Η παράδοση του Ναυπλίου (Napoli di Romania) – 1686 Giuseppe Gatteri

Η παράδοση του Ναυπλίου (Napoli di ROmania) –

Αύγουστος – Σεπτέμβριος 1686

Giuseppe Gatteri*

 

Μετά την Κορώνη, ο Μοροζίνη ολοκληρώνει την κατάκτηση του Μορέα. Με γνώμονα τη Βενετία, η πολεμική πρωτοβουλία της Ευρώπης συνεχίζει να απωθεί τους Τούρκους προς τα ανατολικά και η Νάπολη στη Ρουμανία κατακτάται επίσης …

Η παράδοση της Νάπολης της Ρομανίας(Σεπτέμβριος 1686)

*STORIA VENETA. Μέσα από εκατόν πενήντα πίνακες που που σχεδιάστηκαν από τον Giuseppe Gatteri με βάση χρονικά και ιστορίες της εποχής, χαραγμένα από τον Antonio Viviani και τους καλύτερους Βενετούς καλλιτέχνες.

Το ηθικό των Τούρκων καταρρέει μετά την είδηση ​​της ήττας…

Οι κάτοικοι και οι υπερασπιστές της πόλης με την είδηση ​​αυτής της χριστιανικής νίκης, είδαν τις τελευταίες ελπίδες τους να καταρρέουν. Ύψωσαν τη λευκή σημαία της παράδοσης και οι τελευταίες συγκρούσεις σταμάτησαν, έστειλαν τρεις εκπροσώπους στον διοικητή με αίτημα για έναρξη διαπραγματεύσεων.

Οι συμφωνίες ήταν σαφείς: οι Τούρκοι έπρεπε να εγκαταλείψουν εντελώς την πόλη μέσα σε 10 ημέρες, όλοι, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών φυσικά. Έπρεπε τότε να παραδώσουν το κάστρο με θέα τη θάλασσα στους Ενετούς, ενώ έπρεπε να ελευθερώσουν όλους τους χριστιανούς σκλάβους. Στη διάθεση των Χριστιανών θα έπρεπε να αφήσουν τους Μαυριτανούς και τους Εβραίους σκλάβους. Να παραδοθεί όλο το πυροβολικό. Ως σφραγίδα και εγγύηση του συμφώνου, έδωσαν οκτώ ομήρους στους Ενετούς.

Οι επιχειρήσεις εκδίωξης των Τούρκων άρχισαν αμέσως, ενώ οι χριστιανικοί στρατοί μπήκαν στην πόλη νικηφόρα. Στη διοίκηση της ανακτηθείσας πόλης, ήταν ο Faustino Riva και ο Benedetto Bolani. Μια άλλη εντυπωσιακή νίκη επιτεύχθηκε λοιπόν από τα συμμαχικά στρατεύματα του Μοροζίνι και του Σουηδού διοικητή Otto von Konigsmark. Η αναβίωση της χριστιανικής Ευρώπης ήρθε μετά από αιώνες κατά τους οποίους το μόνο που έκαναν ήταν να είναι ανίσχυροι μαρτυρες της τουρκικής προόδου. Τώρα, χάρη σε μια ανανεωμένη κοινή δέσμευση, αλλά και στην κρίση που υπονόμευε εδώ και καιρό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Ευρώπη και μαζί της η Βενετία, κατάφεραν να κερδίσουν τους στρατούς των “απίστων”.