Η μάχη των Μύλων της Ναυπλίας – 13 Ιουνίου 1825

Η μάχη των Μύλων της Ναυπλίας – 13 Ιουνίου 1826

Δείτε τον Πίνακα του Παναγιώτη Ζωγράφου (υψηλή ανάλυση) όπου με τις οδηγίες του Ι. Μακρυγιάννη περιγράφεται η μάχη των Μύλων, μία μάχη κατά την οποία Ελληνικές  και Φιλελληνικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν την προέλαση του Ιμπραήμ και να σώσουν την πόλη του Ναυπλίου.

Για να το δείτε σε μεγαλύτερη οθόνη, κάντε “κλικ” ΕΔΩ


Στις 7 Ιουνίου 1825, ο Ιμπραήμ κατέλαβε την Τρίπολη και κατευθύνθηκε προς το Ναύπλιο.
Στο Ναύπλιο οι στρατιωτικές δυνάμεις ήταν λίγες, αποτελούμενες από Φιλέλληνες και τακτικό στρατό, χωρίς πολλά πολεμοφόδια, τρόφιμα, λιγοστό νερό στις δεξαμενές και τα τείχη σε πολλά σημεία κατεστραμένα από τις προηγούμενες συγκρούσεις.
Ταυτόχρονα η πόλη ήταν γεμάτη πρόσφυγες, από διάφορα σημεία της Ελλάδας, ενώ κυκλοφορούσαν πολλοί άτακτοι οι οποίοι διεκδικούσαν τους μισθούς τους προβαίνοντας πολλές φορές σε αυθαιρεσίες.
Οι Μύλοι ήταν ένα χωριό με 30 σπίτια κοντά στη λίμνη Λέρνα, 7 χλμ νότια του Άργους, όπου υπήρχαν μεγάλα αποθέματα δημητριακών τα οποία είχε συγκεντρώσει εκεί η κυβέρνηση για τον εφοδιασμό του στρατού του Κολοκοτρώνη. Οι Μύλοι ταυτόχρονα, λειτουργούσαν ως επίνειο (σκάλα) των χωριών της Τριπολιτσάς και, καθώς περιβαλλόταν από ελώδη περιοχή, προσφερόταν ως εξαιρετική θέση για την υπεράσπιση του Ναυπλίου.

Η σπουδαιότητα των Μύλων οφειλόταν επίσης στο ότι από εκεί θα μετέφεραν νερό στο Ναύπλιο, στην περίπτωση που ο Ιμπραήμ κατέστρεφε το υδραγωγείο της πόλης. Παρ’ όλη όμως τη σπουδαιότητά τους, οι Μύλοι ήταν ανοχύρωτοι.
Τότε ο Ανδρέας Μεταξάς με τον Μακρυγιάννη αποφάσισαν την οχύρωση των Μύλων. Στο κτήριο του μύλου, υπήρχε περιτοιχισμένος κήπος και πέτρινος πύργος (κούλια) του άλλοτε αγά της Λέρνας. Ο Μακρυγιάννης, όπως αναφέρει στα απομνημονεύματά του, άρχισε να οχυρώνει τη θέση αυτή δημιουργώντας πολεμίστρες (μασγάλια) για τα τουφέκια, στον περίβολο του κήπου και την κούλια. Επίσης επισκεύασε τα κτήρια από όπου θα αμύνονταν και έφερε νερό από τον μύλο ώστε να μην υποφέρουν οι άνδρες από λειψυδρία όπως στην πολιορκία του Νεοκάστρου. Ήταν σίγουρος πως ο Ιμπραήμ θα κατευθυνόταν από εκεί για το Ναύπλιο.