Χάρτες του 1477, Claudius Ptolemaeus Cosmographia

Χάρτες της περιοχής μας, 1477

αντίγραφα της λατινικής μετάφρασης του Jacopo D’ Angelo

Claudius Ptolemaeus Cosmographia

 

Τον 15″ αι., χειρόγραφα της Γεωγραφίας, της λατινικής μετάφρασης του Jacopo D’ Angelo, αντιγράφονταν πολλές φορές διακοσμημένα, για λογαριασμό συλλεκτών και σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής. Οι μελετητές καταγράφουν 43 λατινικά χειρόγραφα με χάρτες της Αναθεώρησης Α’, πριν το 1500.

 

Η μεγάλη διάδοση της Γεωγραφίας του Πτολεμαίου έρχεται με την πρώτη έντυπη έκδοση του κειμένου τα 1475 και των χαρτών, το 1477. Η γραφή, η εικονογράφηση και η σύνταξη των χαρτών δεν ήταν έργο ανθρώπων εκπαιδευμένων, γι’ αυτή την εξειδικευμένη εργασία, όμως οι αξιοσημείωτες τεχνικές ικανότητες, όσων ασχολήθηκαν με τα κείμενα της Γεωγραφίας και η πρωτοτυπία στην εργασία τους, τους έφεραν κοντά σε λόγιους ουμανιστές της εποχής με τους οποίους συνεργάστηκαν για την παραγωγή στην Ιταλία των πρώτων έντυπων εκδόσεων της Γεωγραφίας.

 

Το 1474, άρχισε σε τρεις ιταλικές πόλεις, τη Βιτσέντζα, τη Μπολόνια και τη Ρώμη, η προετοιμασία τριών έντυπων εκδόσεων της Γεωγραφίας, εκ των οποίων οι δύο τελευταίες θα συμπεριελάμβαναν και χάρτες. Η πρώτη έκδοση είναι της Βιτσέντζα το 1475 χωρίς χάρτες. Ακολούθησε, το 1477, η έκδοση της Μπολόνια, η πρώτη με χάρτες, τυπωμένους με την τεχνική της χαλκογραφίας και το 1478, η έκδοση της Ρώμης, με χάρτες, της οποίας η προετοιμασία άρχισε πολύ νωρίτερα από εκείνης της Μπολόνια.