινή.

 

Σύμφωνα με τον Σπ. Λάμπρου “ Ότε ο Φιλέλληνας  Βασιλεύς της Βαυαρίας Λουδοβίκος, ο πατήρ του πρώτου βασιλέως της Ελλάδος Όθωνος, απεφάσισε να κοσμήσει μεταξύ των ετών 1827 – 1834, δι’ ιστορικών και τοπογραφικών τοιχογραφιών τας στοάς, τας εκ των δύο μερών περιβαλλούσας τον ανακτορικόν κήπον του Μονάχου, εις τον Ες ανέθηκε την ζωγράφησιν των ηρώων και των σκηνών της μεγάλης ημών επαναστάσεως, εις δε τον Ρόττμαν ανετέθη η ζωγράφησις ελληνικών τοπίων.

Δεν υπήρξε δ’ η τοιαύτη εν υπαίθρω πινακοθήκη του ιερού αγώνος, ής την εκτέλεσιν ανέλαβεν ο Ες, δημιούργημα απλώς της φαντασίας, αλλά την έμπνευσιν του καλλιτέχνου εβοήθησε και προήγαγεν η επίσκεψις της Ελλάδος, εις ήν κατήλθε, μετά του Όθωνος, διατρίψας εν αυτή εφ’ ικανόν.

Τότε δ’ εζωγράφησε και εν τοις νεοδμήτοις Ανακτόροις των Αθηνών τας αυτάς εκείνας εικόνας, αίτινες δυστυχώς έγειναν εν μέρει παρανάλωμα του πυρός κατά την πυρκαϊάν της 25ης Δεκεμβρίου 1909.”

30 Απριλίου 1910

Πηγή: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 

 

 

Tagged